مهدی سنایی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه با بیان این که طرح کریدور “شمال-جنوب” بیش از هر وقت دیگر به مراحل پایانی خود نزدیک شده است، گفت “این طرح با توجه به وضعیت بین المللی یکی از مقتضیات زمان است”.
سنایی در کنفرانس بین المللی با عنوان “کریدور حمل و نقل بین المللی شمال – جنوب” تاکید کرد: “این طرح درمراحل پایانی خود قرار دارد و بیش از هر وقت دیگر نزدیک به تکمیل شدن است”.
کنفرانس مذکور امروز چهارشنبه در مسکو به ابتکار سفارت هند در روسیه برگزار شده است.
کریدور حمل و نقل بین المللی “شمال – جنوب” که از بندر بمبئی در حوزه اقیانوس هند آغاز و از طریق دریا به بندر عباس در جنوب ایران متصل می شود، ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا، اسکاندیناوی و روسیه را از طریق ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس، حوزه اقیانوس هند و جنوب شرقی آسیا برقرار می سازد.
طول این کریدور ۵.۶ هزار کیلومتر است. محوری که عملیاتی شدن آن، فاصله هند تا هلسینکی را ۲۰۰۰ کیلومتر کاهش خواهد داد.
این کریدور حمل و نقل که بخش مهمی از آن از خاک ایران می گذرد در حال حاضر کوتاه ترین، کم هزینه ترین و سریع ترین مسیر ترانزیت کالا بین آسیا و اروپا به شمار می رود. کریدور یاد شده در حال حاضر از بندر بمبئی در حوزه اقیانوس هند آغاز و از طریق دریا به بندرعباس در جنوب ایران متصل می شود.
در داخل خاک ایران کالاهای ترانزیتی از طریق حمل و نقل جاده ای یا ریلی به بنادر شمالی کشور انتقال یافته و از مسیر دریای خزر به بنادر آستراخان و لاگان روسیه حمل می شوند. هزینه حمل کالاهای ترانزیتی از طریق کریدور شمال- جنوب تا ۳۰درصد نسبت به سایر مسیرهای سنتی ارزان تر است. به علاوه آنکه این کریدور تقاطع های متعددی با کریدورهای موجود میان کشورهای آسیای میانه و اروپا از جمله «تراسکا» و «آلتید» دارد که این تقاطع ها به توزیع متوازن بار در سطح منطقه کمک زیادی می کند.
همچنین هند از طریق چابهار می تواند به خط ترانزیتی دیگری در شرق ایران که به سمت افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی می رود دسترسی داشته باشد.