به انگیزه سالگرد تیرباران رفیق خسرو روزبه، قهرمان ملی ایران!

فریاد خروشان رفیق خسرو روزبه، عضو کمیته مرکزی حزب توده ایران، در اعماق بیدادگاه های رژیم کودتایی محمدرضا پهلوی، به صدای رسای نیروهای مردمی برای سرنگونی استبداد سلطنتی بدل شد؛ استبدادی که سرانجام در بهمن ۵۷ فروپاشید. جلادانی که می پنداشتند با به خاک و خون کشیدن مبارزان توده ای می توانند «آخرین شعله های ... به انگیزه سالگرد تیرباران رفیق خسرو روزبه، قهرمان ملی ایران!

ادامه

اجتماعی, استبداد, استعمار, ایران, تاریخ, سرمایه داران, سوسیالیسم, فساد, فقر, کودتا, یادنامه

بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی بر فاشیسم

در بحبوحهٔ آشفتگی و بی‌ثباتی فزاینده در سراسر جهان، حزب تودهٔ ایران بار دیگر بر تعهدش به پیکار بین‌المللی برای تحقق صلح، برابری، حقوق بشر و حقوق دموکراتیک، و عدالت اجتماعی تأکید می‌کند. جمعه ۹ مه ۲۰۲۵ هشتادمین سالگرد روزی است که پس از تسلیم شدن بی‌قیدوشرط فرماندهی عالی ارتش نازی، که به جنگ جهانی ... بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی بر فاشیسم

ادامه

آزادی, آسیای جنوب شرقی, آلمان, آمریکا, اروپای مرکزی, استعمار, اقتصادی, امپریالیسم, انگلیس, اوکراین, ایتالیا, بلژیک, پرتغال, جهان, چین, شرق آسیا, صلح, غرب, فرانسه, کارائیب, ناسیونالیسم, هلند

پنجاهمین سالگرد پیروزی ویتنام در جنگ با آمریکا و وحدت مجدد ویتنام

روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت مصادف با پنجاهمین سالگرد سقوط سایگون (۳۰ آوریل ۱۹۷۵) بود، روزی که مردم قهرمان ویتنام موفق شدند امپریالیسم آمریکا را شکست دهند و به اتحاد ملی دست یابند. پس از دهه‌ها مبارزه با اشغال فرانسه و مداخلهٔ آمریکا، دهقانان، کارگران، زنان، جوانان، و سربازان ویتنام، به‌رهبری حزب کمونیست ویتنام و رهنمودهای ... پنجاهمین سالگرد پیروزی ویتنام در جنگ با آمریکا و وحدت مجدد ویتنام

ادامه

آزادی, آسیای جنوب شرقی, آمریکا, استعمار, استقلال, امپریالیسم, انترناسیونالیسم, تاریخ, جوانان, حزب کمونیست, دهقانی, زنان, سوسیالیسم, صلح, فرانسه, فقر, کارگری, کامبوج, کمونیسم, لائوس, مارکسیسم, مارکسیسم-لنینیسم, همبستگی, ویتنام, یادنامه

درودِ آتشین به پیکارِ بیش از یک سدهٔ طبقهٔ کارگر و زحمتکشان ایران برای شکل‌گیریِ جامعه‌ای رها از فقر و محرومیت

اعلامیۀ کمیتۀ مرکزی حزب تودۀ ایران به‌مناسبتِ اول ماه مه، روز جهانی کارگر! درودِ آتشین به پیکارِ بیش از یک سدهٔ طبقهٔ کارگر و زحمتکشان ایران برای شکل‌گیریِ جامعه‌ای رها از فقر و محرومیت، برای داشتن حکومتی ملی و مردمی، و برای بهره‌مندی از آزادی، استقلال و عدالت اجتماعی! کارگران و زحمتکشان ایران! کمیتۀ مرکزی ... درودِ آتشین به پیکارِ بیش از یک سدهٔ طبقهٔ کارگر و زحمتکشان ایران برای شکل‌گیریِ جامعه‌ای رها از فقر و محرومیت

ادامه

آزادی, آمریکا, استبداد, استثمار, استقلال, اسراییل, اقتصادی, السالوادور, امپریالیسم, ایران, بازنشستگان, پرستاران, تورم, جهان, سرمایه‌داری, طبقه کارگر, فاشیسم, فرهنگیان, فقر, فلسطین, گرسنگی, محیط زیست, معلمان, معیشت, نئولیبرالیسم

