بیانیه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌ حومه به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر

در حالی روز جهانی کارگر امسال را گرامی می‌داریم که سه عضو سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌حومه، رضا شهابی، داود رضوی و حسن سعیدی، و صدها کارگر و‌ معلم و ‌مدافعین حقوق کارگران و‌ زحمتکشان با احکام ناعادلانه در حبس و تحت تعقیب به سر می‌برند. واقعیت این است که در آستانه روز ... بیانیه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌ حومه به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر

ادامه

استثمار, امنیت شغلی, ایران, ایمنی, بازنشستگان, بیانیه, جوانان, حقوق بشر, خصوصی‌سازی, زنان, سرمایه‌داری, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر, معلمان, معیشت, میلیتاریسم, همبستگی

سیزدهمین روز تجمع اعتراضی کارگران کاغذپارس هفت تپه

فقط کف خیابون به دست میاد حقمون/ زنده باد جنبش کف خیابان ✊”تجمع در مقابل فرمانداری شوش” امروز سه شنبه کارگران کاغذپارس در اعتراض به عدم امنیت شغلی وتعطیلی کارخانه کاغذپارس هفت تپه، درمقابل فرمانداری شوش تجمع اعتراضی خود را بگذار کردند‌ شور بختانه تا به امروز به جز  تهدید و ارعاب  هیج گونه پاسخی ... سیزدهمین روز تجمع اعتراضی کارگران کاغذپارس هفت تپه

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, خبر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, مبارزه طبقاتی, معیشت

به‌مناسبت روز جهانی کارگر: رشد و گسترش مبارزهٔ طبقه کارگر و وظایف بی‌درنگ در مرحلهٔ کنونی

کارگران و زحمتکشان برضد جنگ، سرکوب و برای صلح مبارزه می‌کنند! کارگران و زحمتکشان میهن ما درحالی به‌پیشواز ۱۱ اردیبهشت ماه روز جهانی کارگر می‌روند که سالی پر از رزم و پیکار را پشت‌سر گذاشتند. زحمتکشان در مقایسه با دیگر انتخابات در اسفندماه سال گذشته در کارزار نه قاطع به انتخابات فرمایشی و شکست آن ... به‌مناسبت روز جهانی کارگر: رشد و گسترش مبارزهٔ طبقه کارگر و وظایف بی‌درنگ در مرحلهٔ کنونی

ادامه

آزادی, ارتجاع, استبداد, استقلال, اسراییل, امپریالیسم, انقلاب ملّی-دموکراتیک, بازنشستگان, پرستاری, تجاوز نظامی, جهان, خصوصی‌سازی, سیاسی, صلح, طبقه کارگر, فرهنگیان, فلسطین, معیشت, مقاله, ناتو, نسل‌کشی, همبستگی

تعیین حداقل دستمزد کارگران؛ از خط فقر تا تشدید استثمار

در روز یکشنبه ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۲ در حالی که فقط یک روز برای ادامه نشست‌های شورای عالی کار در سال گذشته باقی مانده بود، بدون در نظر گرفتن هزینه سبد معیشت واقعی به‌عنوان یک ملاک اصلی تعیین کننده مخارج زندگی کارگران، حداقل دستمزد سال ۱۴۰۳ (برای کارگری با یک فرزند) در شورای عالی کار با ... تعیین حداقل دستمزد کارگران؛ از خط فقر تا تشدید استثمار

ادامه

استثمار, ایران, بازنشستگان, حقوق بشر, سرمایه‌داری, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر, مبارزه طبقاتی, معیشت, مقاله

نقشِ تاریخیِ امپریالیسمِ آمریکا در حمایت و تسلیحِ دولتِ صهیونیست و‌خونریزِ اسرائیل

روزنامه “جهان کارگر” به‌عنوان ارگان چندین حزب و تشکل کارگری ایالات متحده آمریکا از کارگران این کشور خواست تا از جنبش توقف جنگ بر علیه مردم غزه حمایت کنند. به گزارش خبرنگار ایلنا به نقل از روزنامه «جهان کارگر»، این روزنامه به عنوان ارگان تبلیغاتی شورای احزاب چپ و کارگری آمریکا، روز جهانی کارگر را ... نقشِ تاریخیِ امپریالیسمِ آمریکا در حمایت و تسلیحِ دولتِ صهیونیست و‌خونریزِ اسرائیل

