
کنفرانسهای اتحادیهٔ کارگری «یونیسون» با بیش از ۱.۳میلیون عضو در فاصلهٔ روزهای ۲۵ تا ۳۰ خرداد در شهر لیورپول و همایش اتحادیهٔ «یونایت» در روزهای ۱۶ تا ۲۰ تیر امسال برگزاری شد. فعالان ترقیخواه ایرانی و انگلیسی در نشستهای جانبی این کنفرانسها مخالفتشان را با جنگ اسرائیل علیه ایران اعلام کردند.
چهار نهاد ترقیخواه در روز ۱۹ تیر جلسهای با عنوان «ما به جنگ علیه ایران نه میگوییم» سازمان دادند که نمایندگان کنفرانس سیاستگذاری اتحادیهٔ یونایت نیز در آن شرکت کردند.
خانم شارون گراهام، دبیرکل اتحادیهٔ یونایت، با حضور در غرفهٔ کمیته دفاع از حقوق مردم ایران «کودیر» در روز ۲۰ تیر از تلاشهای فعالان ضدّجنگ اسرائیل با ایران قدردانی کرد.
در چهار هفته گذشتهٔ موج همبستگی بینالمللی با مبارزهٔ زحمتکشان و نیروهای مترقی و فعالان صلح در ایران گسترش زیادی پیدا کرد. بهویژه، جنبش ضدّتهاجم نظامی اسرائیل به ایران در روزهای پس از ۲۳ خرداد گسترش بیسابقهای یافت. این تلاش و همبستگی در تظاهرات ضدّجنگ در روز شنبه ۱ تیر که ۳۰۰هزار نفر را به حرکت درآورد کاملاً مشخص بود. دو جریان اصلی سازماندهندهٔ تظاهرات اعتراضی لندن، یعنی «ائتلاف ضدّجنگ بریتانیا» و همچنین «کارزار برای خلعسلاح هستهیی»، پارچهنوشتهایی با شعارهای مشخص ضدّجنگ با ایران حمل میکردند. جمع بزرگی از ایرانیان ساکن لندن و دیگر شهرهای انگلستان با پارچهنوشتهای ضدّجنگ در تظاهرات باشکوه لندن شرکت کردند که به تجمع در مقابل دفتر و محل اقامت رسمی نخستوزیر بریتانیا در خیابان «داونینگ» منتهی شد. بیشتر سخنرانان، که بالغ بر سی نفر بودند، بخش اصلی سخنانشان را به محکوم کردن سیاستها و عملکرد دولت شبهفاشیست اسرائیل اختصاص دادند. همچنین، جلسهای با حمایت کودیر، لیبریشن، خوانندگان و حامیان روزنامهٔ مورنینگ استار، و شاخه استانی یونایت در شهر ساحلی برایتون سازمان داده شد که شهر میزبان کنفرانس سیاستگذاری اتحادیهٔ یونایت بود. نمایندهٔ تشکیلات دموکراتیک زنان ایران، معاون دبیرکل کمیتهٔ دفاع از حقوق مردم ایران، خانم جین استوارت، سازماندهندهٔ زنان اتحادیهٔ یونایت، و آقای جو گیل، روزنامهنگار شناختهشدهٔ نشریهٔ میدل ایست آی جزو سخنرانان این نشست بودند. این جلسه با عنوان «به جنگ علیه ایران پایان دهید» برگزار شد و خانم ساندرا تراتور، از فعالان سرشناس اتحادیهٔ یونایت در اسکاتلند، مسئول ادارهٔ آن بود.
حاضران سخنان نمایندهٔ تشکیلات دموکراتیک زنان ایران را شنیدند که گفت “ترامپ و نتانیاهو بیاحترامی کامل به قوانین بینالمللی و بشردوستانه” نشان میدهند. او تأکید کرد که “جنگ برای ملتها و جنبشهای مترقی خطرآفرین است.” او هشدار داد که واکنش رژیم ایران بهراه انداختن “موج تازهای از سرکوب و ترساندن” بوده است. نمایندهٔ تشکیلات دموکراتیک زنان در ادامهٔ صحبتهایش به بازداشت حدود ۷۰۰ نفر در ایران بهاتهام جاسوسی و همچنین اخراج هزاران پناهجوی افغان اشاره کرد.
خانم جین استوارت، رئیس کمیتهٔ زنان اتحادیهٔ “یونایت”، پیام همبستگی هیئت اجرایی «مجمع ملی زنان بریتانیا» را خواند و بر تأثیر ویرانگر جنگ بر زندگی زنان و کودکان و نیز لزوم همبستگی مستمر با زنان ایرانی تأکید کرد.
جو گیل، خبرنگار ترقیخواه نشریهٔ “میدل ایست آی”، به حاضران در جلسه گفت که جنگ دوازدهروزه، که در آن ایران مورد حملهٔ اسرائیل و آمریکا قرار گرفت، “بار دیگر ثابت کرد که نظم بینالمللی مبتنی بر قانون فریبی بیش نیست.” او به لزوم دوری از الگوی تغییر رژیم با حمایت و مداخلهٔ غرب، همانند آنچه در عراق، لیبی، سوریه، و افغانستان دیده شد، اشاره کرد و گفت که این نوع تغییر رژیم با “درگیریهای طولانیمدت، نظامهای سیاسی بههمریخته، و خشونتهای فرقهیی” همراه است.
این روزنامهنگار گزارش داد که حملههای اسرائیل وضع موجود در ایران از لحاظ ناامنی غذایی و قطعی برق را بدتر کرده است، آن هم در حالی که ۶۰درصد ایرانیان در فقر زندگی میکنند. او تصریح کرد که درخواستهای سلطنتطلبان ایرانی برای بهرهبرداری از این وضع برای تغییر رژیم “بینتیجه ماند” و ایرانیان میدانستند که اسرائیل و آمریکا حاکمیت ملی ایران را هدف قرار دادهاند.
عضو هیئت اجرایی کمیتهٔ دفاع از حقوق مردم ایران (کودیر) و عضو رهبری «لیبریشن» نیز بر تلاش اسرائیل برای تحمیل تغییر رژیم در ایران تمرکز کرد و اشاره کرد که دفاع از حق حاکمیت ملی ایران بهمعنای “دفاع از ملت، زیرساختهای حیاتی، فرهنگ، تاریخ، و تمامیت ارضی ایران است” نه دفاع از جمهوری اسلامی و سیاستهایش. او تأکید کرد که “حملهٔ نظامی رژیم نژادپرست و استعمارگری مانند اسرائیل عملی جنایتکارانه علیه تمام مردم ایران است که همهٔ هواداران صلح و پیشرفت باید آن را محکوم کنند.”
ساندرا تروتر، نمایندهٔ “یونایت” و رئیس جلسه، از حمایت اصولی روزنامهٔ “مورنینگ استار” از مردم ایران و موضع ضدّجنگ این روزنامه، که در میان روزنامههای بریتانیایی منحصربهفرد است، قدردانی کرد. روبن برت، یکی از همکاران محلی مورنینگ استار و از برگزارکنندگان این جلسه گفت که این نشست یادآور بهموقعی برای لزوم دفاع از حق تعیین سرنوشت مردم ایران در برابر حملههای خارجی بود.
به نقل از «نامۀ مردم» شمارۀ ۱۲۳۸، ۲۳ تیر ۱۴۰۴