گروهی از وکلای دولت آمریکا با توجه به گزارشها درباره جنایات جنگی اسرائیل در غزه که آن را ناقض قوانین بینالمللی و قوانین آمریکا تلقی کردهاند، خواستار متوقف شدن عرضه تسلیحات آمریکا به اسرائیل شدند.
به گزارش ایسنا، گروهی از وکلای داخل و خارج از کشور، از جمله، حداقل ۲۰ نفر از آنها که در دولت «جو بایدن» رییس جمهور آمریکا مشغول به کار هستند، با استدلال این که اقدامات اسرائیل در جنگ غزه مطابق قوانین آمریکا و قوانین بینالمللی نیست، از رییس جمهور آمریکا خواستهاند که کمکهای نظامی به این رژیم را متوقف کند.
نشریه آمریکایی پالتیکو در این باره گزارش داد: آنها قصد دارند طی روزهای آتی، نامهای به «مریک گارلند» دادستان کل و مشاوران کل در دولت بنویسند و استدلال خود را مطرح کنند. در نامهای که پالتیکو آن را رویت کرده، این وکلا گفتهاند که اسراییل، احتمالا، قوانین آمریکا، از جمله قانون کنترل صادرات تسلیحات، قانون لیهی، همچنین معاهده ژنو درباره منع حملات نامتناسب علیه جمعیت غیرنظامیان را نقض کرده است.
گروهی که پیشنویس این نامه را تهیه کردهاند، شامل وکلای فعلی وزارت امنیت کشور و وزارت امور خارجه آمریکا است. این نامه هنوز در مرحله جمعآوری امضا است و تا کنون، بیش از ۹۰ وکیل آن را امضا کردهاند، از جمله، وکلای وزارت دادگستری، کار و انرژی و وکلای کمیسیون اروپا و بخش خصوصی.
این اقدام، تازهترین نشانه اختلاف نظر در داخل دولت بر سر سیاست خارجی آن در رابطه با اسرائیل است. تنظیم این نامه در برهه مهمی انجام شده است، یعنی یک هفته پیش از ضربالاجل ۸ مه انجام شده است؛ کاخ سفید باید تا آن موقع، یک گواهی کتبی به کنگره ارائه کرده و تایید کند که اقدامات نظامی اسرائیل که در آن از تسلیحات عرضهشده آمریکا استفاده شده است، ناقض قوانین آمریکا یا قوانین بینالمللی نیست.
خبرگزاری رویترز در اوایل هفته گزارش داد که برخی از مقامات ارشد آمریکایی در یادداشتی درونسازمانی به «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا گفتند که نسبت به موثق بودن تضمینهای اسرائیل درباره استفاده قانونی از تسلیحات عرضهشده آمریکا، شبهاتی دارند. در ماه فوریه نیز بیش از ۸۰۰ مقام رسمی در آمریکا و در خارج از کشور نامه سرگشادهای را در مخالفت با حمایت دولتشان از جنگ اسرائیل در غزه امضا کردند.
وکلای یادشده میگویند، کارمندان دولت وظیفه دارند بدون جهتگیریهای سیاسی نابجا مشاوره خود را ارائه کرده و نسب به بمباران کورکورانه این منطقه محاصرهشده که تلفات زیادی را در میان غیرنظامیان به بار آورده است، حملات علیه کاروانهای امدادی و بمباران مدارس و بیمارستانها به عنوان موارد تخطی اخطار کنند.
در پیشنویس این نامه با اشاره به نتایج نظرسنجیها مطرح شده است که «قانون، واضح و همسو با نظر اکثریت آمریکاییهایی است که معتقدند آمریکا باید انتقال تسلیحات به اسراییل را مادامی که از عملیات نظامی خود در غزه دست نکشیده است، متوقف کند.»
این نامه همچنین از وزارت دادگستری آمریکا میخواهد که درباره ارتکاب شهروندان آمریکایی عضو ارتش اسرائیل به جنایات جنگی تحقیق کند که طبق قوانین آمریکا، تحت پیگرد قانونی قرار میگیرد.
کاخ سفید و وزارت دادگستری هنوز پاسخی به درخواست اظهار نظر در این باره ندادهاند.
موضوع این نامه، چند هفته پس از تصویب لایحه کمکهای مالی ۶.۳ میلیارد دلاری کنگره به اسرائیل مطرح شده است.
یکی از کارمندان وزارت دادگستری آمریکا که نامه را امضا کرده است، به شرط فاش نشدن نامش در این باره گفت: در لحظهای قرار داریم که دولت آمریکا در حال نقض قوانین و سیاست خود است. دولت ممکن است با سکوت یا برخی موارد استعفا روبهرو شود اما واقعا از حجم نارضایتی و مخالفت نفرات زیرمجموعه بیخبر است.»
شمار تلفات جنگ غزه طی حملات کورکورانه اسرائیل که بیمارستانها، مساجد، کلیساها و ساختمانهای مسکونی از آن مستثنی نبودهاند، از ۳۴ هزار نفر فراتر رفته است.
افزون بر این، ۸۵ درصد از جمعیت غزه در شرایطی که ۶۰ درصد از زیرساختهای حیاطی این منطقه از بین رفته و دسترسی کافی به غذا، آب آشامیدنی و دارو وجود ندارد، از خانههای خود آواره شدهاند.
مذاکرات آتشبس میان گروه حماس و اسرائیل با میانجیگری شرکای منطقهای و بینالمللی ادامه دارد.