نابرابر بودنِ توزیعِ ثروت در ایران و ژرف شدنِ فاصلهٔ طبقاتی در آن

سال جدید در حالی آغاز شده ‌است که گزارش‌های اقتصادی اخیر به سطح بحرانی رسیدنِ نابرابریِ توزیع ثروت در ایران را نشان می‌دهند. بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، حدود پنج درصد از جمعیت کشور صاحب بیش از پنجاه درصد از ثروت ملی هستند، درحالی که اکثریت قریب‌به‌اتفاق مردم با داشتن درآمدهایی ناچیز با مشکل‌های اقتصادی‌ای روزافزون ... نابرابر بودنِ توزیعِ ثروت در ایران و ژرف شدنِ فاصلهٔ طبقاتی در آن

ادامه

اجتماعی, اختلاف طبقاتی, اقتصادی, ایران, طبقه کارگر, فقر, کار کودکان, کودکان, معیشت

اوضاع بحرانی کشور و مضحکۀ نظرسنجی در مورد«مهم‌ترین جمله‌های رهبر در سال ۱۴۰۳»

پس از شکست سنگین دیکتاتوری حاکم در انتخابات نمایشی مجلس شورای اسلامی در اسفند ۱۴۰۲ در نتیجهٔ تحریم گستردهٔ مردم، و سپس مرگ مشکوک ابراهیم رئیسی، روند فرسایش و پوسیدگی رژیم در یک سال گذشته شتابی چشمگیر و انکارناپذیر یافت. اوضاع در همهٔ عرصه‌های اساسی سیاسی و اقتصادی-اجتماعی کشور و از همه مهم‌تر در تأمین ... اوضاع بحرانی کشور و مضحکۀ نظرسنجی در مورد«مهم‌ترین جمله‌های رهبر در سال ۱۴۰۳»

ادامه

آمریکا, استبداد, استراتژیک, استقلال, اسراییل, اسلام سیاسی, امپریالیسم, ایدئولوژی, ایران, تحلیل, جمهوری ملی و دموکراتیک, خاورمیانه, خصوصی‌سازی, سرمایه‌داری, سیاسی, صلح, طبقه کارگر, عراق, فقر, فلاکت, معیشت, منافع ملی, نئولیبرالیسم

راهبردِ (استراتژیِ) امپریالیسم برای احیای خود

سیاست خارجی دونالد ترامپ مفسران را به‌شدت سردرگم کرده است. موضع‌گیری‌های بسیار متفاوت او در برابر اوکراین و غزه که در مورد اول گویا به‌دنبال صلح است و در مورد دوم پاک‌سازی قومی را درخواست می‌کند مفسران را به این فکر واداشته که آیا تأثیرگذاری او بر امور جهانی “مثبت” است یا خیر. با این ... راهبردِ (استراتژیِ) امپریالیسم برای احیای خود

ادامه

آلمان, آمریکا, اروپا, اقتصادی, امپریالیسم, انگلیس, اوکراین, تحریم, تحلیل, دیدگاه, روسیه, سرمایه‌داری, صلح, غرب, فقر, فلسطین

با تشدید و گسترش اعتصاب‌های کارگری برای افزایش عادلانهٌ مزد مبارزه کنیم!

مصوبهٌ شورای عالی کار در خصوص حداقل دستمزد سال آینده تحمیل فقر و فلاکت به‌زحمتکشان است شورای عالی کار طی نشست سی‌صد و سی‌و پنجم خود حداقل دستمزد کارگران مشمول قانون کار برای سال ۱۴۰۴ را در چارچوب برنامهٌ جراحی اقتصادی و تداوم سرکوب مزدی تعیین کرد. برپایهٌ این تصمیم حداقل حقوق کارگران مشمول قانون ... با تشدید و گسترش اعتصاب‌های کارگری برای افزایش عادلانهٌ مزد مبارزه کنیم!

