حذف پیمانکاران از اتلاف ثروت‌های ملی جلوگیری می‌کند/ مافیای آن‌ها، برنده میدان!

رئیس انجمن صنفی پالایشگاه چهارم پارس جنوبی گفت: حذف پیمانکاران به هیچ وجه بار مالی ندارد؛ این ایراد اصلاً وارد نیست. به گزارش خبرنگار ایلنا، «طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت» برای بار سوم به سد ایرادات نهادهای نظارتی برخورد کرد؛ اینبار هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، طرح را مغایر با سیاست‌ها کلی و ... حذف پیمانکاران از اتلاف ثروت‌های ملی جلوگیری می‌کند/ مافیای آن‌ها، برنده میدان!

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, گزارش, مبارزه طبقاتی, معیشت

تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم

دوشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ این کارگران، خواستار پرداخت ۵ ماه حقوق معوقه و سایر مطالبات مرتبط خود هستند.  گذران زندگی با این حقوق‌ها، فلاکت است و معوقه شدن آن مرگ تدریجی است. پیمانکاران واسطه ای بین شهرداری و کارگران برای غارت دستمزد ناچیز آنان هستند. بخش مهمی از دسترنج کارگران نصیب پیمانکاران میشود. اغلب زدوبندهای ... تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, خبر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, مبارزه طبقاتی, معیشت

حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران آمار مصدومان و متوفیان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ را اعلام کرد. «مهدی فروزش» مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره آمار مصدومان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ گفت: در سال گذشته در مجموع ۳۰۳۸ نفر در استان تهران دچار حوادث ناشی ... حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است

ادامه

ایران, ایمنی, حقوق بشر, عدالت اجتماعی, کارگران

تجمع بازنشستگان فولاد در تهران، اصفهان و قائمشهر

شماری از بازنشستگان صندوق فولاد در تهران، اصفهان و قائمشهر با حضور در یک تجمع صنفی، خواستار رسیدگی به مطالبات صنفی خود شدند. به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز یکشنبه (دوم اردیبهشت ماه) جمعی از بازنشستگان صنعت فولاد در تهران ، اصفهان و قائمشهر با حضور مقابل ساختمان صندوق بازنشستگی محل سکونت خود، خواستار توجه به ... تجمع بازنشستگان فولاد در تهران، اصفهان و قائمشهر

ادامه

ایران, حقوق بشر, خبر, عدالت اجتماعی, کارگران, مبارزه طبقاتی, معیشت

تجمع کارگران کاغذسازی پارس و طبیعت سلولز در اعتراض به اخراج ۱۰۰ نفر از همکاران‌شان + فیلم

صبح امروز شماری از کارکنان کارخانه کاغذسازی پارس و طبیعت سلولز به اخراج ۱۰۰ نفر از همکاران‌ خود اعتراض کرده و مقابل ساختمان فرمانداری شوش تجمع کردند. یکی از کارگران معترض در مورد علت تجمع صبح امروز کارگران کاغذسازی پارس و طبیعت سلولز به خبرنگار ایلنا گفت: مدیران کارخانه به بهانه کمبود منابع مالی و ... تجمع کارگران کاغذسازی پارس و طبیعت سلولز در اعتراض به اخراج ۱۰۰ نفر از همکاران‌شان + فیلم

ادامه

ایران, حقوق بشر, خبر, عدالت اجتماعی, فیلم, کارگری, مبارزه طبقاتی, معیشت, همبستگی

دشمن کارگران مناسبات تعدیل ساختاری و خصوصی‌سازی است/ مخالفت با تشکل زحمتکشان نفی حق و حقوق آنان است

تا وقتی «تشکل» نباشد، خبری از حق و حقوق نیست و تا زمانی که «پیمانکاران» هستند، خبری از تشکل نیست؛ باید پیمانکاران را حذف کنند، به گسترش مناطق آزاد خاتمه دهند و اجازه دهند کارگران ماهر و متخصص این مناطق، قدرت چانه‌زنی داشته باشند و از تحرک طبقاتی عادلانه و درخور، بهره‌مند شوند.

 

به گزارش ایلنا، قدرت چانه‌زنی کارگران و مداخله در تعیین سرنوشت جمعی به میزان تشکل‌یابی آن‌ها بازمی‌گردد؛ به رسمیت شناختن حق تشکل‌یابی، قدرت چانه‌زنی کارگران را افزایش داده و بر چیدمان روابط کار تاثیر می‌گذارد مثلاً موجب بالاتر رفتن دستمزدها و غنی‌تر شدن قراردادهای کار می‌شود؛ اما از سوی دیگر، معادلات حاکم بر روابط کار، بر قدرت تشکل‌یابی کارگران تاثیر بسیار دارد؛ رواج قراردادهای موقت، تصویب دادنامه ۱۷۹ دیوان عدالت و مقررات‌زدایی‌های گسترده، در دهه ۹۰ خورشیدی، قدرت چانه‌زنی کارگران و حق تشکل‌یابی آن‌ها را به کمترین میزان ممکن رسانده است.