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, اسراییل, امپریالیسم, جهان, حقوق بشر, صهیونیسم, طبقه کارگر, فلسطین, گزارش, همبستگی

از کوزه همان برون تراود که در اوست؛ نگاهی به وزیر کار پیشنهادی رژیم کارگر ستیز ولایی

وقتی مهم‌ترین مطالبات کارگران، از جمله احیای امنیت شغلیِ از دست رفته با ایجاد سازوکارهای واقعی براساس الزامات ماده ۷ قانون کار و تغییر سازوکار تعیین دستمزد براساس الزامات مربوط به سبد معیشت، در برنامه‌ی پیشنهادی وزیر کار نیامده و حتی نیم ‌نگاهی به بحث تشکل‌های صنفی و آزادی عمل تشکل‌یابی نشده، چرا مدام بیانیه پشت بیانیه در حمایت مطلق و بی‌قید و شرط صادر می‌شود؟!

 

به گزارش خبرنگار ایلنا، یکی از مهم‌ترین ارکانِ یک جامعه‌ی مدنی پویا و کارآمد، تشکل‌های صنفی و اجتماعی هستند که می‌توانند با مطالبه‌گری و اجماع بر سر خواست‌های جمعیِ مشترک، فرادستان را نسبت به رعایت حقوق اجتماعی مجاب کنند و قوانین و رویه‌های اجتماعی را به نفع گروه‌های هدف تغییر دهند و این چنین است که «اصلاحات واقعی» نه اصلاحات صوری و بدون بُن‌مایه به ثمر می‌رسد.

 

حمایت صد درصدی بدون توجه به جزئیات برنامه‌ی پیشنهادی!

 

سازمان بین‌المللی کار، در مقاوله‌نامه‌های بسیاری بر ضرورت استقلال و سازمانیافتگی تشکل‌های کارگری تاکید دارد و بارها به صراحت اعلام نموده برای تقویت سه‌جانبه‌گرایی و مذاکراتِ اجتماعیِ معطوف به نتیجه (Social Negotiation) باید تشکل‌های کارگری استقلال و مطالبه‌گری خود را جدی بگیرند و با اتکا به بدنه‌ی سازمان‌یافته به احقاق حق بپردازند (برای نمونه مقاوله‌نامه‌های ۸۷ و ۹۸ سازمان بین‌المللی کار). از نظر این سازمان بین‌المللی و تمام فدراسیون‌ها و کنفدراسیون‌های مستقل کارگری، میان «چانه‌زنی بر سر مطالبات» و «امتیاز گرفتن از قدرتمندان از طریق اتصال به آن‌ها» تفاوت بسیار وجود دارد؛ اما در نظام‌های اجتماعی که جامعه‌ی مدنی به رشد و ساخت‌یافتگی نرسیده و هنوز مفهوم مطالبه‌گری راستین و قدرتمند، مفهومی نهادینه نشده است، تشکل‌های کارگری (بخوان ضدکارگری) بر این باور هستند که به جای چانه‌زنی و مطالبه‌گری قدرتمند و متکی به بدنه، باید به بدنه‌ی قدرت متصل شوند و آن‌ها را صد درصد تایید کنند تا برای خود و در بهترین حالت برای جامعه‌ی هدف خود، «امتیاز» بگیرند. این شیوه از پیشبرد امور، در نظام سیاسی طایفه‌ای که روابط مثبت و تاییدآمیز، رمز پیشرفت و کلید موفقیت است، کاربرد اساسی دارد و دقیقاً به دلیل استیلای چنین فضایی است که عیدعلی کریمی (فعال کارگری و رئیس کانون بازنشستگان استان قزوین) به درستی می‌گوید: طی روز‌های گذشته شاهد اعلام حمایت برخی تشکل‌های کارگری و کارفرمایی از وزیر کار پیشنهادی بودیم. این تشکل‌ها به جای مطالبه‌گری، مهرشان را پای بیانیه‌هایی می‌کوبند که وزیر مورد حمایت‌شان هیچ برنامه مدونی در حمایت از منافع جامعه کارگری ندارد!

