حدود دو هفته تا قالببندی جدید سنای آمریکا، لایحه جدیدی علیه دولت ونزوئلا به تصویب سنا رسید؛ این درحالی است که ونزوئلا از مدتها قبل، تقویت روابط با سایر متحدان از جمله روسیه را در اولویت قرار داده و در مقابل اقدامات تحمیلی و یکجانبه آمریکا از مناسبات همکاری و دوجانبه با روسیه استقبال میکند.
«قانون بولیوار» علیه دولت بولیواری!
به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری افه، دولت «جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا از این روزهای پایانی سنا برای تصویب «قانون بولیوار» استفاده کرده که بر اساس آن، آژانسهای فدرال این کشور از بستن قرارداد از سوی قوه مجریه با شرکتهایی که با دولت ونزوئلا روابط تجاری دارند، منع میشوند.
«ریک اسکات» سناتور جمهوریخواه، تصویب این قانون را «گامی بزرگ برای تضعیف» دولت «نیکلاس مادورو» رئیسجمهوری ونزوئلا خواند.
دولت ونزوئلا این لایحه را «فاجعهبار هم از نظر نام و هم از نظر محتوا» دانست که تصویب آن نقض آزادیهای اقتصادی و توهین جدی علیه مردم ونزوئلا است و با صدور بیانیهای در رد این لایحه اعلام کرد: این سند، همگرایی مردم ونزوئلا و همچنین شرکتهای ایالات متحده را نقض میکند و آنها را در معرض خطر مجازات به شیوهای خودسرانه، ناعادلانه و غیر قانونی در اعمال حق خود برای تجارت آزاد با دولت بولیواری قرار میدهد.
در ادامه این بیانیه آمده است: این لایحه تایید میکند که بخشهای فوقمحافظهکار و کودتاگر در ایالات متحده، هیچ علاقهای به دیدن روند توسعه در ونزوئلا و بهبود کیفیت زندگی مردم ندارند، چه رسد به اینکه انتخابات آزاد و عادلانه با ایجاد موانع بیشتر و اقدامات خصمانه علیه کشور تضمین شود.
سامانه «گلوناس» روسیه سال ۲۰۲۳ در ونزوئلا راهاندازی میشود
به گزارش تارنمای اسپوتنیک موندو، «شرکت فضایی روسیه» اعلام کرد، قصد دارد یک ایستگاه اندازهگیری سامانه ناوبری ماهوارهای «گلوناس» (GLONASS) را سال ۲۰۲۳ میلادی در ونزوئلا راهاندازی کند. این سامانه موقعیتیاب روسی در رقابت با سامانه موقعیتیاب جهانی (GPS) متعلق به آمریکا، «گالیلئو» (Galileo) اتحادیه اروپا و سیستم موقعیتیاب «بِیدوئو» (BeiDou) چین قرار دارد.
آژانس فضایی روسیه در کانال تلگرام خود نوشت: این قرارداد با «آژانس بولیواری فعالیتهای فضایی» در شانزدهمین نشست کمیسیون بین دولتی روسیه و ونزوئلا امضا شد. ساخت و راهاندازی در طول سال ۲۰۲۳ اجرا خواهند شد.
طبق اعلام شرکت فضایی روسیه، این ایستگاه، «ویژگیهای سیستم گلوناس را هم در نیمکره غربی و هم در سطح جهان، بهبود میبخشد».
کاربران ونزوئلایی میتوانند دادههای رایگان را از سیستم گلوناس برای استفاده در بخشهای حملونقل زمینی، دریایی و هوایی، کشاورزی، نظارت بر وضعیت تاسیسات صنعتی و زیرساختی و همچنین انجام تحقیقات علمی به دست آورند.
این ایستگاه بر اساس توافقنامه بین دولتی ونزوئلا و روسیه که در ۱۱ ژوئن (۲۱ خرداد) به تصویب رسید در این کشور آمریکای لاتین مستقر خواهد شد.
سامانه گلوناس نسخه روسی جیپیاس بوده و در کنار سامانه چینی بیدوئو، رقبای جدی جیپیاس محسوب میشوند. به نوشته نشریه ال اسپانیول، اگرچه جیپیاس از محبوبیت بیشتری برخوردار است اما در سالهای اخیر شاهد رواج یافتن و استقبال هر چه بیشتر کاربران از گلوناس بودهایم. سرواژهی عبارت Global Navigation Satellite System به معنای سامانه ماهوارهای ناوبری جهانی است. این سامانه، سیستمی ماهوارهای متشکل از ۲۴ ماهواره است که کشور روسیه آن را توسعه داده.
روسیه که از ابتدای جنگ اوکراین، همزمان با نبرد نظامی، با طرحهای مختلف به نبرد فهرست طولانی تحریمهای غرب رفته است، در نظر دارد با تقویت ایستگاههای سامانه موقعیتیاب گلوناس در آمریکای لاتین، با ممنوعیت احتمالی دسترسی به جیپیاس نیز مقابله کند.
امضای ۱۱ توافق دوجانبه همکاری استراتژیک بین روسیه و ونزوئلا
ونزوئلا و روسیه همچنین ۱۱ توافقنامه دوجانبه برای همکاریها در یک دهه آینده در حوزههای انرژی، حملونقل دریایی، مبارزه با مواد مخدر و بهداشت عمومی امضا کرده اند.
در حالی که کشورهای غربی به عنوان بخشی از تحریمها علیه روسیه به موجب جنگ اوکراین، درها را به روی گردشگران روسی بستهاند، توافقهای مسکو- کاراکاس در حوزه گردشگری امکان افتتاح دو پرواز هفتگی میان مسکو و جزیره مارگاریتا ونزوئلا را فراهم کرده است.
«الکساندر نوواک» معاون نخست وزیر روسیه به دنبال دیدار روز چهارشنبه با وزیر نفت ونزوئلا اعلام کرد: روسیه علاقهمند است در راستای پروژهها در ونزوئلا تولید نفت را افزایش دهد.
نوواک که به کاراکاس سفر کرده بود، پیرامون نوسان بازار نفت و وضعیت بدهیهای ونزوئلا به روسیه با وزیر نفت این کشور گفتوگو کرد و افزود: کشورهای تولیدکننده نفت و گاز پایه محکمی برای همکاریهای تجاری و اقتصادی ما هستند که با وجود فشار تحریمها علیه ونزوئلا و روسیه همچنان مقاوم هستند.