فردای ایران از امروزش بهتر خواهد بود!

تحولات ماه‌های اخیر در ایران و منطقه بی‌شک تا سال‌ها اثرهای مهمی به جا خواهد گذاشت که پیش‌بینی دقیق آنها از هم‌اکنون بسیار دشوار است. از آن جمله می‌توان به این رخدادهای اخیر اشاره کرد: دخالت‌های روزافزون امپریالیسم آمریکا و رژیم جنایت‌کار اسرائیل در بازچینی جغرافیای منطقه؛ برنامه‌ریزی اسرائیل برای گسترش شهرک‌سازی‌ها در سرزمین‌های اشغالی ... فردای ایران از امروزش بهتر خواهد بود!

ادامه

آزادی, آمریکا, استبداد, اسراییل, اشغالگری, اقتصادی, امپریالیسم, ایران, بازنشستگان, ترکیه, خاورمیانه, دانشجویی, زنان, سودان, سوریه, سیاسی, عربستان سعودی, فرهنگیان, فقر, فلسطین, لیبی, همبستگی

نشست سری «الجولانی» و «قسد» در حومه دمشق

اسپوتنیک از نشست محرمانه سرکرده گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» و شبه نظامیان تحت حمایت آمریکا موسوم به «قسد» در حومه دمشق خبر داد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، «احمد الشرع» ملقب به «ابو محمد الجولانی» سرکرده گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» و شبه نظامیان تحت حمایت آمریکا موسوم به «قسد» برگزار ... نشست سری «الجولانی» و «قسد» در حومه دمشق

ادامه

آمریکا, اقتصادی, امنیتی, تروریسم, جهان, خاورمیانه, خبر, سوریه, سیاسی

شکست سیاست‌های ماجراجویانه و نابخردانهٔ رژیم ولایی در منطقه و ادعاهای دروغین دیکتاتورِ هراسناک

سقوط دیکتاتوری بشار اسد و حزب بعث در سوریه با دخالت آشکار ترکیه، اسرائیل، و امپریالیسم آمریکا و به دست گروه‌های تروریستی وابسته به “هیئت تحریر شام” وضع جدیدی در منطقۀ خاورمیانه پدید آورده است. فروپاشی دولت اسد در عین حال گواه شکست مفتضحانۀ حلقهٔ اساسی سیاست‌های خارجی ماجراجویانهٔ رژیم ولایت فقیه در منطقۀ خاورمیانه ... شکست سیاست‌های ماجراجویانه و نابخردانهٔ رژیم ولایی در منطقه و ادعاهای دروغین دیکتاتورِ هراسناک

ادامه

آزادی, آمریکا, اتحادیه اروپا, استبداد, اسراییل, اسلام سیاسی, اقتصادی, امپریالیسم, اوکراین, ایران, بازنشستگان, پرستاران, تروریسم, تورم, جوانان, روسیه, زنان, سیاسی, صلح, طبقه کارگر, فقر, فلسطین, لبنان

تداوم اعتصابات سراسری کره جنوبی با ورود کارگران فولاد برای برکناری رئیس‌جمهور

هیوون چونگ، مدیر اجرایی اتحادیه کارگران فلزکار و فولاد کره جنوبی، بزرگترین اتحادیه صنعتی این کشور در این رابطه می‌گوید: برای صنایع مرتبط با فلزات و فولاد در کره حدود ۲۰۰ هزار نفر عضو اعلام آمادگی برای اعتصاب کردند. به گزارش خبرنگار ایلنا به نقل از روزنامه انگلیسی بلومبرگ، موج اعتصابات کارگران کره جنوبی برای ... تداوم اعتصابات سراسری کره جنوبی با ورود کارگران فولاد برای برکناری رئیس‌جمهور

ادامه

اعتراضات اجتماعی, اقتصادی, خبر, سیاسی, شبه جزیره کره, شرق آسیا, طبقه کارگر, کره جنوبی

