نخستین نشست “جامعه سیاسی اروپا”؛ موضع‌گیری یکپارچه علیه روسیه

رهبران ۴۴ کشور اروپایی روز پنج‌شنبه ۶ اکتبر (۱۴ مهر) در شهر پراگ، پایتخت جمهوری چک، گرد هم جمع شدند تا نخستین نشست خود را در قالب نهاد سیاسی جدید به نام ”جامعه سیاسی اروپا” برگزار کنند.

 

به گزارش خبرگزاری آلمان؛ هدف از تشکیل این نهاد جدید، امکان همکاری نزدیک میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا با شرکای این کشورها در خارج از این اتحادیه و همچنین همگرایی بیشتر در موضع‌گیری علیه روسیه به دلیل تهاجم نظامی این کشور علیه اوکراین عنوان شده است.

 

نشست پراگ با حضور رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا همراه با بریتانیا و کشورهای حوزه بالکان تشکیل شده است.

 

رهبران کشورهای اروپایی از تشکیل این نهاد جدید استقبال کرده‌اند.

 

از جمله آنها، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان که در نشست پراگ حضور داشت، ”جامعه سیاسی اروپا” را ”یک نوآوری بزرگ” نامید.

 

امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز که در ماه مه گذشته، ایده تشکیل این نهاد جدید را مطرح کرده بود، گفت: «ما یک محیط مشترک داریم؛ تقریبا یک تاریخ مشترک. از ما خواسته شده تا آینده خود را با هم بنویسیم.»

 

قرار است نشست بعدی این گروه، در کشور مولداوی برگزار شود. روسیه در هفته‌های گذشته بارها مولداوی را به حمله نظامی تهدید کرده است.

 

رئیس جمهور مولداوی که کشورش در بهار سال میلادی آینده میزبان نشست ”جامعه سیاسی اروپا” است، گفته که مشتاقانه منتظر میزبانی از رهبران این کشورها است و از ”نشانه حمایت” [در برابر تهدیدهای روسیه] سخن گفت.

 

در این نشست، علاوه بر جنگ در اوکراین، موضوع بحران انرژی و وضعیت اقتصادی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. شماری از کارشناسان بر این باور هستند که نشست پراگ، پیامی روشن برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه است مبنی بر اینکه او تقریبا به طور کامل در اروپا، در انزوا قرار گرفته است.

 

امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در پایان این نشست تاکید که رهبران این ۴۴ کشور، به وضوح تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را محکوم کرده‌اند.

 

این سخنان مکرون از آن جهت مهم است که کشورهایی همچون ترکیه و صربستان هنوز از رویکرد اتحادیه اروپا در تحریم‌ها علیه روسیه، حمایت نکرده‌اند.

 

رئیس جمهور اوکراین نیز به صورت مجازی در این نشست شرکت کرد و در سخنانی گفت: «جامعه سیاسی اروپایی ما می‌تواند به جامعه صلح اروپایی تبدیل شود.»

 

ولودیمیر زلنسکی همچنین بر ضرورت تحریم‌های شدیدتر علیه روسیه تاکید کرد.

نتایج مشخص؟

 

با وجود ابراز امیدواری رهبران کشورهای عضو ”جامعه سیاسی اروپا” اما هنوز پرسش‌هایی در خصوص این نهاد تازه‌تاسیس بویژه نحوه تصمیم‌گیری آن وجود دارد.

 

در همین خصوص، لیز تراس، نخست‌وزیر بریتانیا در یادداشتی در روزنامه ”تایمز”، چاپ لندن نوشت: «این [نشست پراگ] نباید فقط یک دور گفت‌وگوی ساده باشد.»
او خواستار آن شده که این نهاد جدید بتواند بویژه در خصوص سیاست‌های امنیتی، انرژی و مهاجرت دست به اقدام‌های مشخصی بزند.

 

با این حال، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفته که چندان نگران نتایج مشخص از این نشست نیست. او گفت: «درباره نگرانی‌های مشترک می‌توان به سادگی یک روز کامل در قالب گروه‌های مختلف و بدون دستور کار گفت‌وگو و رایزنی کرد.»