 

««««« او ادامه می‌دهد: ۸۰ درصد از برنامه‌های آقای عبدالملکی به عنوان وزیر پیشنهادی کار به ضرر جامعه کارگری تنظیم و برنامه‌ریزی شده است بنابراین انتظار داریم به جای حمایت بی‌دلیل، مطالبه‌گری کنیم و از نمایندگان مجلس بخواهیم قبل از دادن رای اعتماد همه برنامه‌های وزیر پیشنهادی را به دقت مطالعه و موشکافانه کارشناسی کنند. »»»»»

 

به راستی چرا در روزهای اخیر، تشکل‌های کارگری(بخوان ضدکارگری) به این سمت پیش رفته‌اند که صفر تا صد برنامه‌های وزیر کار را تایید کنند و امضای خود را مرتب پای بیانیه‌های حمایتی بگذارند؟! چه عاملی موجب این ذوق‌زدگی و پشتیبانی بی‌قید و شرط است؟ آیا از آنچه ماه‌ها و سالهاست توسط همین تشکل‌ها به عنوان مطالبات اصلی طبقه‌ی کارگر مطرح شده، در لیست برنامه‌های پیشنهادی وزیر اثری به چشم می‌خورد؟

 

جای خالی مطالبات در برنامه

تلاش برای رسمیت بخشیدن به مزد توافقی و مزد منطقه‌ای

 

امنیت شغلی، رساندن دستمزد به سبد معیشت یا هزینه‌های حداقلی زندگی، ایجاد فضا برای ایجاد و گسترش تشکل‌های صنفی سراسری و مستقل، پرداخت بدهی‌های انبوه دولت به سازمان تامین اجتماعی و ممانعت از گسترش مقررات‌زدایی با مقابله با گسترش مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، مطالبات محوری کارگران است که با مطالعه‌ی دقیق برنامه‌ی وزیر پیشنهادی، درمی‌یابیم که تقریباً هیچ یک از این خواسته‌های کلیدی و بسیار بااهمیت، در برنامه‌ی پیشنهادی نیامده است؛ تنها در ارتباط با امنیت شغلی به یک کلیشه‌ی بسیار کلی و بدون نقشه راه تحت عنوان «تامین امنیت شغلی برای پویایی بیشتر کسب و کارها» اشاره شده است! بهتر است متن برنامه را برای یافتن تعدادی از این مطالبات کلیدی بیشتر کاوش کنیم:

 

اول، اجرای بند دوم قانون کار و اجرایی شدن بحثِ نافرجام و بسیار به حاشیه‌رفته‌ی «سبد معیشت»؛ در برنامه‌ی پیشنهادی عبدالملکی، به هیچ وجه اشاره‌ای به سبد معیشت یا هزینه‌های حداقلی زندگی نشده است؛ در مواردی به نرخ تورم و لزوم توجه به این نرخ در افزایش مزد سالیانه‌ی کارگران، اشاره شده اما سبد معیشت، صد درصد مغفول مانده است؛ به گفته‌ی فرامرز توفیقی (فعال کارگری)؛ گویا قصد دارند بیش از همیشه گفتمان سبد معیشت و تعیین دستمزد براساس هزینه‌های زندگی را به حاشیه برانند و بر معیار غیرواقعی و غیرعلمیِ نرخ تورم تاکید کنند؛ این درحالیست که حتی به این مساله که تورم را باید با توجه به هزینه‌های زندگی و در بستر تاثیرگذاری بر هزینه‌ها سنجید نه اینکه آن را به سادگی به درآمد کارگران یا دستمزد افزود، هیچ توجهی نکرده‌اند!

 

«««««‌ او ادامه می‌دهد: لااقل باید تاثیر تورم را بر سبد هزینه‌های زندگی کارگران در نظر بگیرند نه اینکه تورم سبد غیرواقعیِ مرکز آمار را مبنای کار قرار دهند و ادعا کنند مزد دیگر متناسب با نرخ تورم است! »»»»»

 

در برنامه‌ی عبدالملکی نه تنها به سبد معیشت، هیچ اشاره‌ای نشده، بلکه بندهایی از آن، نگرانی‌هایی را در ارتباط با دستمزد کارگران به همراه دارد: خطر قانونی کردن مزد توافقی و مزد منطقه‌ای!

