نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور سازمان همکاری شانگهای با اشاره به جنبههای مثبتی که ترکیه و این سازمان را بهم پیوند داده، گفت: مانعی برای عضویت آنکارا وجود دارد. ترکیه یکی از اعضای ناتو است که روسیه را دشمن شماره یک خود اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «نووستی»، “بختیار حکیموف”، نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور مربوط به سازمان همکاری شانگهای و سفیر عالی و تام الاختیار وزارت امور خارجه روسیه امروز، سه شنبه اعلام کرد که سازمان همکاری شانگهای درخواست عضویت ترکیه را به محض دریافت مورد بررسی قرار خواهد داد.
در عین حال، به گفته این دیپلمات روس، با همه جنبههای مثبتی که ترکیه و سازمان همکاری شانگهای را به هم پیوند داده، عواملی وجود دارد که به دقت مورد بررسی قرار خواهند گرفت. برای مثال، وی یادآور شد که ترکیه یکی از اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است، که “روسیه را نه تنها یک دشمن، بلکه دشمن شماره یک خود اعلام کرده است.”
حکیموف توضیح داد: «ما مقرراتی در خصوص پذیرش اعضای جدید در سازمان همکاری شانگهای داریم که برخی معیارها از جمله تعلق به منطقه اورآسیا، حفظ فعال روابط دیپلماتیک و تجاری و اقتصادی و روابط فرهنگی با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، عدم وجود مناقشه با هر یک از کشورهای سازمان همکاری شانگهای، عدم دخالت در درگیریهای نظامی خارجی، عدم تحریم از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد و البته عدم مشارکت در فعالیتها و بلوکهایی که روابط خصمانهای علیه اعضای سازمان همکاری شانگهای دارند، را در نظر گرفته است و در هنگام بررسی عضویت کشورهای نامزد، این مسائل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.»
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه هفته گذشته در حاشیه اجلاس سران پیمان شانگهای در سمرقند اعلام کرد که آنکارا به دنبال پیوستن به سازمان همکاری شانگهای است. وی یادآور شد که این کشور قصد دارد در سال ۲۰۲۳ در نشستی که به میزبانی هند برگزار میشود، به این سازمان بپیوندد.
ولادیمیر پوتین و طیب اردوغان، روسای جمهوری روسیه و ترکیه نیز در حاشیه سازمان همکاری شانگهای با یکدیگر دیدار کردند که طی آن رهبر روسیه از همکاری سازنده ترکیه با این سازمان استقبال کرده و علاقه آنکارا به آن را طبیعی خواند.
پوتین در همان روز، در سخنرانی خود در شورای سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از عضویت ایران و بلاروس در این سازمان حمایت کرد. وی تاکید کرد که تمامی درخواستهای همکاری این کشورها با سازمان شانگهای مستحق بررسی و نظر مطلوب است.
رئیس جمهوری روسیه همچنین یادآور شد که سازمان همکاری شانگهای بزرگترین سازمان منطقهای در جهان است که نقش خود در حل و فصل مشکلات بینالمللی و منطقه را افزایش داده است.
پوتین افزود: بیش از نیمی از جمعیت جهان در کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای زندگی می کنند و ظرفیت های فکری و فناوری قدرتمندی در حوزه نفوذ این سازمان متمرکز شده است.
موضع مخالف آلمان در خصوص تمایل ترکیه برای پیوستن به سازمان شانگهای

صدر اعظم آلمان در سخنانی نزدیک شدن ترکیه به عنوان یک کشور عضو ناتو به سازمان شانگهای را ناراحت کننده دانست.
به گزارش روزنامه هندلزبلات، اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان در سخنانی از نزدیک شدن ترکیه به عنوان یک کشور عضو ناتو به سازمان همکاری شانگهای (SCO) که به گفته وی تحت سلطه چین و روسیه است، ابراز ناراحتی کرده است.
این مقام آلمانی روز سه شنبه پس از گفتگو با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در پاسخ به سوال خبرنگاری در سازمان ملل گفت: ما معتقدیم که این سازمانی نیست که به نحوی سهم بسیار مهمی در همزیستی خوب در جهان داشته باشد. به همین دلیل است که من از این روند و بحث ها بسیار عصبانی هستم.
با این حال، صدراعظم آلمان با نگاهی به گفتگو با اردوغان همچنین تاکید کرد: اما در پایان مهم است که ما در مورد آنچه که ما را در اینجا با هم متحد میکند به تفاهم برسیم و آن اینکه روشن کنیم جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین نباید هیچ موفقیتی داشته باشد.
استفن هبستریت، سخنگوی دولت آلمان هم اعلام کرد که اردوغان و شولتز در گفتگوی خود توافق کردند که روسیه باید فوراً خصومت ها را متوقف کند و به طور کامل از اوکراین خارج شود. در صورت الحاق، ترکیه اولین عضو این گروه خواهد بود که به ائتلاف نظامی غربی ناتو نیز تعلق دارد.
این گروه که در سال ۲۰۰۱ برای مبارزه با تروریسم تأسیس شد، شامل چین، روسیه، هند، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان است. ایران نیز که مانند بلاروس و مغولستان قبلاً ناظر بود، در جدیدترین اجلاس در این گروه پذیرفته شد. روند پذیرش بلاروس در این تشکل نیز آغاز شده است.
اولاف شولتز صدراعظم آلمان و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه سه شنبه شب در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با یکدیگر درباره جنگ اوکراین گفت و گو کردند.