 

««««« دو نمونه از مقررات‌زدایی‌های موثر، یکی ورود پیمانکاران به همه عرصه‌ها – از نهادهای عمومی مانند شهرداری‌ها گرفته تا ادارات و وزارتخانه‌های دولتی و همچنین صنایع نفت و گاز و پالایشگاهی- است و دیگری، خروج گسترده مناطق نفتی و پالایشگاهی از شمول قانون کار به بهانه تسهیل سرمایه‌گذاری و واردات و صادارت ذیل پارادایمِ «مناطق آزاد و ویژه اقتصادی. »»»»»

 

در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، دو نوع مقررات‌زدایی، همراستا و موازی با هم، با قدرت بسیار به پیش تاخته‌اند و توانسته‌اند کارگران را از همه حقوق قانونی خود از جمله «حق تشکل» محروم سازند؛ ورود گسترده پیمانکاران در سطوح و ابعاد مختلف به این مناطق موجب شده که برخی کارگران شاغل در پایین‌ترین لایه‌ها، سه یا حتی چهار کارفرمای بالاسری یا به اصطلاحاً مادر داشته باشند؛ از سوی دیگر، در این مناطق، قانون کار حاکم نیست و مقررات ویژه‌ای به نام مقررات اشتغال در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، معادلات روابط کار را تعیین می‌کند؛ در چنین مناطقی است که حق تشکل‌یابی کارگران در پایین‌ترین میزان ممکن است.

 

چگونه کارگران از حق تشکل‌یابی محروم شدند؟

 

مقاوله‌نامه‌های ۸۷ و ۹۸ سازمان بین‌المللی کار بر حق تشکل‌یابی آزاد و مستقل و حق اجتماعات صنفی کارگران تاکید دارند؛ در هیچ کجای کشور – نه در سرزمین اصلی و تحت حاکمیت قانون کار و نه در مناطق آزاد- این دو مقاوله‌نامه اجرایی نمی‌شود؛ حق تشکل‌یابی آزاد و مستقل کارگران هیچ کجا به رسمیت شناخته نمی‌شود؛ در سرزمین اصلی و در مناطقِ غیر از مناطق آزاد، براساس فرصت‌های دیده شده در فصل ششم قانون کار، کارگران حق دارند فقط سه نوع تشکل رسمی – شوراهای اسلامی کار (تشکل‌های زرد)، انجمن‌های صنفی یا نماینده کارگری- را داشته باشند اما در مناطق آزاد، به دلیل فقدان فرصت‌های قانون کار، همین حق حداقلی نیز به رسمیت شناخته نمی‌شود؛ هرچند آخرین بند از مقررات ویژه اشتغال مناطق آزاد به صراحت می‌گوید که همه مقاوله نامه‌های بنیادین سازمان بین‌الملی کار در این مناطق لازم‌الاجراست و حداقل روی کاغذ، این بند را می‌توان یک «فرصت طلایی» به حساب آورد، اما هجوم گسترده پیمانکاران موقت و مقررات‌زدایی‌های وسیع، کارگران را از مطالبه‌ی این بند قانونی محروم کرده است؛ به عبارت ساده‌تر، بیش از بیست سال از پاگیری و ایجاد مناطق آزاد می‌گذرد ولی هرگز در این مدت، کارگران شاغل در این مناطق نتوانسته‌اند یک تشکل مستقل براساس بند آخر مقررات ویژه و براساس الزامات مقاوله‌نامه‌های بنیادین ۸۷ و ۹۸ سازمان بین‌المللی کار برپا کنند.

 

امروز کار به جایی رسیده است که قدرت چانه‌زنی کارگران شاغل در این مناطق به نسبت همه کارگران شاغل کمتر است؛ یک کارگر شاغل در این مناطق که تجربه تلاش برای ایجاد یک تشکل از میان کارگران پیمانکاری را داشته؛ در ارتباط با مرارت‌های تشکل‌یابی در مناطق آزاد به ایلنا می‌گوید: «خدا نکند کارفرمایان پیمانکار بو ببرند که یک یا چند کارگر برای ایجاد تشکل صنفی در حال تلاش هستند؛ اولین جریمه این کار، بلک لیست شدن است؛ بلک لیست می‌دانید یعنی چه؟ یعنی در لیست سیاه می‌روید و دیگر هیچ پیمانکاری به شما کار نمی‌دهد!»

