گزارش نمایندهٔ “کارزار صلح و همبستگی با مردم ایران” از ششمین سمینار بینالمللی برای “صلح و برچیدن پایگاههای نظامی خارجی”
ششمین سمینار بینالمللی برای صلح در فاصله روزهای ۱۴ تا ۱۶ اردیبهشتماه ۱۳۹۸ (۴ تا ۶ ماه مه ۲۰۱۹) در شهر گوانتانامو، کوبا، برگزار شد. در این سمینار ۹۰ نماینده از ۳۵ کشور جهان حضور داشتند. بهدعوت رهبری جنبش صلح و حاکمیت خلقهای کوبا، معاون دبیرکل “کمیته دفاع از حقوق مردم ایران” (“کودیر”) بهنمایندگی از فعالان صلح و ضد جنگ ایران در این سمینار شرکت و سخنرانی کرد.
این سمینار هر دو سال یکبار برگزار میشود. رهبران “شورای جهانی صلح” و برخی از فعالان سازمانهای عضو این نهاد بینالمللی صلح از قاره آمریکا و اروپا و همچنین شخصیتهای سیاسی، مبارزان جنبش صلح و ضد جنگ، و دوستان و فعالان جنبش همبستگی با مردم و انقلاب کوبا از آنتیگوا، برزیل، کانادا، شیلی، مصر، پرتغال گرفته تا ایالاتمتحده، ژاپن، فیلیپین، جاماییکا، سوریه، ایتالیا و انگلستان در این سمینار شرکت فعال داشتند. ”
این سمینار از سوی جنبش صلح و حاکمیت مردم کوبا و با همکاری و حمایت شورای جهانی صلح، مؤسسه دوستی کوبا با خلقها و سازمان همبستگی با مردم آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین سازماندهی شده بود.
در مراسم گشایش سمینار علاوه بر رفیق “گوآتو لوپز”، نماینده هیئت اجرائیه کمیته مرکزی حزب کمونیست کوبا، “سوکورو گومز”، پرزیدنت شورای جهانی صلح، و همچنین رفیق “سیلویو پلاترو”، رهبر جنبش صلح و حاکمیت خلقهای کوبا، حضور داشتند. رفیق گوآتو لوپز در ارتباط با شرایط بسیار ملتهب کنونی و تهدید جنگ در نقاط مختلف جهان و احتمال گسترش منطقهای و جهانی ابعاد آن صحبت کرد و ضرورت بسیج همهجانبه جنبش صلح در جهان را مورد تأکید قرار داد. رفیق گوآتو لوپز در سخنان خود ضمن با اهمیت شمردن چنین سمینارهایی برای بسیج جنبش صلح به سه تهدید آشکار و بسیار جدی در برابر صلح جهانی در شرایط کنونی که در رابطه با فلسطین، ونزوئلا، و ایران قرار دارد اشاره کرد و گفت تمامی انرژی جنبش را بهطور مؤثر برای ممانعت از بر پا شدن جنگ در هرکدام از این سه نقطه باید بسیج کرد.
ششمین سمینار بینالمللی برای صلح و برچیدن پایگاههای نظامی خارجی در چارچوب وضعیت پیچیده بینالمللی کنونی در جهان که مشخصههای آن افزایش انواع تجاوزها و دخالتهای امپریالیسم آمریکا، اتحادیه اروپا، و ناتو در تلاشهایشان برای اعمال طرحها و سیاستهای هژمونی طلبانهشان بهبهای سلب آزادی، استقلال و حاکمیت از مردم جهان است آغاز به کار کرد. سازماندهندگان و شرکتکنندگان در سمینار بر این باور هستند که در اجرای چنین اهداف فاجعه باری، گسترش، تقویت و نوسازی پایگاههای نظامی خارجی و تأسیسات تهاجمی عنصری اساسی را تشکیل میدهد، زیرا ابزار مداخله مستقیم و غیرمستقیم در امور داخلی کشورهایی هستند که در آن قرار دارند. این پایگاههای نظامی خارجی و تأسیسات تهاجمی همچنین تهدیدی دائمی علیه کشورهای همسایهاند.