اول ماه مه ۲۰۲۵ ـ به سوی مبارزه برای کار، صلح و سوسیالیسم

اول ماه مه را در فضایی مملو از نگرانی و عدم اطمینان نسبت به روند رویدادها چه در سوئد و چه در سطح بین المللی، جشن می گیریم. بنا به قرارداد کار دسته جمعی منعقد شده در بخش صنعتی،دستمزدها در طی دوسال آینده به میزان ۶.۴ درصد اضافه می شود. این ملاکی برای تعیین دستمزدها ... اول ماه مه ۲۰۲۵ ـ به سوی مبارزه برای کار، صلح و سوسیالیسم

ادامه

آزادی, آمریکا, اروپا, استراتژی, اسراییل, اقتصادی, امپریالیسم, ایران, ترکیه, جهان, درمان, سرمایه‌داری, سوئد, سوسیالیسم, صلح, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فلسطین, ناتو

ترور شینزو آبه، نخست‌وزیر سابق راستگرا و میلیتاریست ژاپن

شینزو آبه، نخست‌وزیر سابق ژاپن، روز جمعه گذشته، هنگام ایراد یک سخنرانی انتخاباتی ترور شد. طرفداری از اقتصاد کلان سرمایه‌داری و میلیتاریسم راستگرایانه، از میراث‌های به‌یاد ماندنی او خواهند بود.

 

شینزو آبه که در سال ۲۰۰۶ / ۱۳۸۵ به مدت یک سال و سپس از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰ تا ۱۳۹۱ در مقام نخست‌وزیر ژاپن حکومت کرد، روز جمعه در جریان کارزار انتخاباتی در شهر نارا با اصابت گلوله به او کشته شد. کشور ژاپن در روز یکشنبه سرگرم برگزاری انتخابات مجلس سنا بود و آبه در گردهمایی حزب لیبرال دموکرات (LDP) خود در بیرون ایستگاه قطار درحال سخنرانی بود. شبکه خبری ان-اچ-ک گزارش داد که فرد مهاجم، تتسویا یاماگامی، ۴۱ ساله و یکی از اعضای سابق شاخه نیروی دریایی ارتش دفاعی ژاپن است و انگیزه او از قتل آبه هنوز مشخص نشده است. او با استفاده از وسیله‌ای که رسانه‌ها آن را “اسلحه دست ساز” نامیدند، دو گلوله از پشت سر آبه  به او شلیک کرد.

 

ژاپن قوانینی سختگیرانه برای کنترل اسلحه دارد و خشونت با اسلحه تقریباً در این کشور وجود ندارد. در سال ۲۰۲۱/ ۱۴۰۰، تنها یک مورد مرگ با خشونت مسلحانه ثبت شد. این ترور بی‌درنگ از سوی رهبران تمام حزب‌های سیاسی اصلی ژاپن و بسیاری از رهبران جهان محکوم شد. شیئی کازوئو، دبیرکل حزب کمونیست ژاپن این ترور را “اقدامی وحشیانه و تروریسمی بخشش‌ناپذیر” خواند. شیئی گفت کشتن خشونت‌آمیز نفرت انگیزترین اقدام تخریب دموکراسی است. شیئی به خانوادهٔ شینزو آبه تسلیت گفت، ولی درعین‌حال تأکید کرد که حزب کمونیست ژاپن “موضع سیاسی‌ای بسیار متفاوت با شینزو آبه داشته است.”

 

شهرت شینزو آبه به‌عنوان سیاستمدار، ترویج اقتصاد نولیبرالی در راستای سود سرمایه‌داری بزرگ بود. او در زمینهٔ سیاست خارجی، میلیتاریستی دست‌راستی شناخته می‌شد که به‌دنبال احیای قدرت تسلیحاتی کشور و سرپوش گذاشتن بر وحشیگری‌های گذشته امپریالیسم ژاپن بود. آبه بر سر کار که آمد متعهد شد ژاپن را با لغو مقررات تجاری، حذف حقوق کارگران و همچنین کاهش مالیات بر سرمایه‌های بزرگ و افزایش مالیات بر سایر قشرها، به “سهل‌ترین شریک تجاری در جهان” تبدیل کند. آبه با پیروی از رهنمودهای تجارت آزاد نولیبرالی، به‌دنبال آن بود که اخراج کارگران را برای شرکت‌ها آسان‌تر کند، ژاپن را به پیمان تجاری اقیانوس آرام یا شراکت ترانس‌پاسیفیک وارد کند و فناوری هسته‌ای را- پس از فاجعه راکتور اتمی فوکوشیما- همچون محصولی صادراتی احیا کند.