 

در این میان، ناصر آقاجری فعال کارگری پروژه‌ای که سال‌ها در این مناطق کارکرده و اوضاع را از نزدیک لمس کرده، در ارتباط با مشکلات تشکل‌یابی این کارگران به ایلنا می‌گوید: در این مناطق، همه چیز در دست شرکت‌های دلالی یا تامین نیروی انسانی است که به آن‌ها منپاوری می‌گویند؛ این شرکت‌ها، نیروی انسانی پروژه‌ها را تامین می‌کنند و هیچ تمایلی به استخدام کارگران حق طلب و مطالبه‌گر ندارند! بدانند کارگری دنبال تشکل است، خیلی راحت او را از لیست خط می‌زنند!

 

او در ارتباط با روند تنزل حقوق شغلی کارگران در این مناطق می‌گوید: در دولت احمدی نژاد و نهادینه شدن شوک درمانی نئولیبرالی و غارت بخش عظیمی از منابع و کارخانه‌های تامین اجتماعی که سرمایه بین نسلی کارگران و بازنشستگان بوده است، هوشیاری‌های کارگران بالاتر رفت و درک کردند دشمن آن‌ها مناسبات تعدیل ساختاری و خصوصی‌سازی است؛ در دولت‌های بعدی نیز مناسبات تعدیلی با قدرت بسیار ادامه یافت و مناطق آزاد تجاری و صنعتی با شدت بیشتری گسترش پیدا کرد به گونه‌ای که در حال حاضر در دنیا شاید ایران رتبه اول یا دوم را در کاربردی کردن این مناسبات و گسترش افسارگسیخته مناطق آزاد داشته باشد!

 

چگونه همه حقوق به اغما رفت؟

 

««««« آقاجری مشکل را ساده در اجرایی نشدن بند آخر مقررات اشتغال مناطق آزاد نمی‌داند؛ بلکه معتقد است این مقررات ویژه و ساختار آن، حقوق بدیهی کارگران را مخدوش ساخته تا جایی که دیگر فرصت، رمق و توانی برای تشکل‌یابی باقی نمانده است. »»»»»

 

این در حالیست که کارگران شاغل در پالایشگاه‌ها و پروژه‌های نفت و گاز جنوب، همگی در دسته کارگران متخصص، فنی و بامهارت قرار می‌گیرند اما علیرغم مهارت و تخصص ویژه‌ای که دارند، هیچ نوع امکان تحرک طبقاتی ندارند و نمی‌توانند با گذشت زمان، در شرایط شغلی و معیشت خود بهبود قابل توجهی حاصل کنند. یک کارگر متخصص پایپینگ در این رابطه به ایلنا می‌گوید: «کارگران متخصصی را می‌شناسم که بیش از پانزده سال در پروژه‌های نفتی کار کرده‌اند اما به لطف پیمانکاران، همچنان کارگر ساده پیمانکاری هستند؛ حتی برخی از آن‌ها علیرغم تخصص و سابقه بااررزشی که دارند، بلک لیست شده و دیگر هیچ پیمانکار یا شرکت تامین نیرویی آن‌ها را استخدام نمی‌کند.»

 

به گفته او؛ تخصص و مهارت برخی از این کارگران، منحصر به فرد است؛ اگر اینها نباشند، پروژه‌های نفت و گاز، هرگز پیشرفت نخواهد کرد اما با اینهمه، همیشه کارگر پیمانکاری ساده باقی می‌مانند و با اتمام پروژه‌ها، از این پیمانکار به دیگری پاس داده می‌شوند.

 

وقتی کارفرمای پیمانکار عوض می‌شود، دوباره روز از نو و روزی از نو است؛ یعنی کارگر باید به عنوان یک کارگر جدید، خودش را در مناسبات روابط کار جدید اثبات کند و برای حداقل‌ها بجنگد؛ چنین کارگری چگونه می‌تواند برای اجرای بند آخر مقررات ویژه اشتغال یا برپایی تشکل‌های صنفی اقدام نماید؛ این کارگر، هر سال یا هر دو سال به محیط کار جدید پا می‌گذارد و با یک کارفرمای جدید طرف است؛ بدیهی است که تنها دغدغه‌اش «کار داشتن» و بیکار نشدن بعد از اتمام پروژه‌هاست و به چیزی دیگر نمی‌تواند بیندیشد!

