یک روزنامه آلمانی گزارش داد که برلین و پاریس درباره سازوکار مالی ویژه برای ایران به توافق رسیدند و به زودی با راه اندازی این نهاد، ۹ کشور اروپایی به آن می پیوندند.
روزنامه آلمانی «ویرتشافتزووخه» در این گزارش نوشت: اتحادیه اروپا برای حفظ کانال های مالی با ایران یک سازوکار مالی ویژه طراحی کرده و آلمان و فرانسه در این باره به توافق رسیده اند.
به نوشته این روزنامه به نقل از دیپلمات های اروپایی، براساس توافق برلین و پاریس، سازوکار مالی ویژه برای حفظ روابط تجاری اتحادیه اروپا با ایران به صورت نهادی در فرانسه مستقر شده و یک آلمانی ریاست آن را برعهده خواهد داشت.
براساس این گزارش، ۹ کشور اروپایی از جمله ایتالیا، اسپانیا، اتریش و اتحاد سیاسی – اقتصادی بنلوکس شامل بلژیک، لوکزامبورگ و هلند تمایل به پیوستن به این نهاد را دارند.
سازوکار مالی ویژه در ابتدا برای مصون ماندن از تحریم های آمریکا فقط به کالاهای اولویت دار همچون غذا و دارو محدود خواهد بود.
سازمان مجری این سازوکار اگرچه ابتدا به صورت نهادی کوچک خواهد بود،اما به تدریج مجوز انجام امور بانکی را نیز به دست خواهد آورد.
بر این اساس نستله، شرکت صنایع غذایی سوئیسی و چندملیتی، سانوفی شرکت داروسازی فرانسوی و یونیلیور شرکت چند ملیتی بریتانیایی – هلندی که در زمینه مواد غذایی، نوشیدنیها،، شویندهها و لوازم آرایشی بهداشتی فعال می باشند، کار انتقال محصولات به ایران را انجام خواهند داد، هر چند آنها به دلیل عدم تمایل بانکها برای تامین مالی متضرر خواهند شد.
این سازوکار مالی در قالب یک شرکت تسویه وجوه (Clearing-House) که مانع پرداخت های فرامرزی می شود، فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. پرداخت های لازم به صادرکننده محصولات از اروپا به ایران توسط وارد کننده اروپایی انجام خواهد شد.
دیپلمات های اروپایی درباره اهمیت سیاسی این نهاد برای اروپا گفتند: دفاع از منافع شرکت هایمان و تحکیم استقلال اقتصادیمان از آمریکا برای ما مهم است.
پیشتر روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داده بود که این نهاد اروپایی از یک نظام اعتباری برای تسهیل پرداخت های مربوط به تبادلات کالا میان ایران و اروپا استفاده می کند؛ به شکلی که نیاز به تراکنش مالی با بانک های اروپایی نباشد.
به نوشته وال استریت ژورنال به نقل از دیپلمات ها، این نهاد از سوی آلمان و فرانسه تامین مالی می شود و به صورت مستقیم تحت مالکیت دولت های اروپایی مشارکت کننده است تا از تحریم های احتمالی واشنگتن مصون بماند.
اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرده است که بیش از ۱۰ کشور اروپایی در این سازوکار مالی مشارکت کنند و احتمالا با گذشت زمان کشورهای بیشتری از جمله چین به این گروه بپیوندند.
براساس این گزارش، مقام های اروپایی امیدوارند سازوکار مالی ویژه اروپا بتواند در نهایت با دریافت پروانه بانکی، به صورت رسمی یک نهاد اتحادیه اروپا شود.
ایرنا