رئیس‌جمهوری جدید چپ‌گرای گواتمالا سرانجام سوگند یاد کرد

«برناردو آرِبالو دِ لئون» (Bernardo Arévalo de León) پس از یک دوره پر حادثه از تلاش‌ها برای «کودتا» از زمان پیروزی در انتخابات و البته با تاخیری ۱۰ ساعته در روز تحلیف، به‌عنوان رئیس‌جمهوری جدید گواتمالا برای دوره ۲۰۲۴- ۲۰۲۸ سوگند یاد کرد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از خبرگزاری افه، برناردو آربالو سیاستمدار دانشگاهی و مترقی ۶۵ ساله که نماد مبارزه با فساد است، در پایان روزی که انتقال قدرت از آلخاندرو جیاماتی (Alejandro Giammatei) رئیس‌جمهوری سابق با تهدید وقوع کودتا مواجه بود، به‌عنوان رئیس‌جمهوری جدید سوگند یاد کرد.

شخص جیاماتی در مراسم رسمی انتقال قدرت در تئاتر ملی پایتخت حاضر نشد و منشی خود را به مراسم فرستاد.

مراسم تحلیف رئیس‌جمهوری جدید گواتمالا، حدود ۱۰ ساعت در بحبوحه تنش در کنگره به‌دلیل اختلاف بر سر اعتبارنامه قانونگذاران جدید برای دوره ۲۰۲۴-۲۰۲۸، به تعویق افتاد.

در این میان، گروهی از معترضان، که تعدادی از آن‌ها افراد بومی بودند، در حمایت از آربالو به پایتخت رسیدند و با ده‌ها افسر پلیس درگیر شدند.

به دنبال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۲۰ اوت (۲۹ مرداد) در گواتمالا، برناردو آرِبالو به پیروزی دست یافت و به نخستین رئیس‌جمهوری منتخب از یک جنبش چپ در بیش از نیم قرن گذشته در این کشور آمریکای مرکزی تبدیل شد. با این حال، با گذشت ماه‌ها از اعلام نتایج، درگیری‌های گسترده در این کشور ادامه یافت و آربالو نسبت به وقوع کودتا توسط سیاستمداران و مقامات «فاسد» که به دنبال زیر پا گذاشتن نظم مبتنی بر قانون اساسی و نقض دموکراسی هستند، هشدار داد.

هشتم دسامبر (۱۷ آذر) وزارت عمومی گواتمالا (Ministerio Público guatemalteco) انتخابات را «بی‌اعتبار» توصیف کرد و با متهم کردن رئیس‌جمهوری منتخب به پولشویی، از وی خواست تا مصونیت خود برای پیگرد قانونی را لغو کند. آرِبالو در واکنش به این ادعا، دفاع از اراده ملی که در پای صندوق‌های رای ابراز شده است را خواستار شد. بلانکا آلفارو (Blanca Alfaro) رئیس دادگاه عالی انتخابات گواتمالا نیز اعلام کرد گواهینامه‌های قانونی همه مقام‌های منتخب از قبل احراز شده و دولت جدید باید از ۱۴ ژانویه (۲۴ دی) کار خود را آغاز کند، در غیر اینصورت، نظم مبتنی بر قانون اساسی این کشور زیر پا گذاشته می‌شود.

تلاش‌ها در جهت رد نتایج انتخابات در گواتمالا، با انتقاد اقشار مختلف جامعه این کشور مواجه شد و اعتراض‌هایی در مناطق مختلف این کشور آمریکای مرکزی برگزار شد. معترضان، احترام به ابراز اراده مردمی پای صندوق‌های رای را خواستار شدند.

رئیس‌جمهوری جدید گواتمالا با وعده مبارزه با فساد در این کشور آمریکای مرکزی و با انگیزه پیروی از پدرش، خوان خوسه آربالو برمخو (Juan José Arévalo Bermejo) که بین سال‌های ۱۹۴۵-۱۹۵۱ این کشور را اداره می‌کرد، به پیروزی قاطع در انتخابات دست یافت.

وی رهبری جنبش سِمییا (Movimiento Semilla) را بر عهده دارد که به دنبال تظاهرات ضد فسادی که در گواتمالا در سال ۲۰۱۵ رخ داد، ایجاد شد؛ اعتراض‌هایی که در آن سال به دستگیری اتو پرز مولینا (Otto Pérez Molina) رئیس‌جمهوری سابق (۲۰۱۲-۲۰۱۵) به جرم رسوایی‌های رشوه‌دهی میلیون دلاری منجر شد.

کنگره جدید گواتمالا، یکشنبه گذشته و پیش از آغاز رسمی دوره خدمت خود، تعلیق حزب جنبش سمییا را با ۹۳ رای موافق لغو کرد. این نیروی سیاسی از ۱۲ ژوئیه گذشته توسط قاضی فردی اورلانا به درخواست وزارت عمومی به دلیل اقدامات غیر قانونی اداعایی در روند ثبت نام در سال ۲۰۱۷ تعلیق شد.

در مراسم تحلیف، کارین لاریسا اِرِرا آگیلار (Karin Larissa Herrera Aguilar) جامعه‌شناس ۶۵ ساله نیز به عنوان معاون ریاست جمهوری سوگند یاد کرد.

آربالو پس از تصدی منصب ریاست جمهوری، علاوه بر تکرار پیشنهاد خود مبنی بر مبارزه با فساد و عدالت اجتماعی، اتحاد ملی را خواستار شد.

کره‌شمالی؛ هدف آمریکا از مداخله در امور کوبا معدوم ساختن دستاوردهای کاسترو و نابودی سوسیالیسم بود

وزیر خارجه کره شمالی در اظهاراتی ایالات متحده را به دخالت در امور داخلی کوبا و تحریک اعتراضات ضد دولتی با هدف سرنگونی دولت این کشور متهم کرد.

ادامه

امریکا, امریکای لاتین, جهان, سوسیالیسم, شرق آسیا, کره شمالی, کوبا, همبستگی

درخواست قانونگذاران آمریکایی از بایدن برای تعطیلی گوانتانامو

ده‌ها قانونگذار دموکرات در کنگره آمریکا، از جمله روسای کمیسون‌های نیروهای مسلح، امور خارجه و اطلاعات، روز پنجشنبه از جو بایدن، رئیس جمهور این کشور خواستند که زندان گوانتانامو در کوبا را “فورا” ببندد.

ادامه

امریکا, امریکای شمالی, امریکای لاتین, جهان, حقوق بشر, خبر, کوبا