ادامه

اقتصادی, ایران, بازنشستگان, تحلیل, تورم, حقوق بشر, سرمایه داران, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر, فلاکت, مبارزه طبقاتی, معیشت

سیاست‌های دولت به نفع یک درصدی هاست! کارگران و بازنشستگان در معرض سقوط بیشتر

سیاستگذاری‌های کلان در مسیر فقیرترسازی طبقه کارگر و دفاع از منافع ثروتمندان و صاحبان سرمایه قرار گرفته است؛ افزایش نرخ طلا و دلار، صاحبان سرمایه را ثروتمندتر می‌سازد و مزدبگیران با درآمد ثابت را فقیرتر. به گزارش خبرنگار ایلنا، تصمیم گیری در مورد دستمزد ۱۴۰۴ به هفته آخر سال موکول شده است؛ در شرایطی که ... سیاست‌های دولت به نفع یک درصدی هاست! کارگران و بازنشستگان در معرض سقوط بیشتر

ادامه

اختلاف طبقاتی, ایران, تحلیل, حقوق بشر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر

یک جامعه‌شناس؛ در تهران بالای ۲۰ هزار کارتن خواب داریم / ۵ میلیون نیز حاشیه نشین

حریرچی گفت: در تهران بالای ۲۰ هزار کارتن خواب داریم که تنها در زمستان به یاد این افراد می‌افتیم. تنها راهی هم که به ذهن‌مان می‌رسد، اسکان دادن در گرمخانه‌ها برای جلوگیری از یخ زدگی این افراد در کنج خیابان است.

 

امیرمحمود حریرچی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، در رابطه با وضعیت کنونی بی‌خانمان‌ها در جامعه با بیان اینکه افراد رها شده زیادی در کشور وجود دارد که کارتن خواب ها یکی از این اقشار هستند، گفت: متاسفانه کارتن خواب‌ها را زمانی به یاد می آوریم که هوا رو به سردی می‌رود این درحالی است که توجه به آنها نباید مختص به فصل خاصی باشد.

 

او ادامه داد: اسکان بی‌خانمان‌ها در زمستان در مکان‌هایی است که از آن نفرت دارند. در واقع گرمخانه‌ها برای این افراد حکم زندان را دارد و عموما بیشترین تحقیرها از سوی این مکان‌ها به این افراد می‌شود به عنوان مثال اجازه رفتن به دستشویی را در هنگام شب ندارند چراکه مسئولان گرمخانه‌ها تصور می‌کنند رفتن به دستشویی بهانه‌ای برای مصرف مواد مخدر است.

 

این جامعه‌شناس با اشاره به اینکه بحث کارتن خوابی، آخرِ خط مهاجرت است، عنوان کرد: بخش عمده کارتن خوابی (حدودا ۷۰ درصد) را مهاجرین تشکیل می‌دهند به این دلیل که این افراد ابتدا در حاشیه شهرها سکونت داشتند وبه دلیل نبود امکانات و مشکلات اقتصادی به زیر پل ها و گوشه خیابان ها کشیده شدند.

 

حریرچی کارتن خوابی را ته خط محرومیت و فلاکت و ناامیدی دانست و افزود: این موضوع فقط مختص ایران نیست بلکه در تمام دنیا این افراد با چنین شرایطی وجود دارند البته با این تفاوت که در کشورحجم بسیار بالای کارتن خوابی را داریم، در شرایطی که می‌توانست چنین نباشد.

 

این استاد دانشگاه محرومیت زدایی را راهی برای کمک به حاشیه نشینی و به طبع آن کارتن خوابی دانست و توضیح داد: بخشی از کارتن خواب‌ها افرادی هستند که از خانواده خود به دلیل اعتیاد طرد شده‌اند و چون جایی را نداشتند، ترجیح داده‌اند در کنار افرادی باشند که بتوانند به آسانی به مصرف مواد مخدر ادامه دهند. متاسفانه این اتفاق تا جایی ادامه پیدا می‌کند که این افراد یا در زمستان یخ می‌زنند و یا به دلیل سوءمصرف مواد مخدر اوردوز کرده و از بین می روند.