تشدید بحران‌های داخلی و خارجی و اثری که بر آیندۀ ملت ایران می‌تواند بگذارد

رخدادهای بسیار مهم و تعیین‌کننده از اسفند ۱۴۰۲ تا کنون کشور ما را در مسیری پُرشتاب به سمت تشدید هرچه بیشتر بحران‌های داخلی و خارجی مرتبط با یکدیگر سوق داده است. به قدرت رسیدن دولت راست افراطی در آمریکا به سرکردگی دونالد ترامپ، با توجه به سیاست‌های تناقض‌آمیز و تنش‌آفرین و رفتارهای در ظاهر نامتعادل ... تشدید بحران‌های داخلی و خارجی و اثری که بر آیندۀ ملت ایران می‌تواند بگذارد

ادامه

آزادی, آمریکا, ارتجاع, استبداد, اسلام سیاسی, امپریالیسم, تحریم, تحلیل, جمهوری ملی و دموکراتیک, سرمایه‌داری, سیاسی, صلح, عربستان سعودی, غرب آسیا, منافع ملی

حفظ نظام با قیمت گران حذف فضای مجازی

علیرغم کنترل و محدودیت اینترنت از سوی نهادهای نظارتی جمهوری اسلامی، آمار عضویت و استفاده از شبکه‌های اجتماعی در ایران رو به افزایش است.

ملی مدهبی ؛ اطلاعات مرکز آمار ایران نشان می‌دهد در ده سال گذشته، شیب عضویت در شبکه‌های اجتماعی روندی صعودی را طی کرده است. بر طبق آمارهای رسمی، میزان عضویت ایرانی‌ها در شبکه‌های اجتماعی از نرخ رشد ۲۲ درصدی برخوردار است. با افزایش علاقۀ ایرانی‌ها به شبکه‌های اجتماعی میزان عضویت آنها از ۵۳ درصد در سال ١٣٩۶ شمسی، به ۶۵ درصد در سال ١٣٩٩ رسیده است؛ شیبی که همچان روبه افزایش است.

رادیو زمانه در مطلبی به قلم کنعان مختار در همین زمینه می نویسد که؛ همچنین آمار موجود می‌گوید حدود ۵۵ میلیون کاربر ایرانی حداقل در یک شبکۀ اجتماعی عضویت دارند. تلگرام پلتفرم‌ مقبول ایرانی‌هاست و به‌رغم فیلتر چهار سالۀ آن، خبرها از عضویت ۵٠ میلیونی کاربران ایرانی در این شبکه حکایت دارند. این شبکه در ۸ دی ۱۳۹۶ به مدت بیش از یک هفته فیلتر، و در نهایت ۱۰ اردیبهشت ١٣٩٧ به دستور قضایی مقامات ایرانی به‌طور کامل از دسترسی کاربران خارج شد. در همین رابطه، در دستور قضایی دادستانی تهران آمده بود که تلگرام باید به گونه‌ای فیلتر شود که حتی با ابزارهایی چون فیلترشکن هم قابل دستیابی نباشد. نظام جمهوری اسلامی همواره کوشیده با جایگزینی پلتفرم‌های داخلی و فیلتر گستردۀ شبکه‌های چون تلگرام، واتساپ، اینستاگرام و توییتر جامعۀ ایرانی را به کنترل کامل خود درآورد. اما آمارها نشان می‌دهد کاربران ایرانی نه به پیام‌رسان‌های مورد تایید جمهوری اسلامی مهاجرت کرده‌‌اند و نه آمار عضویت آنها در شبکه‌های چون تلگرام پایین آمده است، بلکه آنها در جست‌وجوی فیلترشکن هستند.

 اعتراضات اخیر مردم ایران (قیام ژینا) میزان انزجار مسئولان حکومت اسلامی از فضای مجازی را بیشتر از پیش نشان داد. آنها یکی از علل اعتراضات اخیر را  تحریک مردم در فضای مجازی می‌دانند و برای کاربران آن احکام کیفری مختلفی را در نظر گرفته‌اند. سید محمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس دولت سرکوبگر سیزدهم در مراسم گرامیداشت روز دانشجو در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی اظهار داشت: «برخی افراد حاضر در اغتشاشات اطلاع درستی از مسائل نداشته و تحت تاثیر تبلیغات فضای مجازی بودند.» اما فعالین رسانه‌ای معتقداند یکی از علل گرایش ایرانی‌ها به فضای مجازی نبود حداقل‌های از آزادی‌های مدنی، فضای بستۀ سیاسی در ایران و راه‌اندازی کسب و کار در این شبکه‌هاست.

