شبکه خبری ان بی سی نیوز نوشت: انجام یک پروژه بندری در السالوادور نشان میدهد که چین چگونه به شکل فزایندهای نفوذ خود را در حیاط خلوت آمریکا از جمله در کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب افزایش داده است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، ان بی سی نیوز نوشت: دو سال پیش دولت آمریکا آشکارا تلاش چین را برای خرید جزیرهای در ساحل السالوادور زیر سوال برد. یک شرکت چینی پیشنهاد ساخت بندر و یک منطقه تولیدی را در اعماق آبهای این منطقه بندری داده بود.
به نظر میرسید ابتدا مخالفت آمریکا تاثیر داشته است زیرا واکنش سیاسی در السالوادور این پروژه را متوقف کرد اما این مخالفتها نقشی در بازدارندگی چینیها نداشت. بعد از آنچه که مقامهای آمریکا تلاش موفق چین … توصیف کردند، این پروژه اکنون ادامه دارد.
ان بی سی نیوز نسخهای از یک پاورپوینت را که شرکت چینی ارائه داده، دریافت کرده است که در آن شرکت دولتی چین آنها را «فرصتهای مشترک، آینده مشترک» توصیف و نسخهای از پیشنهاد این کشور را تشریح میکند.
مقامات اطلاعاتی و نظامی آمریکا میگویند این پروژه قدرت اقتصادی و راهبردی قابل توجهی را در کشوری که قبلا حوزه نفوذ آمریکا بوده است، برای چین ایجاد میکند.
بر اساس گزارش رسانه آمریکایی، این یکی از بسیار نمونههایی است که قدرت و نفوذ چین را در آمریکای لاتین و منطقه کارائیب نشان میدهد و مقامات آمریکایی میگویند چنین نفوذی به ضرر منافع آمریکا است.
آنچه که مقامات آمریکایی را نگران میکند، تبعات نظامی چنین نفوذی نیست. به گفته کارشناسان، چین به سرعت به سمت سلطه اقتصادی در آمریکای مرکزی و جنوبی در دهه آینده پیش میرود.
پکن در سال ۲۰۱۹ با پیشی گرفتن از آمریکا به شریک تجاری اصلی کشورهای برزیل، چین، پرو و اروگوئه تبدیل شد و اکنون دومین شریک بزرگ تجاری در این منطقه بعد از آمریکا است.
از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۹ تجارت چین با کشورهای آمریکای لاتین از ۱۷ میلیارد دلار به بیش از ۳۱۵ میلیارد دلار رسید.
ایوان الیس استاد مطالعات آمریکای لاتین در موسسه مطالعات راهبردی کالج جنگ در آمریکا میگوید: نفوذ اقتصادی، نفوذ سیاسی را به دنبال دارد.
وی گفت: چین توسعه بندری در السالوادور و نیز ایجاد مناطق تجاری را که باعث محرومیت شرکتهای آمریکایی و اروپایی میشود، پیشنهاد داده است. این پروژه به کارفرمایان بندری در چین و شرکتهای کشتیرانی این کشور اجازه میدهد بر این مناطق سلطه داشته باشند.
چین قصد دارد از این بندر و مناطق برای واردات کالاهای چینی و توزیع آنها در بازارهای آمریکای مرکزی استفاده کند. سرمایهگذاران چینی درباره ساخت فرودگاهی در «لایونین» ابراز تمایل کردهاند که به تقویت این منطقه به عنوان یک مرکزی که فعالیتهای مختلفی در آن صورت میگیرد، کمک میکند.
در سند ۴۶ صفحهای که در اختیار ان بی سی نیوز قرار گرفته، آمده است منطقه اقتصادی که چین قصد دارد در بندر السالوادور ایجاد کند، سه میلیارد دلار هزینه دارد و فضایی به وسعت یکهزار و ۷۰۰ مایل مربع را در بر میگیرد.
ان بی سی نیوز نوشت: نمایندگان دیپلماتیک چین و السالوادر از پاسخگویی به درخواست این رسانه برای توضیح در این زمینه خودداری کردهاند.
ان بی سی نیوز درباره واکنش دولت جو بایدن در قبال رویکرد چین به نقل از یک مقام ارشد دولتی آمریکا که خواست نامش فاش نشود، نوشت: آمریکا شرکای خود را مجبور به انتخاب بین آمریکا و چین نمیکند اما ما به کشورها پیشنهاد همکاری به نفع منافع دو طرف و ارزشهای مشترک خود و رشد اقتصادی جامع و احترام به حقوق بشر میکنیم.
مقام مذکور گفت ما به دنبال تشویق سرمایهگذاری آمریکا از جمله در پروژههای مهمی در آمریکایی لاتین و آمریکای مرکزی هستیم.
با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند چین در این بازی برنده شده است و آمریکا باید پایبندی شدید خود به اصول بازار آزاد را از سرمایهگذاری خارجی کنار بگذارد.
به گفته کارشناسان، آمریکا نمیتواند شرکای خود را از تجارت با چین بازدارد اما میتواند از روشهایی استفاده کند که کمتر برای آمریکا و منطقه تهدیدآمیز است و میتواند از اهرمهای تجاری و دیگر ابزارهای شفافیت استفاده کند.