 

“آبه نومیکس” (یا سیاست‌های اقتصادی شینزو آبه) که از طرف حزب کمونیست ژاپن، اتحادیه‌های کارگری، و نیروهای چپ‌ طرد می‌شود، از سوی سرمایه‌داری تحسین می‌شود و هدف آن ظاهراً تقویت “بهره‌وری” و “انعطاف‌پذیری” است و کلید واژه‌هایی در ایدئولوژی سرمایه‌داری‌اند برای استثمار بیشتر کارگران و رها کردن‌شان به‌خواست‌های کارفرمایان. تلاش شینزو آبه در عمل به پیمان تجاری اقیانوس آرام یا شراکت ترانس‌پاسیفیک (TPP) با مقاومت کارگران و گروه‌های کارگری مواجه شد. این پیمان، منافع شرکت‌های چند ملیتی در ژاپن و ایالات متحده را بر منافع مردم ژاپن ترجیح داده و حذف حمایت‌های مرتبط با خدمات درمانی، اشتغال، بیمه، و دیگر خدمات دولتی ژاپن را موجب می‌شد.

 

با این‌همه، سیاست‌های ناسیونالیستی نظامی‌گرایانه  و خارجی شینزو آبه بیش از سیاست‌های اقتصادی‌اش میراث او را شکل می‌دهند. زمانی که از تاریخ تجاوزها و جنایت‌های امپریالیستی ژاپن صحبت به‌میان می‌آمد، او تجدیدنظرطلب و مدافع تبدیل ژاپن به قدرت نظامی‌ای قدرتمند بود. نگرش شینزو آبه به نقش ژاپن در طول جنگ جهانی دوم ازجمله انکار برده‌داری جنسی‌ای که ارتش ژاپن به ده‌ها هزار زن تحمیل کرد، به‌حداقل رساندن یا نادیده گرفتن قتل‌عام در سراسر چین و کره، سرپوش گذاشتن بر جنایت‌های ژاپن در کتاب‌های درسی مدارس، و بازدیدهای مکرر او از زیارتگاهی به‌منظور بزرگداشت جنایتکاران جنگی ژاپن، او را با بسیاری از مردم ژاپن در تضاد قرار می‌داد. یکی از هدف‌های اصلی شینزو آبه که به‌‌یُمن فشار عمومی هنوز محقق نشده لغو مادهٔ ۹ قانون اساسی ژاپن زیر عنوان “تعرفه صلح” بوده است. بخشی از منشور تحمیلی نیروهای اشغالگر ایالات متحده پس از پایان جنگ جهانی دوم، ماده ۹ قانون اساسی بوده است که با غیرقانونی کردن جنگ، از تبدیل شدن دوبارهٔ ژاپن به یک متجاوز جلوگیری می‌کند. در این ماده  آمده است: “مردم ژاپن برای همیشه و به عنوان حق حاکمیت ملت از جنگ و تهدید یا استفاده از زور همچون ابزاری برای حل‌وفصل اختلاف‌های بین‌المللی چشم‌پوشی می‌کند.” مقرراتی دیگر نیز ژاپن را فقط به حفظ یک “نیروی دفاع از خود” (SDF) محدود و توسعهٔ ارتشی بزرگ با قابلیت‌هایی تهاجمی را ممنوع می‌کند. این امر، با گذشت زمان، به بخش مهمی از هویت ملی ژاپن تبدیل شد که نارضایتی نظامی‌‌گراها را باعث شده است و به‌دلیل خارج نگه داشتن ژاپن از ورود به جنگ عراق مورد تقدیر است.

 

