خط و نشان بیهوده ایالات متحده امریکا برای ایجاد محدودیت در فروش طلای سیاه ایران در سرزمین چشم بادامیها، نسخهای نخنما بود که پیش تر میزان کارایی آن آزموده شد، هرچند که در واقعیت نتیجهای چندانی دربرنداشت.
به گزارش ایران، راب مالی» نماینده ویژه امریکا در امور ایران به تازگی گفته است که واشنگتن به تلاشها برای اعمال فشار به چین به منظور متوقف کردن خرید نفت از جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهد داد وافزوده که در راستای اجرای تحریمها علیه جمهوری اسلامی، قصد دارد پکن را وادار کند که واردات نفت از ایران را متوقف کند، زیرا «چین مقصد اصلی صادرات غیرقانونی ایران است و گفتوگوها برای منصرف کردن پکن از خریدها تشدید خواهد شد.»
مؤسسههای ورتکسا و کپلر، دوشرکت معروف تحلیلی آمارهای کشتیرانی و حمل محمولههای نفت خام، گزارش دادهاند که صادرات نفت خام ایران در نوامبر سال ۲۰۲۲ میلادی به حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه و در ماه دسامبر هم به بالاترین سطح در ۴ سال گذشته رسید.
تحلیلگر ورتکسا درگزارشی اعلام کرده که واردات نفت خام چین از ایران درآخرین ماه سال ۲۰۲۲ میلادی رکوردی تازه را ثبت کرد.
حال این پرسش مطرح میشود که آیا تلاشهای امریکا برای ایجاد محدودیت در فروش نفت خام و تأثیرگذاری بر چین موفقیتآمیز خواهد بود؟
بررسیهای مختلف درسالهای گذشته نشان داده که چین همچنان به خرید نفت ایران و ونزوئلا که غالباً با عنوان نفت مالزی یا عمان فروخته میشود، ادامه خواهد داد.
ونزوئلا نیز از نفتکشهای مرتبط با ایران استفاده میکند و برای حمل نفت ایران شناخته شده است.
همایون فلکشاهی تحلیلگر مؤسسه بینالمللی کپلر، از کشور چین بهعنوان اصلیترین شریک اقتصادی ایران یاد کرده وگفته است که تنگه هرمز اهمیت خاصی در بازار نفت دارد زیرا ۴۰ درصد نفت مبادلاتی یعنی ۱۵ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز از طریق نفتکشها از این تنگه عبور میکنند.
به گفته وی، امریکا هم بهدلیل ریسک افزایش قیمت نفت و امنیت عرضه جهان حاضر نیست تحریمهای خود علیه شرکتهای چینی را که در این مبادلات تجاری سهم دارند اعمال کند، بنابراین با در نظر گرفتن این نکات ژئوپلیتیکی، احتمال اینکه چین واردات نفتی خود را از ایران کاهش دهد بسیار کم است.
بنابراین میتوان نتیجهگیری کرد که اظهارات «راب مالی» نماینده ویژه امریکا در امور ایران پیرامون اعمال فشار بر پکن با هدف کاهش خرید نفت از تهران، بیشتر یک بلوف سیاسی است.