بستری برای ابراز عقیده

به نقل از خبرگزاری حکومتی ایرنا: محمدحسین صفار هرندی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، ضمن نامیدن فضای مجازی به «فاضلاب مجازی» گفت:

«در چنین فضایی است که برخی افراد، آتش زدن پرچم کشور و تحقیر تیم ملی فوتبال را برای خود مقدس می‌دانند. مسئولان کشور اعلام کرده‌اند که اگر سامانه‌های خارجی قصد فعالیت دارند، باید به اعتقادات مردم و فرهنگ کشور و منافع ملت التزام داشته باشند.»

در همین راستا مرکز ملی فضای مجازی نامه اعتراضی رسمی در رابطه با بسترسازی برای توسعۀ آنچه آنها اغتشاشات اخیر و عدم پاسخگویی و مسئولیت‌پذیری می‌خوانند، به شرکت متا (اینستاگرام) ارسال کرد. در این نامه که در تاریخ ١۶ آذر سال جاری ارسال شد، مرکز ملی فضای مجازی به شرکت متا فرصت داده تا برای فراهم شدن امکان فعالیت پایدار سکوهای این شرکت، اقدامات لازم از جمله معرفی نماینده رسمی مسئولیت‌پذیر مستقر در ایران، حداکثر تا ۱۰ روز پس از دریافت نامه از سوی آن شرکت صورت پذیرد. اقداماتی از این دست نشان می‌دهد مسولان جمهوری اسلامی اراده‌ای برای حل مشکلات در ایران ندارند و به جای توجه به خواسته‌های مردم، ریشۀ نارضایتی‌ها را در فضای مجازی می‌جویند.

یکی از شهروندان در خصوص استفادۀ خود از شبکه‌های اجتماعی به رادیو زمانه می‌گوید:«در جمهوری اسلامی جایی برای ابراز عقید، بیان آزاد، طرح خواسته‌ها و.. وجود ندارد. شبکه‌های اجتماعی فضایی حداقلی برای بیان این موارد به وجود آورده‌اند. من در آنجا به راحتی می‌توان عملکرد نظام را نقد کنم. البته با حفظ امنیت خودم. چون کافی ست توسط سایبری‌های نظام شناسایی شویی، بدون معطلی بازداشت می‌شوی و با انواع اتهام‌های واهی و بی‌اساس روبرو خواهی شد. در بیرون از فضای مجازی، جمهوری اسلامی اجازۀ نفس کشیدن را هم نمی‌دهد. با این شرایط کاملاً طبیعی‌ست، وقتی من از ترس جانم مکانی برای ابراز عقید پیدا نمی‌کنم به شبکه‌های اجتماعی رجوع کنم. از طرف دیگر شبکه‌های اجتماعی انبوهی از اطلاعات را بدون سانسور در اختیار می‌گذارد و من می‌توانم بین آنها گزینش کنم. درواقع انتخاب‌های زیادی در مورد همه چیز دارم. از اخبار گرفته تا روابط شخصی‌ام.»

