گراوند، جامعهشناس از تبعات گسترش فقر در جامعه ایران میگوید: بیش از ۸۰ درصد از مردم معتقدند که جامعه با همین فرمان پیش رفته و امیدی به بهبود آن نیست
♦️یک بیماری خاص یا مثلا خرابی لوازم خانگی و موتور اتومبیل، میتواند طبقه اقتصادی افراد را از متوسط به طبقه فرودست ساقط کند.
♦️تداوم گسترش فقر و افزایش شیب صعودی تورم در اقتصاد ایران، تبعات جدی در عرصه اجتماعی به دنبال داشته و کیفیت مناسبات اجتماعی میان ایرانیان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
♦️اردشیر گراوند، جامعه شناس و استاد دانشگاه ضمن اشاره به مساله و ابعاد آن، اظهار کرد: در حالی از سوی برخی از مسئولین، مدام بر تحقق وعده ایجاد یک میلیون شغل در طول سال گذشته سخن میگویند که در نمود بیرونی آن، شاهد وضعیت دیگری در بطن جامعه هستیم. ضمن اینکه، باید به این مسئله هم توجه داشت که مساله اشتغال با فقر دو مقوله متفاوت و مجزا هستند. به این صورت که نرخ بیکاری، فرضا در یک جامعه میتواند دو درصد باشد اما شاهد همهگیری فقر در آن جامعه باشیم.
♦️بیش از ۸۵ درصد از خانوادههای ایرانی، هزینه-درآمد تنظیم و هماهنگی ندارند.
♦️چرا که حجم درآمد افراد در این جامعه به میزان هزینههای زندگی آنها نیست. به عبارت دیگر، ضرورتا اشتغال بالا منجر به رفاه اقتصادی و اجتماعی در یک جامعه نخواهد شد. بر اساس برخی از آمارها و بررسیهای صورت گرفته، بیش از ۸۵ درصد از خانوادههای ایرانی، هزینه-درآمد تنظیم و هماهنگی ندارند.
♦️فقر، نظام اجتماعی ما را به سمت فردگرایی سوق داده.
♦️از بدترین تبعات تورم و فقر، سقوط نظام اخلاقی در جامعه ماست. ضمن اینکه این مستله، نظام اجتماعی ما را به سمت فردگرایی سوق داده است. به این صورت که هر شخص به واسطه تحمل آثار و پیامدهای تورم در زندگی خود، امکان هیچ گونه یاریگری، حتی به خواهر و برادر خود را نیز از دست میدهد.
♦️علاوه بر این موارد، تورم نظام خانواده را نیز در جامعه ایران، تحت تاثیر خود قرار داده است. به این صورت که در پی تبعات تحمیل شده از ناحیه تورم و فقر در جامعه ایران، شاهد به تاخیر افتادن ازدواج، موالید آوری و ابعاد دیگر در زندگی خانوادهها هستیم.
♦️به واسطه گسترش فقر، قدرت محرکه نظام اجتماعی به سمت خاموشی حرکت کرده.
♦️بر اساس دادههای موجود در بعد سرمایه اجتماعی در ایران، بیش از ۸۰ درصد از مردم معتقدند که جامعه با همین فرمان پیش رفته و امیدی به بهبود آن وجود ندارد. شاید این مسئله در ذهن سیاستگذاران و مدیران کشور به گونه دیگری باشد اما، حداقل در میان افکار عمومی شاهد شکلگیری و قوت گرفتن این تلقی هستیم. به تعبیر دیگر به واسطه گسترش فقر، قدرت محرکه نظام اجتماعی به سمت خاموشی حرکت کرده است.
♦️بسیاری از افراد به دلیل عدم توان تامین هزینههای سکونت خود، مجبور به کوچ به حاشیه شهرها میشوند.
♦️در حال حاضر از دیگر آثار و پیامدهای تورم و فقر در جامعه ایران، کوچ افراد از محلهای به محله پائینتر بوده و امروز بسیاری از افراد مجبور به سکونت در حواشی شهرها شدهاند. امری که تنها مختص تهران و کلانشهرها نبوده و شاهد هستیم که در سراسر کشور، بسیاری از افراد به دلیل بیپناهی و عدم تمکن هزینههای سکونت در محله کنونی خود، مجبور به کوچ به حاشیه شهرها شدهاند.
♦️ما تنها میتوانیم ببینیم که تورم و گسترش فقر، باعث سقوط محله زندگی افراد شده اما، آشکار نیست که ابزار و کیفیت لوازم زندگی این افراد تا چه میزان سقوط کرده، خورد و خوراک و وضعیت بهداشت آنها در چه شرایطی قرار گرفته و اقلام فرهنگی و اجتماعی مورد استفادهشان در چه ترازی ایستاده است.
♦️نزدیک به ۷۰ درصد جامعه ما در حال خداحافظی با طبقه متوسط هستند.
♦️وقتی افراد در نظام اجتماعی در وضعیت مرزی قرار میگیرند، یک مریضی خاص، یک تصادف جدی یا حتی سوختن لوازم خانگی و موتور اتومبیل، میتواند طبقه اقتصادی آنها از وضعیت متوسط به طبقه فرودست ساقط کند. ما در فرآیند عادی شاهد هستیم که نزدیک به ۷۰درصد جامعه ما در حال خداحافظی با طبقه متوسط هستند./ امتداد