 

حتی مدت کار این کارگران پیمانکاری، برخلاف آنچه قانون می‌گوید، سه هفته کار و یک هفته مرخصی است؛ آقاجری می‌گوید: در زمان جنگ، کارگران نفتی فداکاری کردند و از ۱۴ روز مرخصی ماهانه خود گذشتند؛ در پالایشگاه‌ها ماندند تا سد دفاع از کشور در مقابل صدام غاصب نشکند؛ اما بعد از جنگ، این فداکاری کارگران تبدیل به یک سنت شد و کارفرمایان و منپاوری‌ها سوءاستفاده کردند؛ دیگر ۱۴ روز مرخصی ماهانه هرگز برای برخی کارگران پیمانکاری احیا نشد؛ این کارگران مجبورند فقط یک هفته مرخصی ماهانه داشته باشند؛ پولی هم برای رفت و برگشت به خانه نمی‌گیرند؛ در نتیجه باید با اتوبوس خود را به شهرهای گوشه و کنار کشور برسانند و در نتیجه حتی پنج روز در هر ماه، کنار خانواده نیستند!

 

راهکار چیست؟

 

این شرایط ناگوار، در طول سال‌ها و بلکه دهه‌های متوالی، به تدریج نهادینه شده است؛ حال چاره کار چیست؛ چاره در سطحی فراتر، ابطال خروج مناطق آزاد از شمول قانون کار و بازگشت تمام مناطق به این قانون مادر و همچنین قانون اساسی است. اما در سطحی خردتر، راهکاری که باید سال‌ها پیش در پیش گرفته می‌شد، حذف پیمانکاران و منپاوری‌های سودجو از پروژه‌های نفت و گاز است؛ قانون حذف پیمانکاران از پروژه‌های نفت و گاز، بارها در مجالس مختلف حرفش زده شد و حتی به مرحله اعلام وصول هم رسید، اما هیچ وقت تصویب و اجرایی نشد؛ در سطح میانی، مطالبه اصلی باید اجرای بند آخر مقررات اشتغال مناطق آزاد باشد؛ باید کارگران این مناطق بتواند براساس مقاوله‌نامه‌های بنیادین سازمان بین‌اللملی کار، تشکل‌های صنفی مستقل ایجاد کرده و از حقوق خود به صورت متحد دفاع کنند.

 

تا وقتی «تشکل» نیست، خبری از حق و حقوق نیست و تا زمانیکه «پیمانکاران» هستند، خبری از تشکل نیست؛ باید پیمانکاران را حذف کنند، به گسترش مناطق آزاد خاتمه دهند و اجازه دهند کارگران ماهر و متخصص این مناطق، قدرت چانه‌زنی داشته باشند و از تحرک طبقاتی عادلانه و درخور، بهره‌مند شوند. همه اینها جزو حقوق کارگران است و به هیچ وجه، «امتیاز» نیست هرچند کارگران متخصص نفت و گاز، استحقاق بیش از اینها را دارند…

گزارش: نسرین هزاره مقدم

در نتیجه انفجار در یک واحد ریخته‌گری دو کارگر ۲۵ساله جان باختند و پنج کارگر دیگر مصدوم شدند

بامداد امروز دوشنبه ۸ دی ماه، در پی وقوع انفجار کپسول گاز در یک واحد ریخته‌گری در شهرک شهید سلیمی آذرشهر، دو کارگر کشته و پنج نفر دیگر مصدوم شدند.

ادامه

ایران, حقوق بشر, حوادث, خبر, کارگری

بیانیه‌ی صد تن از فعالان مدنی در حمایت از مطالبات کارگران کشور

چهار دهه پس از وقوع یکی از گسترده‌ترین انقلاب‌های قرن بیستم با دعوی عدالت‌خواهی و برغم تکرار شعارهای تبلیغاتی رسمی، کارگران کشور همچنان به‌شکل آشکاری در زمره‌ی بی‌دفاع ترین اقشار جامعه به‌شمار می‌آیند.

ادامه

اروپا, اقتصادی, امریکا, ایران, بازنشستگان, بیانیه, پرستاری, حقوق بشر, دانشجویی, زنان, کارگری, معلمان, نئولیبرالیسم

تداوم اجرای برنامه ارزان‌سازی نیروی کار با تقویت شرکت‌های پیمانکار نیروی انسانی

در شرایطی که در اسفندماه ۹۸، نمایندگان دولت، کارفرمایان، و تشکل‌های دست‌ساز رژیم در شورای‌عالی کار، سبد معیشت خانوار ۳٫۳ نفری کارگری را ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان تعیین کردند و هر سه گروه از این نمایندگان پای این رقم از سبد معیشت را امضا کردند و هم‌زمان با آن نیز نرخ رسمی تورم ... تداوم اجرای برنامه ارزان‌سازی نیروی کار با تقویت شرکت‌های پیمانکار نیروی انسانی

ادامه

ایران, حقوق بشر, سرمایه‌داری, سیاسی, کارگری, نئولیبرالیسم