یکی دیگر از کاربران دربارۀ محرک خواندن فضای مجازی از سوی مسئولان حکومت اسلامی می‌گوید:«درک و فهم مسئولان نظام از دغدغه‌های مردم اندازۀ یک ارزن هم نیست. آنها درک نمی‌کنند اعتراضات ریشه در رفتار‌های ضد بشری و ناعادلانۀ آنها دارد نه شبکه‌های اجتماعی. در واقع مردم در زندگی واقعی خود از جمهوری اسلامی انزجار دارند و با آن مخالف هستند نه اینکه عضویت در شبکه‌های اجتماعی آنها را معترض کرده باشد! این اعتراضات در بیرون از فضای مجازی ریشه دارد و شکل گرفته. ولی خب وقتی جایی برای اعتراض و فضایی برای اطلاع‌رسانی درست در رسانه‌های ایران وجود ندارد، طبیعی‌ست که مردم به سمت این شبکه‌ها بروند. مسئولان نظام برای همه چیز آدرس اشتباه می‌دهند، ولی خوشبختانه مردم دستشان را خوانده‌اند و دیگر گول حرفایشان را نمی‌خورند. آنها فکر می‌کنند با فیلتر تلگرام و اینستاگرام و… دیگر کسی به نظامِ متوهم ولایت فقیه معترض نخواهد بود. مخالفت مردم خیلی ریشه‌ای‌تر از فضای مجازی ست. امروزه ما برای هماهنگی در اعتراضات، دیوارنویسی می‌کنیم، عین دهه پنجاه شب‌نامه پخش می‌کنیم، در کوچه و خیابان با هم حرف می‌زنیم و غیره. دیگر آن زمان گذشت که هرکاری که دلشان می‌خواست می‌کردند. رژیم با فیلترکردن می‌خواند جلوی درز اخبار صحیح را بگیرد و به راحتی -مثل دهه شصت- انواع جنایت ضد بشری را انجام دهد، اما ما نمی‌گذاریم.»

خشونت‌پراکنی نظام

کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی در سفر آبان ماه سال جاری به نیویورک در گفت‌وگو با رسانه‌های ایرانی ضمن محرک نامیدن فضای مجازی در اعتراضات اخیر تصریح کرد: «اینستاگرام در هفت هفته اخیر میلیون‌ها پست و هزاران صفحه باز کرده است. دستگاه‌های ذیربط در جمهوری اسلامی ایران، تمام مستندات این موضوع را مبنی بر ترویج خشونت، تبلیغ فروش سلاح گرم، تشویق مردم به ریختن در خیابان‌ها و تخریب اموال عمومی و خصوصی جمع آوری کرده‌اند.»

در همین راستا فعالان حقوق بشری از بازداشت هزاران نفر توسط نهادهای امنیتی به جرم فعالیت اعتراضی در فضای مجازی خبر می‌دهند. یکی از کاربران در این زمینه به رادیو زمانه می‌گوید:«بسیجی‌ها و وابستگان به جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی پست‌های تحریک‌آمیز و خشونت‌آمیزی انتشار می‌دهند و به اسم مردم معترض در کانال‌ها پخش می‌کنند. سایبری‌های نظام با این کار می‌خواهند مجوز سرکوب بیشتر مردم را صادر کنند. مردمی که دستشان به هیچ جایی بند نیست چطوری می‌توانند مبلغ فروش سلاح و تشویق مردم به خشونت باشند؟ هر دودی است از کندۀ نظام بلند می‌شود. هزاران ربات و اکانت جعلی توسط نظام ساخته شده تا مردم را خشونت طلب و قاتل جلوه دهد. خیابان شاهد خوبی برای ادعاهای دروغین مسئولین است. آنکه اسلحه و باتوم و شوکر دارد و حکم به کشتار و اعدام مردم می‌دهد شخص امثال علی خامنه‌ای و جیره‌خوارانش هستند نه مردم بی‌دفاع. اگر مردم در فضای مجازی حرف نزنند کجا حرف بزنند؟ جمهوری اسلامی برای زخمی شدن یک بسیجی ده‌ها نفر را می‌کشد حالا انتظار دارید حرف حق مردم را در خیابان قبول کند!»

علیرغم اظهارات صریح دستگاه‌های تبلیغی جمهوری اسلامی به اعدام و اعمال خشونت بر معترضان، کماکان مسئولین نظام، مردم معترض را به خشونت‌پراکنی متهم می‌کنند. روزنامه‌ جوان، رسانه سپاه پاسداران در گزارش منتشر شدۀ روز ١٩ آذرماه با انتقاد از حمایت عمومی از محسن شکاری، اولین اعدامی اعتراضات اخیر، نوشت: برای هر بسیجی و سپاهی که در خیابان کشته شده است چند نفر اعدام خواهند شد.

