جیمز جفری، فرستاده ویژه سابق آمریکا برای سوریه گروه شبه نظامی هیات تحریر الشام سوریه را که سابقا به عنوان جبهه النصره شناخته میشد و وابسته به القاعده است، “یک دارایی” برای استراتژی فعلی آمریکا در سوریه خواند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، جیم جفری که به عنوان فرستاده ویژه ریاست جمهوری آمریکا در به اصطلاح ائتلاف غربیها برای مبارزه با گروه تروریستی داعش خدمت کرده، ماه نوامبر گذشته در اظهاراتی جنجالی اذعان کرد که او و اعضای تیمش عمدتا اندازه واقعی حضور نظامی آمریکا در سوریه را از رئیس جمهور آمریکا پنهان کردهاند.
جفری در گفتگو با شبکه پی.بی.اس اظهار کرده است: “آنها (هیات تحریر الشام) در بین گزینههای مختلف مرتبط با ادلب کمتر از بقیه بد هستند و ادلب یکی از مهمترین مکانها در سوریه است؛ سوریهای که یکی از مهمترین مکانها در خاورمیانه است.
جفری که تا نوامبر ۲۰۲۰ که بازنشسته شد و ناظر بر سیاست دولت ترامپ در قبال سوریه بوده، این اظهارنظرها را خطاب به یک مستند شبکه سی.بی.اس درباره ابو محمد الجولانی، فرمانده سابق القاعده که اکنون رئیس گروه شبه نظامی هیات تحریر الشام است، مطرح کرده است.
آمریکا به همراه کانادا، انگلیس و ترکیه به تعیین این گروه به عنوان یک گروه تروریستی ادامه میدهند. جولانی از سال ۲۰۱۳ از سوی آمریکا به عنوان یک تروریست تعیین شده اما به سی.بی.اس گفت که آن را “ناعادلانه” میداند چون روابط او با القاعده متعلق به گذشته است. او اکنون تاکید میکند که به دلیل جنگیدن با دولت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و گروه تروریستی داعش، به طور کلی یک همپیمان برای آمریکا و غرب به شمار می رود.
گروه هیات تحریر الشام کنترل بخشهایی از استان ادلب در شمال غرب سوریه واقع در مرز با ترکیه را در دست دارد. نیروهای سوری در اواخر ۲۰۱۹ عملیاتی را برای آزادسازی ادلب اجرا کردند اما این عملیات در پی مداخله ترکیه در اوایل سال ۲۰۲۰ متوقف شد. در مارس ۲۰۲۰ آتش بسی در آنجا که از سوی روسیه و ترکیه تسهیل شد، به دست آمد اما از آن زمان تا کنون صدها مورد درگیری پراکنده در آنجا گزارش شده است.
آمریکا مکررا متهم به استفاده از افراطگران برای تلاش به منظور سرنگون کردن دولت بشار اسد شده است. در سال ۲۰۱۲ دولت باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق آمریکا عملیاتی را به منظور اجرای برنامه محرمانه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا سیا با هدف انتقال هزاران تن اسلحه و میلیاردها دلار پول به کسانی که در این برنامه به اصطلاح “شورشیان میانه روی سوری” خوانده شدند اجرا کرد، در حالی که بعدا تحقیقات نشان دادند که این به اصطلاح “َشورشیان میانه روی سوری” همپیمان افراطگران از جمله جبهه النصره بودهاند.
الجولانی: هیچ گاه تهدیدی علیه غرب نبوده و نیستیم
ابومحمد الجولانی، رهبر گروه تحریرالشام سوریه و رهبر “جبهه النصره” سابق در اقدامی برای بهبود چهره مخدوش خود نزد جوامع غربی و به نوعی فرستادن پالس مثبت برای آمریکا، در گفتوگو با یک رسانه آمریکایی تاکید کرد که این گروه هیچگاه تهدیدی علیه غرب نبوده و نیست.
به گزارش ایسنا، ابومحمد الجولانی، رهبر تحریرالشام در مصاحبه با مارتین اسمیث، خبرنگار فرانت لاین در شبکه پیبیاس آمریکا که اول فوریه انجام شده، گفت: تحریرالشام تهدیدی علیه آمریکا و اروپا نیست و باید از لیست تروریسم حذف شود.
به گفته این روزنامه هدف الجولانی از این اظهارات دستیابی به تأیید بیشتر است.
آمریکا ۲۰۱۳ الجولانی را در لیست تروریسم قرار داد و پاداش ۱۰ میلیون دلاری برای بازداشت وی تعیین کرد.
الجولانی در اولین مصاحبه خود با یک رسانه آمریکایی که در ادلب انجام شد، گفت که نقش وی در جنگ با دولت بشار اسد و داعش و سیطره بر منطقهای که میلیونها آواره سوری در آنجا ساکن هستند، بیانگر منافع مشترک با آمریکا و غرب است.
وی گفت: “قبل از هر چیزی باید بگویم که این منطقه تهدیدی برای امنیت اروپا و آمریکا نیست بلکه نقطه آغازی برای جهاد خارجی است.”
وی در جواب خبرنگار این رسانه درباره اینکه چرا برخی او را در سوریه یک رهبر میدانند درحالی که در لیست تروریسم آمریکا است، گفت: این اقدام آمریکا ناعادلانه و سیاسی است. نگفتیم که ما خواهان جنگ هستیم. ارتباط من با القاعده به پایان رسیده است و حتی در گذشته گروه ما مخالف انجام عملیات در خارج سوریه بود.
کمیته تحقیقات سازمان ملل درباره سوریه اعلام کرد که موارد متعدد نقض حقوق بشر از جمله شکنجه، خشونت جنسی، بدرفتاری، ربودن اجباری از سوی تحریر الشام و گروههای وابسته به آن صورت میگیرد.
این کمیته اعلام کرد که این نقضها سال ۲۰۱۴ به اوج خود رسید و نقضهایی نیز از ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ در سطوح مشابه گزارش شد.
الجولانی درباره گزارشات بازداشت خبرنگاران و فعالان و شکنجه آنها مدعی شد: افرادی که تحریرالشام بازداشت میکند مزدور نظام یا مزدوران روسی هستند که برای کار گذاشتن مواد منفجره آمدهاند یا اعضایی از داعش هستند. ما دزدان و سوءاستفاده کنندگان را بازداشت میکنیم. اینکه تحریر الشام منتقدانش را تحت پیگرد قرار میدهد ادعا است.
وی مدعی شد: شکنجهای وجود ندارد. کاملا با این مسئله مخالفم. به نهادهای حقوق بشر بینالمللی اجازه ورود به زندانها را میدهم.