تلاش شینزو آبه برای کنار گذاشتن مادهٔ ۹ قانون اساسی، یک سنت خانوادگی بود. پدربزرگ او، نوسوکه کیشی، نخست وزیر سابق، نیز زمانی که از سال ۱۹۵۷ تا ۱۹۶۰ / ۱۳۳۶ تا ۱۳۳۹ در قدرت بود، در پی تضعیف مادهٔ ۹ بود. در سال‌های دهه ۱۹۳۰/ ۱۳۱۰، کیشی به‌دلیل به‌کارگیری روش‌هایی غیرانسانی به‌هنگام حکومتش در ایالت مانچوکوئو در شمال‌شرقی چین با نام عروسک دست نشاندهٔ امپراتوری ژاپن شناخته می‌شد. کیشی با ستایش از روش‌های متحدان نازی ژاپن در آلمان، بر اعمال استثمارگرانه و استعماری ژاپن در منچوری- منطقه‌ای در شمال‌شرقی چین- نظارت داشت که کشته شدن ده‌ها هزار نفر برده در معدن‌ها و کارخانه‌های این منطقه را موجب شد. تعداد بیش‌تری نیز در آزمایش‌های جنگ شیمیایی کشته شدند. او از سوی مردم “هیولای مانچوکو” لقب گرفت. ونگ ژنگ شانگ، پژوهشگر آکادمی علوم اجتماعی جیلین و یکی از پژوهشگران برجسته چینی در زمینه جنایت‌های ژاپن در منچوری، گفت که جنایت‌های نوسوکه کیشی بی‌شمارند. پس از پایان جنگ جهانی کیشی به‌مدت سه سال زندانی شد و در خلال جنگ سرد هنگامی که ایالات متحده تشخیص داد که به تکنوکرات‌هایی مانند او برای بازسازی ژاپن نیاز دارد آزاد گردید تا ژاپن بتواند به تلاش‌های ضد شوروی در آسیا بپیوندد. شینزو آبه تلاش‌هایش برای گسترش ارتش ژاپن را ادامه کار پدربزرگش می‌دانست و بیانیه‌ها و اقدام‌هایش در این زمینه را به‌طور منظم و در سالگردهای مهم مربوط به حکومت و زندگی نوسوکه کیشی اعلام می‌کرد. شینزو آبه در مقاله‌ای در سال ۲۰۰۷ / ۱۳۸۶ از پدربزرگش به‌دلیل “پیشروی به‌رغم همه مخالفت‌ها چرا که راه او تنها راه بود” تمجید کرد. شینزو آبه هنگامی که در تلاش‌هایش برای الغای مادهٔ ۹ قانون اساسی با مخالفت عمومی روبرو شد، از طریق افزایش بودجه دفاعی تلاش کرد تا “نیروی دفاع از خود” ژاپن را به یک ارتش- هر چند نه به‌این نام- تبدیل کند. در پی رهبری دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، او افزایش انباشت تسلیحات برای هدف قرار دادن چین را خواستار شد و ژاپن را به اتحادی نظامی با ایالات متحده، استرالیا، و هند به‌نام “گفتگوی امنیتی چهارجانبه” وارد کرد.

 

در سال ۲۰۲۰/ ۱۳۹۹، شینزو آبه که بلندمدت‌ترین دورهٔ نخست‌وزیری ژاپن را بر عهده داشت، به‌دلایل پزشکی از سمتش استعفا داد. بااین‌همه، او چهره‌ای قدرتمند در حزب حاکم لیبرال دموکرات باقی ماند و جناح اصلی آن را کنترل می‌کرد. فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر کنونی، جانشین خلف شینزو آبه شد و برای تشکیلات حزبی که از سوی آبه اداره می شد، مهره‌ای انعطاف‌پذیر شمرده می‌شود.

 نوشتهٔ سی جی اتکینز، سردبیر نشریهٔ “دنیای مردم”، ۸ ژوئیه ۲۰۲۲ /۱۷ تیرماه ۱۴۰۱

«نامۀ مردم»

تجمع در هیروشیما در سالروز لکه ننگ آمریکا؛ نگرانی از نبرد اتمی دیگر

همزمان با هفتاد و هفتمین سالگرد اولین بمباران اتمی در «هیروشیما» در ژاپن، مقاماتی از جمله دبیرکل سازمان ملل نسبت به وقوع مسابقه تسلیحاتی جدید در جهان هشدار دادند.

ادامه

امریکا, امریکای شمالی, جنگ سرد, جهان, حقوق بشر, روسیه, ژئوپلیتیک, ژاپن, سازمان ملل, شرق آسیا, شرق اروپا, صلح, گزارش, یادنامه

هم‌صدا با خانواده‌های بازماندگان و دادخواهان فاجعهٔ ملی

گلزار خاوران نمادی از مقاومت و ایستادگی فرزندان مبارز میهن پس از افشای قتل‌عام زندانیان سیاسی از مرداد تا شهریورماه ۱۳۶۷ و صحنهٔ تمام‌وقتِ دادخواهی دادخواهان در برابر این کشتار، و میعادگاه بازماندگان قربانیان فاجعه ملی قتل‌عام نیروهای مترقی و آزادی‌خواه میهن‌مان است.

ادامه

ایران, حقوق بشر, سازمان ملل, کارزار, مقاله, یادنامه

زنده باد اول ماه مه، برای صلح و علیه جنگ مبارزه کنیم

بیش از دو ماه از شروع حمله روسیه به اکراین می‌گذرد. این جنگ تاکنون هزاران کشته و زخمی برجای گذاشته و باعث ویرانی و آوارگی میلیون‌ها نفر از زحمتکشان اکراین شده است. تشدید نظامیگری ، گرانی و کمبود کالا های اساسی در بعضی از نقاط دنیا، از دیگر پیامدهای این جنگ بوده است. ما ضمن ... زنده باد اول ماه مه، برای صلح و علیه جنگ مبارزه کنیم

ادامه

اروپا, افغانستان, امپریالیسم, امریکا, اوکراین, بیانیه, جهان, حقوق بشر, روسیه, سوئد, سوریه, ضد جنگ, عراق, کارگری, لیبی, ناتو, یادنامه, یوگوسلاوی