آجرکردن نان مردم

براساس گزارش سال گذشتۀ مرکز آمار ایران، ۱۱ میلیون نفر شهروند ایرانی از طریق شبکه‌های مجازی کسب درآمد می‌کنند، به طوری‌که حدود ۹ میلیون نفر، معادل ۸۳ درصد از طریق اینستاگرام در حال کسب درآمد هستند. در همین رابطه، انجمن تجارت الکترونیک تهران در بیانیۀ منتشر شده مهر سال جاری ضمن اعتراض به فیلترینگ‌ها اعلام کرد، قطع دسترسی به اینستاگرام، بیشتر از ۴۰۰ هزار کسب وکار را با خطر نابودی مواجه ساخته و امرار معاش میلیون‌ها نفر را با مشکلاتی جدی همراه کرده است. به‌رغم تذکرهای مکرر کارشناسان اقتصادی، مسئولان نظام مکرراً از «مضربودن» فضای مجازی می‌گویند. جمهوری اسلامی مانند همیشه توجهی به معیشت مردم در فضای مجازی ندارد. یکی از کاربران به رادیو زمانه می‌گوید: «تقریباً دو ماه است شغلم تعطیل شده است. نمی‌دانم جمهوری اسلامی می‌خواهد با فیلترکردن دل من شهروند را به دست بیاورد یا چی؟ تنفر من از جمهوری اسلامی، روزبه‌روز نه، ثانیه به ثانیه بیشتر می‌شود. من و خیلی‌ها در این شرایط بد اقتصادی برای خودمان کسب و کاری در اینستاگرام راه انداخته بودیم. کسب و کاری که هرچند زیر نظارت دولت بود اما نیاز به ده‌ها مجوز و چوپ لای چرخ گذاشتن‌های نظام نداشت. خیلی هم کاسبی خوبی داشتیم. اما حکومت چشم دیدن خوشی مردم را ندارد. البته منظورم این نیست با کسب و کار اینستاگرامیم مشکلی نداشتم، ولی حداقل وضعیت اقتصادی روبراهی داشتم. در ایران آنقدر مشکل زیاد است که اقتصاد و معیشت فقط یکی از آنهاست. هیچ چیز جمهوری اسلامی به درد نمی‌خورد، نه اقتصاد، نه آموزش، نه فرهنگ، نه ورزش، نه سیاست، نه دین. غیر معقول نیست مردم فکر کنند اینها یک مشت قاتل و راهزن هستند که با زور بر مردم حکومت می‌کنند.»

دولت‌های روی کار در جمهوری اسلامی تاکنون طرحی‌های متفاوتی برای کنترل فضای مجازی در دستور کار قرار داده‌اند. از طرح «اینترنت ملی» که ایدۀ اولیه آن در ١٣٨۴ مطرح شد تا طرحی موسوم به «صیانت از فضای مجازی» که نام‌های مختلفی به خود گرفته است. تمام این طرح‌ها برای حفاظت از نظام جمهوری اسلامی و کنترل مضاعف شهروندان ایرانی است. اما گویی استفاده از فضای مجازی و ارتباط مردم در آن، شهروند جدیدی در ایران بوجود آورده است. شهروندی که با اطلاع و ارتباط از جهان، تن به خواسته‌های ولایت فقیه نمی‌دهد و آشکارا عملکرد حکومت را به چالش می‌کشد. اگرچه در همۀ این سال‌ها سانسور نظام با شدت و قدرت خود باقی بوده، اما در خیزش اخیر، سیاست‌های حذفی حکومت وجه‌ای مضاعف به خود گرفته است. مصاحبه‌شوندگان من می‌گویند طرح‌های کنترل اینترنت چیزی از خواسته‌های انقلابی آنها کم نخواهد کرد.

شکست شعار «ما عقب نشینی نمی‌کنیم!»

