
جانت یلن، وزیر خزانه داری ایالات متحده، مانند بسیاری از مقامات ارشد ایالات متحده که از آفریقا دیدن کرده اند، در جریان سفر اخیرش به این قاره، در انتقاد از چین و ایجاد نگرانی در مورد نقش چین در مشکل بدهی، نهایت تلاش خود را کرد.
به گزارش رادیو بینالمللی چین؛ مقامات ایالات متحده در حالی که «تله بدهی چینی» عجیب و غریب را مطرح می کنند، عمداً برخی از حقایق کلیدی در مورد بدهی آفریقا را نادیده میگیرند.
چه کسی بیشترین بدهی آفریقا را دارد؟
بر اساس بانک جهانی در زمینه آمار بدهی بینالمللی، موسسات مالی چندجانبه و طلبکاران تجاری نزدیک به سه چهارم کل بدهی خارجی آفریقا را به خود اختصاص میدهند.
گزارشی که در ژوئیه گذشته توسط سازمان غیردولتی بریتانیایی Debt Justice منتشر شد، نشان داد که ۱۲ درصد از بدهی خارجی کشورهای آفریقایی به وام دهندگان چینی است، در حالی که ۳۵ درصد به وام دهندگان خصوصی غربی مقروض هستند. متوسط نرخ بهره این وام های خصوصی ۵ درصد است، در حالی که برای وام های وام دهندگان دولتی و خصوصی چین ۲.۷ درصد است.
تیم جونز، رئیس بخش سیاستگذاری در Debt Justice گفت: «رهبران غربی چین را مسئول بحران های بدهی در آفریقا می دانند، اما این یک حواس پرتی است. حقیقت این است که بانک ها و موسسات خودشان، و تاجران نفت مسئولیت بیشتری دارند، اماگروه هفت به آنها توجهی نمیکند.
چه کسی مسئول بحران بدهی است؟
علل بحران بدهی چند وجهی است: همهگیری کووید-۱۹، درگیریهای ژئوپلیتیک، کاهش رشد اقتصادی جهانی و آسیبپذیریهای ساختار اقتصادی، در میان موارد دیگر، همگی میتوانند وضعیت بدهی برخی از کشورهای آفریقایی را تشدید کنند.
بر اساس گزارش عملکرد و چشم انداز کلان اقتصاد آفریقا که در ژانویه ۲۰۲۳ توسط بانک توسعه آفریقا منتشر شد، تورم مستمر، سخت شدن طولانی مدت شرایط مالی جهانی، هزینه بالای سرمایه، کاهش ارزش پول داخلی و جریان های مالی کمتر میتواند خطرات نابسامانی بدهی را در برخی از کشورهای آفریقایی افزایش دهد.
بانک توسعه آفریقا خاطرنشان کرد، که افزایش نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا و تقویت دلار آمریکا تا حد زیادی بر بار خدمات بدهی کشورهای آفریقایی افزوده است. به عنوان مثال، ارزش پول غنا، بیش از ۳۳.۴ درصد در برابر دلار آمریکا در سال ۲۰۲۲ کاهش یافت.
از آنجایی که بیشتر بدهیهایی که کشورهای نوظهور و کمدرآمد باید به ارز خارجی پرداخت کنند، بهویژه دلار و یورو، سیاستهای غیرمسئولانه دولت ایالات متحده، این آتش را شعله ورتر کرده است.
چه کسی بیشترین سهم را در توسعه آفریقا دارد؟
آمارها نشان میدهد که از زمان تأسیس مجمع همکاری چین و آفریقا تقریباً ۲۳ سال پیش، شرکت های چینی بیش از ۱۰ هزار کیلومتر راه آهن، نزدیک به ۱۰۰ هزار کیلومتر جاده، تقریباً ۱۰۰۰ پل و ۱۰۰ بندر و چندین بیمارستان و مدرسه در آفریقا ساخته و یا ارتقا داده اند. شرکتهای چینی همچنین بیش از ۴.۵ میلیون شغل ایجاد کردهاند.
یک نظرسنجی که سال گذشته توسط شبکه اقتصادی بین منطقهای، یک اندیشکده مستقر در کنیا منتشر شد، نشان داد که چین در تصمیمگیری و تکمیل به موقع پروژههای زیرساختی مانند جادهها، سدهای برق، راهآهن و پلها در آفریقا پیشتاز است. آمار و ارقام در این مطالعه نشان داد که چین از طریق اقدام کارآمد به طور ملموس به توسعه آفریقا کمک میکند.
عزت سعد، مدیر شورای امور خارجه مصر، گفت: «در میان کشورهای آفریقایی احساس مشترکی وجود دارد که چین شریک قابل اعتمادی است و اعتماد و اعتبار زیادی در همکاری چین و آفریقا وجود دارد.»