در این سمینار مطرح شد که ایالاتمتحده بیشترین تعداد پایگاههای نظامی را در جهان دارد و همراه با متحدان خود در پیمان تجاوزگر ناتو بزرگترین زرادخانه هستهای و پرتعدادترین نیروی نظامی در تاریخ بشر را صاحب است.
شرکتکنندگان در سمینار خاطرنشان کردند که “امپریالیسم همچنان به جنگها و مداخلات نظامی در نقاط مختلف جهان ادامه میدهد و بهطور همزمان تضادها، تنشها، محاصره اقتصادی و تکنولوژیک و “دیپلماسی تحریمها”ی مهلک علیه ملتهایی تحمیل میکند که آنها را دشمن خود در جهان قلمداد میکند که ازجمله عبارتند از: روسیه، چین، ایران، کره شمالی، جمهوری بولیواری ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا.”
امپریالیسم با اجرای سناریوهایی در خاورمیانه از طریق حمایت نامحدود خود از اسرائیل علیه خواسته مشروع مردم فلسطین بیثباتسازی سیاسی و اجتماعی را توسعه میدهد. امپریالیسم همچنین همین سناریوهای بیثباتسازی سیاسی و اجتماعی را در سالهای اخیر در آفریقا بهاجرا درآورده که به برخاستن موجهای مهاجرت غیرمتعارف و برنامهریزی نشده بیسابقه به کشورهای اروپایی و کشته و مفقودالاثر شدن تعداد زیادی منجر شده است.
معاون دبیرکل کودیر، بهنمایندگی از طرف جنبش صلح میهنمان در این سمینار سخنرانی کرد. او در سخنانش از دعوت شدن به این سمینار تشکر کرد و گفت: “در ابتدا مایلم که از جنبش صلح و حاکمیت مردم کوبا و همچنین شورای جهانی صلح و دیگر سازمانهای ترقیخواه برای سازماندهی این سمینار پیرامون موضوع بسیار حساس و مهم صلح و ضرورت انحلال همه پایگاههای نظامی خارجی در مناطق مختلف جهان تشکر کنم. برای من افتخار بزرگی است که همزمان با شصتمین سالگرد انقلاب کوبا در ۱۹۵۹ که پیروزیای مهم برای نیروهای مترقی و معتقد به سوسیالیسم در مبارزهشان علیه عطش سیریناپذیر سلطهطلبی امپریالیسم یانکی بود بهنمایندگی از سوی مبارزان ایرانی جنبش صلح و تشنجزدایی جهانی در کوبا در این سمینار مهم شرکت میکنم.” سخنران ایرانی در ادامه به شرایط دشوار جهانی در مقطع کنونی اشاره کرد و گفت: “قرن بیستویکم در معرض تبدیل شدن به ناپایدارترین و پرهرجومرجترین دوره در تاریخ سیاست جهانی و مبارزه برای حفظ صلح و برابری در روابط بینالملل است.
مشخصه عمدهٔ وضعیت امروز جهان را میتوان بیثباتی در بسیاری از مناطق دانست. عامل و منبع این بیثباتی عمدتاً ایالاتمتحده و متحدان آن در اتحادیه اروپا هستند. آنها بهدنبال تقویت و حمایت از منافع اقتصادی، فرهنگی و استراتژیک امپریالیسم در سراسر جهان هستند. این بیثباتی برای ایالاتمتحده در جهت دستکاری در سیاستهای داخلی و بینالمللی پوشش و بهانهٔ لازم را فراهم میکند. ایالاتمتحده با استقرار واحدهای ارتش و سختافزار نظامی در چهار گوشه جهان این بیثباتی را توسعه میدهد. ”
نماینده صلح خواهان ایران در ادامه گفت: “پیکارگران راه صلح در ایران نگران این هستند که دولت ایالات متحده د ر واقع همین رویکرد را در ارتباط با ایران بهکار گرفته باشد. وضعیت کنونی در رابطه با ایران که از زمان شروع ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا شکل بسیار خطرناکی گرفته، نمونه خوبی برای درک این مسئله است.”
