معاون رئیس پارلمان آلمان تحریمهای آمریکا علیه پروژه خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ را دخالت در امور داخلی اروپا و آلمان و عامل تیرگی بیشتر مناسبات طرفین دانست.
“توماس اوپرمن”، از سیاستمداران بلند پایه حزب سوسیال دموکرات و معاون رئیس پارلمان آلمان که اخیرا به آمریکا سفر کرده است در گفتگویی با روزنامه “فرانکفورتر روند شای” درباره مناسبات بین آمریکا و آلمان گفت: ما متاسفانه در شرایط پر تنشی قرار داریم. در حال حاضر مسائل مورد مناقشه در اولویت قرار دارند. از جمله این مسائل میزان بودجه دفاعی آلمان، پروژه خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ و همچنین اختلافات اساسی درباره ضرورت حفاظت از محیط زیست و سیاست تنش زدایی در منطقه خلیج فارس وجود دارد.
وی درباره مناقشات طرفین بر سر اعمال تعرفههای گمرکی بر خودروهای اروپایی از طرف آمریکا نیز گفت: در حال حاضر مسئله تعرفههای گمرکی بر تولیدات خودروی اروپایی دیگر در دستور کار قرار ندارد. صنعت اتومبیل سازی آمریکا و تولید کنندگان آلمانی در آمریکا در سطح بینالمللی به طوری در هم تنیدهاند که چنین تعرفههای گمرکی آسیبهای بالایی را متوجه خود آمریکا هم میکند. این واقعیت در اینجا بیشتر و بیشتر خود را نشان میدهد. اما در نهایت این مسئله هنوز از روی میز برداشته نشده است.
اوپرمن در بخش دیگری از این گفتگو پروژه خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ را از موضوعات مسئله ساز بین آمریکا و آلمان دانسته و اظهار داشت: این خط لوله انتقال گاز اضافی از طریق دریای بالتیک بخشی از تحول انرژی آلمان است. ما تنها کشور جهان هستیم که هم زمان انرژی اتمی و زغال سنگ را کنار میگذاریم. از آنجایی که ما برای صنعت خود به یک منبع تغذیه ایمن نیاز داریم بنابراین به واردات گاز تکیه داریم. تحریم ها علیه نورد استریم ۲ به طرح تحول انرژی در آلمان آسیب میرساند.
وی درباره این استدلال دونالد ترامپ مبنی بر اینکه آلمان با پروژه نورد استریم ۲ خود را به روسیه وابسته میکند نیز گفت: من در مذاکراتی با نمایندگان کنگره آمریکا این مسئله را آشکار کردهام که این استدلالی مزخرف است. روسیه به شدت به درآمد حاصل از صادرات کالا متکی است. به همین دلیل روسیه به این درآمدها بیش از نیاز آلمان به این گونه واردات وابسته است. اما ما به سختی میتوانیم سیاستمداران آمریکایی را در این باره متقاعد کنیم.
وی علایق و منافع اقتصادی آمریکا را در موضع گیری سر سختانه نسبت به پروژه نورد استریم ۲ دخیل دانسته و گفت: آمریکا گاز مایع زیادی تولید کرده و برای آن به دنبال مشتری در سراسر دنیا است و این منطقی است. اما آمریکا نباید از طریق تحریمها علیه نورد استریم ۲ از امتیازات این بازار بهره ببرد. به نظر من این نقض آشکار بازی منصفانه بینالمللی است. من این را خودخواهانه میدانم که کنگره آمریکا با تحریمها میخواهد روابط گازی بین روسیه و آلمان را تنظیم کند. این مسئله باید در اروپا روشن شود و روشن شده است. کنگره ایالات متحده نباید در این مسئله دخالت کند.
این مقام آلمانی در ادامه ابراز امیدواری کرد که آلمان در مذاکرات پیش رو بتواند این مسئله را آشکار کند که تحریمهای آمریکا علیه یکی از تنگاتنگترین متحدان خود ( آلمان) نه تنها دخالت جدی در امور داخلی اتحادیه اروپا و آلمان است بلکه چنین گامی میتواند به تیرگی آشکار مناسبات رو به وخامت آلمان – آمریکا منجر شده و احساسات ضد آمریکایی که از زمان انتخاب دونالد ترامپ در جامعه آلمان تقویت شده است را تشدید کند.
وی در عین حال تاکید کرد که ما باید با ابزار دیپلماتیک به این گونه مواضع آمریکا واکنش نشان دهیم.
پروژه گازی “نورد استریم “۲ یک پروژه مشترک بین شرکتهای روسی و اروپایی است که به رهبری شرکت گازپروم روسیه انجام میشود. این پروژه مدت طولانی است که به خاری در چشم آمریکا تبدیل شده است چرا که واشنگتن میخواهد گاز مایع خود را به اروپا بفروشد و این پروژه مانعی بر سر راه این مبادله تجاری است.
“”نورد استریم۲” جریان انتقال گاز روسیه از جنوب سنت پترزبورگ تا سواحل آلمان از مسیر دریای بالتیک است. این پروژه در صورت تکمیل میتواند سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز را به اروپا ارسال کند که در مجموع “نورد استریم” و “نورد استریم۲” سالانه ۱۱۰ میلیارد مترمکعب گاز را به اروپا صادر میکند.
جریان نورد استریم از اوکراین عبور نمیکند و این از موضوعاتی است که ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی بسیار بر آن تأکید میکنند. این کشورها میگویند که روسیه تلاش میکند تا با تکمیل پروژه نورد استریم، درآمد اوکراین از این بخش را کاهش دهد، چراکه بخش عمده درآمد اوکراین، از خطوط انتقال گاز روسیه به اروپا تأمین میشود.
طول خط لوله نورد استریم حدود ۱۲۰۰ کیلومتر است که تاکنون بخش قابل توجهی از آن کار گذاشته شده است که در واقع درصد قابل توجهی از پروژه انجام شده است. البته در طراحی نورد استریم ۲ ابزارهای انتقال دیگری وجود دارد که پروژه را تکمیل میکند. با این حال ۴۹ درصد سهام این پروژه در اختیار اروپاییان است و آنها منافع مهمی را در این خصوص طراحی کردهاند که این بر بههمپیوستگی منافع روسیه و کشورهای اروپایی درگیر در این پروژه میافزاید.
در این میان ماه هاست که حملات آمریکا به ساخت این پروژه گازی مناسبات آلمان – آمریکا را خدشه دار کرده است.
تسنیم