این روزها که مثل باقى مردم در خانه زندانى شده ام تصمیم میگیرم ایمیلى به نوآم چامسکى بفرستم و خبرى از حال او بگیرم و از او نظرش را در مورد بحران به وجودآمده به خاطر کرونا ویروس و واکنش عقیده عمومى بپرسم.
به نقل از روزنامه مانیفست؛ این أواخر بعضىها بر این گمان هستند که این ویروس به دلایل اقتصادى یا ژئوپولیتیکى به طور عمد شیوع داده شده است.
پروفسور چامسکى با لطف همیشگى در عرض چند ساعت جوابم را میدهد.
او میگوید که حال و روزش خوب است و مثل همه مردم به همراه همسرش والریا در Tucson در خانه مانده است. البته این موضوع او را از کار باز نداشته است.
چامسکى میگوید: “اوضاع وخیم و نگران کننده است ولى اینکه ویروس به طور عمدى شیوع داده شده باشد اصلا قابل قبول نیست.”
در مورد واکنش دولتهاى مختلف چامسکى میگوید: “به نظر میرسد کشورهاى آسیایى خیلى بهتر موفق به کنترل اوضاع و محدود کردن شیوع ویروس شدهاند به عکس، اتحادیه اروپا با تاخیر نسبت به این موضوع اقدامات لازم را انجام داد.”ً
او در ادامه میگوید: “واکنش آمریکا وحشتناک و به دور از منطق بود، مردم حاضر به انجام تست نمیشدند و بنابراین آمار دقیقى از مبتلایان به بیمارى در دسترس نیست.”
در جوابهاى کوتاه و روشن چامسکى نکاتى هست که به درک واقعیت کمک مىکند: “یورش نئو لیبرالیسم به سیستم بهداشت و درمان.”
او میافزاید؛ چیزى که موقعیت را بدتر میکند رفتار نابخردانه ترامپ است. در آمریکا به تازگى دست به اقداماتى براى جلوگیرى از بدتر شدن اوضاع زدهاند. تا به حال هم ترامپ و هم کوشنر ( داماد و مشاور ترامپ) وخامت اوضاع را دست کم گرفته بودند و اهمیتى به آن نمیدادند. رسانه هاى وابسته به احزاب راستگرا هم به این بىتوجهى دامن زدند و در نتیجه مردم از رعایت ساده ترین أصول براى جلوگیرى از شیوع بیمارى سر باز زدند.
در خاتمه چامسکى در چند کلمه به نکتهاى اشاره میکند که واقعیت سیستمى که در آن زندگى میکنیم را برایمان روشن میکند: “به طور کلى این بحران یکى از مثالهاى بارز شکست نظام سرمایه است، همان طور که فاجعه محیط زیست هم یکى دیگر از این بحران هاست. دولتها و شرکتهاى چند ملیتى داروسازى سالهاست که به احتمال یک اپیدمى خطرناک آگاهى داشتند ولى به دلیل سودجویى و منفعت طلبى هیچ اقدامى براى جلوگیرى از آن نکردند.”