به گزارش روز یکشنبه ایرنا، روزنامه «استریتس تایمز» سنگاپور در خبری نوشت: «جاسیندا آردرن» نخست وزیر نیوزیلند در برنامه خبری تلویزیون آمریکایی «میت د پرس» در مصاحبه پخش زنده امروز ( ۷ نوامبر ) گفت «نیوزیلند همیشه در بیان این مطلب مصمم بوده که صرفنظر از روابط اقتصادی با چین، هنوز و همچنان میتواند درباره مسائل محل بحث از جمله مسائل حقوق بشری، مسائل کاری و مسائل محیط زیستی به دلیل روابط بالغانه و تفاهم آمیزی که با چین دارد به تعامل بپردازد.»
او در ادامه افزود: برای ما بسیار مهم است تا بتوانیم مانند قبل بدون توجه به پیوندهای تجاری این مسیر را ادامه دهیم.
نخست وزیر نیوزیلند در همین مصاحبه گفت: از برنامه های آمریکا برای حضور بیشتر در منطقه هند_ اقیانوسیه استقبال میکند و این حضور شامل حضور فیزیکی و بخشی از مذاکرات مهم در منطقه است.
« نانیا ماهوتا » وزیر امور خارجه نیوزیلند روز ۳ نوامبر ( ۱۲ آبان ) با اشاره به اینکه روابط نیوزیلند با چین روابطی محترمانه، قابل پیشبینی و پایدار بوده است؛ افزود: « ما درباره مسائلی که به طور مشترک میتوانیم بر روی آنها کار کنیم بسیار شفاف هستیم و درباره موضوعاتی که نمیتوانیم و یا توافق نداریم به خصوص درباره مسائل حقوق بشری، به شکل چشمگیری شفاف عمل خواهیم کرد. »
پارلمان نیوریلند در ماه مه بر سر مسائل حقوق بشری در چین بیانیهای صادر کرد که از سوی سفارت چین به سختی مورد انتقاد قرار گرفت و از آن به عنوان مداخله در امور داخلی این کشور یاد کرد.
دولت آردرن از سوی مخالفانش به مصالحه با چین در مسائل حقوق بشری متهم شده و بارها مورد انتقاد قرار گرفته است. همچنین از طرفی برای داشتن “روابط ضعیف” در ائتلاف « پنج چشم » به رهبری آمریکا و کشورهای استرالیا، کانادا، نیوزیلند و انگلیس مورد انتقاد قرار دارد.
آردرن همچنین به افزایش تنش میان چین و استرالیا اشاره کرد.
نخست وزیر نیوزیلند هفته آینده میزبان اجلاس آنلاین رهبران آسیا و اقیانوسیه شامل آمریکا، چین و ژاپن می باشد تا درباره بهبود همه گیری ویروس کرونا و بحران اقتصادی منطقه گفت و گو کنند.
ائتلاف « فایو آیز / پنج چشم » ( Five Eyes) اتحادیهای اطلاعاتی شامل پنج کشور نیوزیلند، ایالات متحده آمریکا، استرالیا، بریتانیا و کانادا ست. این کشورها عضو توافق چندجانبه «یو کی یو اس ای» هستند که پیمانی برای انجام شنود الکترونیک است. ریشههای فایو آیز را میتوان در دوره پس از جنگ جهانی دوم و زمانی یافت که نیروهای متفقین، « منشور آتلانتیک » را برای رسیدن به اهداف خود برای جهان پس از پایان جنگ نوشتند. در طول جنگ سرد سامانه نظارتی « اشلون » در آغاز بدست فایو آیز توسعه داده شد تا بر ارتباطات اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی و بلوک شرق نظارت کنند.