هنوز چند روزی از مدعیات رهبر رژیم در مورد اینکه: ”معترضان بسیار حقیرتر از آن هستند که بتوانند به نظام اسیب برسانند“ نگذشته است که حکومت جمهوری اسلامی هراسناک از ادامۀ اعتراض های مردمی و فراخوان برای اعتصاب عمومی در روزهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ آذر از زبان محمدجعفر منتظری، دادستان کل جمهوری اسلامی،‌ انحلال ... شکست شعار «ما عقب نشینی نمی‌کنیم!»

ادامه

ایران, حقوق بشر, سیاسی, عدالت اجتماعی, مقاله

شانزده آذر؛ جنبش دانشجویی چشم و چراغ جنبش‌های انقلابی کشور

با گذشت بیش از دو ماه و نیم از آغاز دوره انقلابی در کشور، هرکس که فضای اعتراضات و اعتصابات وسیع را به دقت پیگیری کرده باشد، قطعا به این مسئله واقف خواهد بود که سیاسی‌ترین و در عین حال میدانی‌ترین جنبش اجتماعی-اعتراضی در کشور جنبش دانشجویی بوده است. تقریبا هر شعاری که ما دانشجویان ... شانزده آذر؛ جنبش دانشجویی چشم و چراغ جنبش‌های انقلابی کشور

ادامه

آزادی, ایران, حقوق بشر, دانشجویی, سیاسی, عدالت اجتماعی

حکومت ایران ضدّ امپریالیست نیست

مصاحبهٔ نشریهٔ Unsere Zeit (عصر ما)، نشریهٔ هفتگی حزب کمونیست آلمان، با رفیق محمد امیدوار، سخنگو و عضو هیئت سیاسی کمیتهٔ مرکزی حزب تودهٔ ایران س: اعتراض‌های اخیر در ایران به‌سرعت از واکنش به قتل مهسا امینی، به نارضایتی از وضعیت عمومی زنان در کشور شما تغییر کرد. لطفاً توضیح مختصری دربارهٔ وضعیت جاری بدهید. ... حکومت ایران ضدّ امپریالیست نیست

ادامه

آمریکا, اسلام سیاسی, افغانستان, المان, امپریالیسم, انگلستان, ایران, بانک جهانی, پاکستان, تحلیل, جهان, حقوق بشر, دیدگاه, زنان, سیاسی, صندوق بین‌المللی پول, کارگری, کمونیسم, نئولیبرالیسم, نیکاراگوئه

رویکردهای دوگانه آمریکا و دعوت نکردن ۴ کشور آفریقایی به اجلاس آفریقا

دولت بایدن ۴ کشور آفریقایی را به اجلاس سران آمریکا و آفریقا که قرار است ماه آینده میلادی (دسامبر) در واشنگتن برگزار ‌شود، دعوت نکرده است. رابرت اسکات، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور آفریقا درباره اجلاس سران آمریکا و آفریقا که در ۱۳ تا ۱۵ دسامبر ۲۰۲۲ در واشنگتن برگزار می شود، به ... رویکردهای دوگانه آمریکا و دعوت نکردن ۴ کشور آفریقایی به اجلاس آفریقا

ادامه

آمریکا, اتحادیه آفریقا, افریقای جنوبی, اقتصادی, اوکراین, بورکینافاسو, جهان, چین, زیمبابوه, سودان, سیاسی, شرق آسیا, کنیا, گزارش, گینه, مالی, نیجریه

از مبارزات مردم ایران حمایت کنیم

پاییز امسال آتش اعتراض‌ها علیه رژیم ایران بار دیگر شعله‌ور شد، این بار در پی قتل وحشیانهٔ زنی جوان به‌نام مهسا امینی به‌بهانهٔ رعایت نکردن قانون پوشش عمومی در بازداشتگاه پلیس. بار دیگر جوانان و دانشجویان در خط مقدم اعتراض‌ها قرار دارند. آنان علیه سرکوبگری رژیم و اعدام‌های روزانه زندانیان و معترضان شجاعانه مبارزه‌ می‌کنند. ... از مبارزات مردم ایران حمایت کنیم

ادامه

امپریالیسم, ایران, تحلیل, جهان, سوئد, شمال اروپا, کمونیسم, همبستگی