 

به گفته شولتس، این می‌تواند زمینه همکاری بیشتری را با سایر کشورهای اروپایی که مشتاق پیوستن به اتحادیه اروپا هستند، فراهم آورد.

 

صدراعظم آلمان با اشاره به حضور کشورهای بالکان در ”جامعه سیاسی اروپا”، در عین حال تاکید کرد که این نهاد جدید نباید جایگزینی برای گسترش اتحادیه اروپا باشد.

رسانه آمریکایی: نفوذ چین در حیاط خلوت آمریکا افزایش یافته است

شبکه خبری ان بی سی نیوز نوشت: انجام یک پروژه بندری در السالوادور نشان می‌دهد که چین چگونه به شکل فزاینده‌ای نفوذ خود را در حیاط خلوت آمریکا از جمله در کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب افزایش داده است.

ادامه

اقتصادی, السالوادور, امریکا, اورگوئه, برزیل, پرو, جنگ سرد, جهان, چین, مقاله

واکنش آمریکا به همکاری نظامی عربستان و روسیه

دولت ایالات متحده در واکنش به امضای پیمان همکاری نظامی میان عربستان سعودی و روسیه ضمن تاکید بر پایبندی آمریکا به ادامه همکاری‌های دفاعی با سعودی، از متحدان خود خواست از هرگونه همکاری نزدیک نظامی با روسیه پرهیز کنند.

ادامه

امریکا, تحریم, جنگ سرد, جهان, خبر, روسیه, عربستان سعودی

پایان هژمونی آمریکا؛ پایان جهان تک قطبی

نشانه‌های زیادی وجود دارد که از بحرانی شدن نظم جهانی حکایت می‌کند. پاسخ آشفته بین‌المللی به شیوع ویروس کرونا، بحران گسترده اقتصادی ناشی از آن، قوت گرفتن تفکرات ناسیونالیستی و پررنگ‌تر شدن مرزهای میان کشورها بخشی از نشانه‌های وضعیت شکننده نظام بین‌المللی است؛ نظامی که کشور مدعی رهبری‌اش، رئیس‌جمهوری دارد که همچنان بر شعار «نخست ... پایان هژمونی آمریکا؛ پایان جهان تک قطبی

ادامه

اتحاد شوروی, اتحادیه اروپا, اروپا, اسپانیا, افریقای جنوبی, امریکا, امریکای لاتین, اورآسیا, ایتالیا, ایدئولوژیک, برزیل, جنگ سرد, جهان, چین, حقوق بشر, دیدگاه, روسیه, سازمان بهداشت جهانی, سازمان پیمان امنیت جمعی, شانگ‌های, صربستان, صندوق بین‌المللی پول, فقر, قطر, مصر, مقاله, نئولیبرالیسم, هندوستان

زاخارووا: رویدادهای افغانستان نشان‌دهنده زوال ناتو است

سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت، اوضاع افغانستان نشان دهنده این است که نه آمریکا و نه ناتو توانایی هماهنگی در اقداماتشان را ندارند.

ادامه

اسیای مرکزی, افغانستان, امریکا, بالکان, تحلیل, تروریسم, جنگ سرد, جهان, روسیه, شمال اروپا, عراق, ناتو

بازی ناجوانمردانه: ترفند واشنگتن در برابر اژدهای شرق

جمهوری خلق چین پس از سال‌ها انزوای دیپلماتیک در انتهای دهه ۷۰ میلادی درها را به روی جهان گشود و عصر جدیدی از توسعه تقریبا همه جانبه را تحت رهبری دنگ شیائوپینگ آغاز کرد که به نوبه خود به الگویی برای برخی کشورهایی تبدیل شد که به دنبال احیای اقتصاد خود، رفع فقر و ایجاد ... بازی ناجوانمردانه: ترفند واشنگتن در برابر اژدهای شرق

ادامه

اقتصادی, امریکا, جنگ سرد, جهان, چین, حقوق بشر, گواتمالا, مقاله