 

در بخش ب-۲ از زیرفصل راهکارها، اصلاح قوانین مربوط به کار و تامین اجتماعی به عنوان یک راهکار اصلاحی توصیه شده و در آن آمده است: «ایجاد فرصت بیمه برای مشاغل ناقص با درآمد کمتر از مصوبه شورایعالی کار (مشاغل پاره وقت)، منطقه‌ای کردن حداقل حقوق و ….»

 

این بند از برنامه، نگران‌کننده‌ترین بند آن است؛ از یک طرف، زمزمه‌های به رسمیت شناختنِ «مزد توافقی» با ایجاد فرصت بیمه کامل برای مزدهای کمتر از حداقل حقوق مطرح شده که درواقع با اصلاح نرم‌افزارهای بیمه‌ای تامین اجتماعی، کارفرمایان را در پرداخت حقوق حتی کمتر از حداقل دستمزد مخیر می‌سازد و برای مزد توافقی مجوز صادر می‌کند و از سوی دیگر بر ضرورت منطقه‌ای شدن مزد تاکید دارد آنهم نه منطقه‌ای شدنِ مزدِ بیش از حداقل بلکه منطقه‌ای شدن حداقل حقوق! و این در حالیست که قانون کار به صراحت در ماده ۴۱ تاکید دارد که در همه نقاط جغرافیایی کشور، باید حداقل دستمزد با توجه به نرخ تورم رسمی به گونه‌ای تعیین شود که از پس هزینه‌های حداقلی زندگی بربیاید. بنابراین در هیچ کجای کشور نمی‌توان مزدی کمتر از حداقل حقوق مصوب شورایعالی کار (که البته به شدت ناچیز و در مقایسه با قانون می‌توان گفت غیرقانونی است) به کارگران پرداخت کرد.

 

رسمیت بخشیدن به مزد توافقی و منطقه‌ای کردن حداقل حقوق، در زیر لوای اصلاح قانون کار و تامین اجتماعی (برای رسمیت بخشیدن به مزد توافقی و امکان رد کردن بیمه کامل برای کارگرانی که کمتر از حداقل مصوب شورایعالی کار حقوق می‌گیرند، نیازمند اصلاح قوانین تامین اجتماعی است) زنگ خطری جدی برای کارگران است و جالب اینجاست که در بیانیه‌های حمایتی تشکل‌های کارگری(بخوان ضدکارگری)، به این بند خطرآفرین و نگران‌کننده هیچ اشاره‌ای نشده است.

در همین بخشِ «مداخلات در بازار کار» بندهای نگران‌کننده‌ی دیگری نیز وجود دارد مثل پرداخت یارانه بیمه تامین اجتماعی به کارفرمایان که می‌تواند بدون استقرار سازوکارهای حمایتی از جانب دولت، بحران فعلی منابع و مصارف سازمان تامین اجتماعی را عمیق‌تر و جدی‌تر سازد. و جالب است که در هیچ کدام از این بندها بر ضرورت پرداخت بدهی نجومی دولت به تامین اجتماعی اشاره‌ای نشده است؛ بدهی‌ای که امروز مرز ۴۰۰ هزار میلیارد تومان را پشت سر گذاشته و چشم‌انداز پرداخت ۸۹ هزار میلیارد تومانِ مندرج در قانون بودجه ۱۴۰۰ اصلاً روشن نیست! وزیر در برنامه‌ی خود هیچ برنامه‌ای بریا پرداخت بدهی‌های دولت ندارد و اعلام نکرده چگونه در سه ماهه سوم و چهارم سال، قرار است پرداخت بدهی‌ها در هزینه‌های جاری دولت گنجانده شود.

 

در ارتباط با مناطق آزاد و مقررات‌زدایی گسترده در قالب مقررات ویژه اشتغال در این مناطق یا رشد قارچ‌گونه‌ی شرکت‌های پیمانکاری و دلالان نیروی انسانی نیز هیچ صحبتی نشده است؛ سکوت کامل!

 

سوال بی‌پاسخ:

چرا تلاش برای گرفتن امتیاز به جای مطالبه‌گری؟!