 

او با تاکید بر اینکه به لحاظ بهداشت و سلامت شرایط این افراد بسیار بغرنج است، ادامه داد: این افراد عموما از مشکلات پوستی و ناراحتی‌های دهان و دندان رنج می‌برند به لحاظ روحی نیز گاهی دچار افسردگی و بیماری‌های روانی هستند.

 

این جامعه‌شناس عنوان کرد: در تهران بالای ۲۰ هزار کارتن خواب داریم که تنها در زمستان به یاد این افراد می‌افتیم. تنها راهی هم که به ذهن‌مان می‌رسد، اسکان دادن در گرمخانه‌ها برای جلوگیری از یخ زدگی این افراد در کنج خیابان است.

 

این استاد دانشگاه گفت: به نظر می‌رسد کشور ما قرار نیست محرومیت‌زدایی کند! مسئولان نمی‌خواهند ببینند که چرا مردم مهاجرت می‌کنند. مشکلات اقتصادی و کمبود امکانات در روستاها بیداد می‌کند و گاهی حداقل‌های زندگی در این مکان‌ها وجود ندارد و نهایتا پدیده مهاجرت‌ها به حاشیه شهرها زیاد می‌شود.

 

حریرچی با بیان اینکه از عدم توسعه نیافتگی اجتماعی در کشور رنج می‌بریم، ادامه داد: در حال حاضر ۱۵ میلیون حاشیه نشین داریم که ۴ الی ۵ میلیون نفر از آن ها در تهران حضور دارند. تنها شیوه ای هم که میدانیم به این شکل است که در تابستان ها کودکان کار را ساماندهی میکنیم و زمستان ها به فکر کارتن خوابها میافتیم.

 

او خاطرنشان کرد: علاوه بر موضوع محرومیت‌زدایی، شهرداری‌ها باید به شکل ویژه این آسیب را دنبال کنند. در حال‌ حاضر در پایتخت ۲ هزار و ۸۰۰ برج غول پیکر خالی داریم که معلوم نیست چه کسی به آن‌ها مجوز داده است. در این شرایط اینگونه تصور می‌شود که شهر تنها مختص به شمال شهر و اقشار ثروتمند شده است و باقی افراد جامعه به حاشیه کشانده شده‌اند.

 

این دانشگاه با اشاره به اینکه دلیل چنین اتفاقاتی حجم بالای محرومیت و فراموش شدگی است، افزود: متاسفانه در کشور تنها چیزی که از توسعه می‌شنویم فعالیت‌های عمرانی است در حالی که توسعه باید در تمام بخش‌ها به‌ویژه عدالت اجتماعی اتفاق بیفتند. در واقع عدالت اجتماعی باید برای تمام اقشار جامعه یک حق دانسته شود چراکه یک جامعه استاندارد، جامعه‌ای است که در آن حداقل رضایت زندگی افراد تامین شده باشد.

ناهید سمیعی

برنا

خودسوزی به خاطر یک پیمانه برنج !

در نهایت به خانه‌ای بدونِ مادر رفتیم. چهار بچه قد‌‌و‌نیم‌قد در خانه بودند که تمام‌ آنها شاهد خودسوزی مادر بوده و گُرگفتن، سوختن و داد و فریادِ مادر هنگام مرگ را به چشم دیده بودند. روز اتفاق، کوچک‌ترین بچه خانه، چندین‌بار سراغ مادر می‌رود؛ گرسنه است و برنج می‌خواهد، اما نه غذایی در خانه هست ... خودسوزی به خاطر یک پیمانه برنج !

ادامه

ایران, حقوق بشر, فقر, گزارش

نماینده کهگیلویه: فقر اقصادی عامل خودسوزی زنان در دهدشت

عدل هاشمی گفت: یک خانواده ۵ الی ۶ جوان تحصیلکرده دارد و دستش به هیچ جا بند نیست و کاری نیست که انجام دهند. رودخانه هم بغل دست شان است اما نمی توانند آب برای کشاورزی پمپاژ کنند وچنان مشکلات زندگی به آنها فشار می‌آورد که مرگ را ترجیح می‌دهد.

ادامه

اجتماعی, ایران, حقوق بشر, خبر, زنان, فقر