رشد سرمایه‌گذاری خارجی در چین با وجود جنگ تجاری

پکن، به‌رغم جنگ تعرفه‌ای و تجاری با واشنگتن، در سال جاری شاهد رشد روزافزون سرمایه‌گذاری خارجی است و وعده داده که در سال‌های آینده با ارائه استانداردهای بالاتر، درهای خود را به روی سرمایه‌گذاران خارجی باز کند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از خبرگزاری شین‌هوا، آمار رسمی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در چین از سال ۱۴۰۰ تا اردیبهشت‌ماه سال جاری حدود ۴.۷ تریلیون یوان بوده است. شرکت‌های خارجی اکنون یک‌سوم واردات و صادرات و یک‌چهارم تولید صنعتی چین را تشکیل می‌دهند. با توجه به این پایه مستحکم، شرکت‌های خارجی خود را برای مرحله بعدی رشد آماده می‌کنند، زیرا برنامه پنج‌ساله آینده چین (۱۴۰۵-۱۴۱۰) شامل استانداردهای بالاتر برای باز شدن بازار و همکاری‌های سودمند متقابل است.

وزیر بازرگانی چین، وانگ ونتائو، اعلام کرده است که کشورش قصد دارد دسترسی به بازار و فضای تجاری را گسترش دهد و شرایط اداری شفاف، پایدار و قابل پیش‌بینی را برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی فراهم کند.

در این فضای باز، شرکت‌های چندملیتی جذب چشم‌انداز نوآوری پویای چین، استعدادهای جهانی و زنجیره‌های صنعتی و تأمین قوی آن می‌شوند و ظرفیت تولید و سرمایه‌گذاری‌های خود در بخش تحقیق و توسعه را افزایش می‌دهند. به‌عنوان نمونه، هفته گذشته شرکت کوکاکولا سوآیر (Swire Coca-Cola Ltd)، تولیدکننده بطری کوکاکولا، فعالیت خود را در کارخانه‌ای در شهر ژنگژو در مرکز چین آغاز کرد. این کارخانه با سرمایه‌گذاری بیش از ۹۰۰ میلیون یوان (حدود ۱۲۶.۹ میلیون دلار آمریکا)، حدود ۱۳ هکتار مساحت دارد و ظرفیت تولید سالانه آن بیش از یک میلیون تن است که به نزدیک به ۱۰۰ میلیون مصرف‌کننده در مرکز چین خدمات ارائه می‌دهد.

تأسیسات جدید این شرکت بخشی از تلاش‌ها برای گسترش ظرفیت تولید خود است که با پشتوانه طرح سرمایه‌گذاری ۱۲ میلیارد یوانی (بیش از یک و نیم میلیارد دلار آمریکا) انجام می‌شود. این شرکت قرار است ساخت یک پایگاه تولیدی جدید در استان هینان را در پایان امسال آغاز کند و در حال آماده‌سازی برای راه‌اندازی دو کارخانه دیگر در استان جیانگ سو و استان گوانگدونگ در سال ۱۴۰۵ است.

از دیگر نمونه‌ها می‌توان به شرکت بوش اتوموتیو پروداکتس (سوژو)، زیرمجموعه گروه بوش، غول چندملیتی آلمانی، اشاره کرد که در ماه شهریور یک پروژه فناوری کنترل رانندگی هوشمند را در پارک صنعتی سوژو راه‌اندازی کرد. با سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد یوانی (۱.۴ میلیارد دلار آمریکا) در پنج سال آینده، این پروژه بر تحقیق و توسعه رانندگی هوشمند و سخت‌افزار و نرم‌افزار کابین هوشمند خودرو تمرکز خواهد کرد.

شرکت‌های اشنایدر الکتریک و زیمنس نیز از طریق مشارکت‌های محلی، ادغام خود را با اکوسیستم صنعتی چین عمیق‌تر می‌کنند. اشنایدر الکتریک در حال تقویت حضور علمی خود در چین است و تاکنون یک تیم تحقیق و توسعه با بیش از ۱۵۰۰ نفر در شانگهای تأسیس کرده است. رولند بوش، رئیس و مدیرعامل زیمنس، نیز در سفر اخیر خود به چین، بر همکاری رو به گسترش این غول صنعتی آلمانی با شرکای چینی تأکید کرد و گفت که زیمنس بیش از ۱۰۰ شریک و شرکت کوچک و متوسط از شانگهای را به پلتفرم کسب‌وکار دیجیتال خود، زیمنس اکسلریتر، آورده است و به آن‌ها کمک می‌کند تا دیجیتالی شدن و به کارگیری هوش مصنوعی را تسریع کنند.