 

از اینها گذشته، وظیفه‌ی ماهوی وزارت کار، حمایت از کارگران و تلاش برای اجرای قوانین بالادستی در زمینه‌ی کار و اشتغال است اما برنامه‌ی پیشنهادی وزیر، بیشتر روی وظایفی مانور داده است که اصولاً در محدوده‌ی مسئولیت‌ها و اختیاراتِ وزارت کار نیست مثل کاهش بیکاری یا ایجاد اشتغال که از اساس، در حیطه‌ی وظایف سایر نهادها از جمله وزارت صمت قرار می‌گیرد. و در پایان بازهم به همان سوال اساسی بازمی‌گردیم؛ وقتی مهم‌ترین مطالبات کارگران، از جمله احیای امنیت شغلیِ از دست رفته با ایجاد سازوکارهای واقعی براساس الزامات ماده ۷ قانون کار و تغییر سازوکار تعیین دستمزد براساس الزامات مربوط به سبد معیشت، در برنامه‌ی پیشنهادی وزیر کار نیامده و حتی نیم ‌نگاهی به بحث تشکل‌های صنفی و آزادی عمل تشکل‌یابی نشده، چرا مدام بیانیه پشت بیانیه در حمایت مطلق و بی‌قید و شرط صادر می‌شود؛ و چرا تلاش برای اتصال به قدرت با هدف گرفتن امتیاز، جای مطالبه‌گری قدرتمند و حق‌طلبانه را گرفته است؟!

تا کی مردم ایران باید از فشار گرسنگی، بی‌خانمانی و فقر در عذاب باشند؟ / از آنجا کارگرها تشکلی ندارند، نمی‌توانند به حق خود برسند

ابراهیم رزاقی می‌گوید: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث می‌شود قیمت هر کالایی که از خارج وارد می‌کنیم چهار تا پنج برابر شود. همین الان مردم نمی‌توانند کالای اساسی خود را بخرند، این در صورتی است که ارز ۴۲۰۰ تومانی بخشی از قیمت را تعدیل می‌کند حالا اگر آن را حذف کنند، دیگر قیمت‌ها را نمی‌شود ... تا کی مردم ایران باید از فشار گرسنگی، بی‌خانمانی و فقر در عذاب باشند؟ / از آنجا کارگرها تشکلی ندارند، نمی‌توانند به حق خود برسند

ادامه

اجتماعی, اختلاف طبقاتی, اقتصادی, ایران, تحلیل, فقر

همه‌گیری کووید ۱۹ ثابت کرد، دنیای انسان‌ها، جهانِ نابرابری‌ها است …. دنیا چشمش را بر روی پدیده کار کودک بسته است

فعالان حقوق کودکان در سراسر جهان برای متوقف کردن پدیده کودکان کار تلاش کرده‌اند. این روزها، ویروس مرگبار کرونا زندگی کودکان کار را تحت تاثیر قرار داده و آنها را با چالش‌هایی روبرو کرده است. تاثیر ویروس کرونا بر زندگی کودکان کار به یکی از دغدغه‌های اصلی حامیان کودکان تبدیل شده است.

ادامه

اتحادیه اروپا, ارژانتین, جهان, حقوق کودک, سازمان بین‌المللی کار, فرانسه, فقر, کارگری, کودکان کار

برده‌داری مدرن؛ غم نان، کارگران صیاد را به کار اجباری وامی‌دارد

اتحادیه‌های کارگری در سال‌های اخیر گزارش‌های متعددی درباره تشدید استثمار و خشونت علیه کارگران صیاد منتشر کرده‌اند. گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد، خطر تشدید استثمار نه تنها کارگران مهاجر آسیایی را بلکه تمام کارگران صیاد سراسر جهان را تهدید می‌کند، به گونه‌ای که باید گفت در سال‌های اخیر، پدیده استثمار و بهره‌کشی از کارگران صیاد، ... برده‌داری مدرن؛ غم نان، کارگران صیاد را به کار اجباری وامی‌دارد

ادامه

اختلاف طبقاتی, استثمار, امریکا, تایلند, جنوب شرق آسیا, جهان, حقوق بشر, سازمان بین‌المللی کار, سازمان ملل, فیجی, کارگری, کامبوج