رفیق ایرانی در ادامه گفت: “سخنرانان در اولین بخش سخنرانیها و در جلسه افتتاحیه به تهدید صلح جهانی در شرایط کنونی از سوی ایالات متحده و ناتو در رابطه با فلسطین، ونزوئلا و ایران اشاره کردند. من مایلم که اظهاراتم را به این تهدیدها در رابطه با ایران اختصاص بدهم. در ۱۲ ماه گذشته افزایش شدید تنش بین ایران از یک سو و دولت ترامپ و متحدان منطقهای آن یعنی حکومت واپسمانده عربستان سعودی و رژیم آپارتاید اسرائیل از سوی دیگر را شاهد بودهایم. ناوگان پنجم ایالاتمتحده مانورهای خود را در پهنهٔ خلیجفارس و دریای سرخ افزایش داده است. از دیماه سال گذشته ناوهای هواپیمابر و ازجمله ناو جان سی استینس متعاقب خروج دولت آمریکا از معامله هستهای با ایران بهنام برجام، به خلیجفارس گسیل شدهاند. علاوه بر این، ایالاتمتحده در بحرین، جیبوتی، عراق، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی، ترکیه، امارات متحده عربی، اردن و اسرائیل پایگاههای نظامی دارد که درواقع با وجود تنش در رابطه آمریکا با ایران بسیار تهدید کنندهاند. منطقاٌ میتوان ادعا کرد که ایران عملاً در محاصره و در برابر تهدید جدی درگیریای فاجعهبار قرار گرفته است. در چنین شرایطی مبارزان جنبش صلح، پیشرفت، عدالت اجتماعی و دموکراسی خواهی در ایران بر این باورند که هرگونه درگیری نظامی تهدیدهایی واقعی برای استقلال، حاکمیت ملی و آینده جنبش مردم ایران برای صلح، دموکراسی و آزادی دربر خواهد داشت. آنان بر این باورند که سیاستها و راهکارهای موردنظر دولت ایالات متحده و متحدان آن در ناتو و همچنین رژیمهای ارتجاعی در عربستان سعودی و اسرائیل در جهت مخالف منافع و مصالح جنبش مردم و زحمتکشان میهنمان در حرکت به سوی تغییرهای بنیادین، آزادیهای پایهای، دموکراسی، و عدالت اجتماعی است. نیرو های ترقی خواه و دگر اندیش ایران معتقدند که تهدید های ایالات متحده به جنگ و درگیری نظامی عملاٌ از سوی رژیم برای توجیه سیاست ها و اظهارات غیرعاقلانه و ارتجاعی خود استفاده می شود و در خدمت تداوم شرایط دشوار کنونی می باشد. به باور ما سیاست های مدافع جنگ و نظامی گری از سوی هر دو طرف درگیری به ضرر مصالح عالیه جنبش مردم ایران برای صلح، ، استقلال، دموکراسی و عدالت اجتماعی است. مردم ایران فراموش نکردهاند که چگونه آتش جنگ هشتساله ایران و عراق با توطئه نیروهای ارتجاعی در منطقه و برنامهریزی ایالاتمتحده شعلهور شد و دستاوردهای انقلاب ملی و دموکراتیک در میهنمان را تخریب و شرایط شکست آن را مهیا کرد. ایران سه دهه پس از خاتمه آن جنگ در سال ۱۹۸۸ هنوز با مصائب و هزینههای اقتصادی، اجتماعی و انسانی آن درگیر است.”
نماینده طرفداران صلح در میهنمان در انتهای سخنرانی خود که با استقبال شرکتکنندگان سمینار واقع شد اعلام کرد که جنبش مبارزاتی مردم ایران معتقد است آینده تحولات سیاسی ایران منحصراً در داخل کشور شکل خواهد گرفت. او تصریح کرد که هرگونه تغییر سیاسی ترقیخواهانه در کشور فقط بر پایه اتکا به جنبش مبارزاتی مردمی کشورمان و از درون جنبش گسترشیابنده آن و با تضمین صلح، دموکراسی و عدالت اجتماعی بهدست خود مردم ایران و سازمانهای دمکراتیک، ترقیخواه، طرفدار حقوق مردم زحمتکش و با طرد هرگونه گرایش ارتجاعی، سرکوبگرانه و وابسته به امپریالیسم ممکن خواهد بود. او تأمین صلح را مهمترین شرط موفقیت چنین آیندهای دانست و جنبش صلح جهانی را فراخواند تا از مبارزه مردم ایران برای صلح و پیشرفت حمایت کنند.
نامۀ مردم