به‌مناسبت صدوششمین سالگرد انقلاب سوسیالیستی اکتبر

جایگاهِ تاریخی انقلاب اکتبر انقلاب اکتبر در دوران جنگ فاجعه‌بار جهانی اول بین کشورهای امپریالیستی بر سر تقسیم جهان و هم‌چنین در دوران سلطهٔ کشورهای سرمایه‌داری بر جهان روی داد. پیروزی انقلاب اکتبر به‌رهبری لنین و بلشویک‌ها در روسیه پایانی تاریخی بر دیدگاه‌های ابدی بودن جهان سرمایه‌داری بود و به خلق‌های زیرستم در جهان نشان ... به‌مناسبت صدوششمین سالگرد انقلاب سوسیالیستی اکتبر

ادامه

آپارتایت, آزادی, آلمان, اتحاد شوروی, اتحادیه اروپا, اتریش, انگلیس, ایتالیا, ایران, برابری اجتماعی, جهان, سوسیالیسم, فرانسه, کارگری, کمونیسم, لنینیسم, مارکسیسم-لنینیسم, نئولیبرالیسم, یادنامه

استاد میرشمس‌الدین ادیب سلطانی درگذشت!

وقتی کتاب «مسئله‌ی چپ و آینده‌ آن»اش را به‌زبان انگلیسی منتشر کرد چندین نسخه از کتاب را به‌من داد و خواست به‌هرکه می‌دانم علاقه‌‌مند است هدیه کنم. به‌گمانم حوالی سال ۷۶ بود که دوستم پرویز بابایی کتابی از تئودور اوی‌زرمان (مترجم «سنجش خرد ناب» از ایمانوئل کانت به‌زبان روسی) را ترجمه می‌کرد با عنوان «مسائل ... استاد میرشمس‌الدین ادیب سلطانی درگذشت!

ادامه

انگلیس, ایران, جهان, روسیه, سوسیالیسم, سیاسی, فرانسه, فرهنگ, فلسفه, یادنامه

آمریکا به نقش خود در کودتای ۵ دهه پیش شیلی اعتراف کرد

آمریکا برای اولین بار صراحتا به دست داشتن خود در کودتای نظامی که در دهه هفتاد قرن گذشته به سرنگونی حاکمیت سوسیالستی در شیلی منجر شد، اعتراف کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از فلسطین الیوم، کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد، پنجاهمین سالگرد کودتای نظامی شیلی که به سرنگونی کابینه سالوادور آلنده، رئیس جمهور ... آمریکا به نقش خود در کودتای ۵ دهه پیش شیلی اعتراف کرد

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, آمریکای لاتین, استبداد, تاریخ, جهان, حقوق بشر, شیلی, گزارش, مکزیک, یادنامه

انقلاب مشروطیت راهگشای دورانی نو در تاریخ معاصر ایران

“آرمان‌های مشروطیت باوجود همهٔ موانع تاریخی ایجادشده مانند دیکتاتوری رضاخان، سلطنت ننگین دست‌نشاندهٔ امپریالیسم محمدرضا پهلوی، و شکست انقلاب بهمن به‌دست روحانیت تاریک‌اندیش و استیلای اسلام سیاسی، هم‌چنان زنده است و درپیکار مردم میهن ما تداوم دارد.” یادکرد از انقلاب مشروطیت و تمرکز بر درس‌ها و تجربه‌های آن، امسال اهمیتی ویژه دارد.‌ گرامی‌داشت سالگرد انقلاب ... انقلاب مشروطیت راهگشای دورانی نو در تاریخ معاصر ایران

ادامه

آزادی, آسیا, استبداد, اسلام سیاسی, امپریالیسم, انگلستان, ایران, تاریخ, جهان, روسیه, عدالت اجتماعی, مقاله, یادنامه

رئیس‌جمهور صربستان: چه کسی حق کشتن مردم مارا در سال ۱۹۹۹ به ناتو داد؟

رئیس جمهوری صربستان در مراسم بزرگداشت قربانیان بیست و چهارمین سالگرد تجاوز نظامی ناتو به یوگسلاوی (سابق)، از مقامات پیمان آتلانتیک شمالی خواست تا پاسخگوی اقدام وحشیانه و کشتار مردم بی دفاع جمهوری فدرال یوگسلاوی در سال ۱۹۹۹ باشد. به گزارش تسنیم به نقل از خبرگزاری «نووستی»، “الکساندر ووچیچ” رئیس جمهوری صربستان شب گذشته، جمعه، در ... رئیس‌جمهور صربستان: چه کسی حق کشتن مردم مارا در سال ۱۹۹۹ به ناتو داد؟

ادامه

آمریکا, بلژیک, تجاوز نظامی, جهان, حقوق بشر, صربستان, گزارش, ناتو, یادنامه, یوگوسلاوی

اوهان یاریجانیان مبارزه خستگی‌ناپذیر جنبش سندیکایی و کارگری

معرفی چهره‌ها و مبارزان به‌نام و گمنام جنبش کارگری و سندیکایی میهن ما، دریچه‌ای است برای آشناییِ نسل جوان با تاریخ پرافتخار جنبش کارگری ایران و قهرمانانی که با نثار جان خویش پرچم این پیکار را در اهتزاز نگه داشته و تداوم حیات آن‌را ممکن ساختند.

 

در ادامه انتشار رشته مطالب نام‌های نازدودنی این‌بار به معرفی یکی دیگر از چهره‌های گمنام اما استوارِ جنبش کارگری می‌پردازیم، رفیق کارگرِ توده‌ای اوهان یاریجانیان کارگر برق که جان برسر آرمان‌های والای طبقه کارگر نهاد.

 

اوهان یاریجانیان مبارزه خستگی‌ناپذیر جنبش سندیکایی و کارگری

 

 

از زندگی و محل تولد رفیق توده‌ای اوهان یاریجانیان همانند گروه کثیری از مبارزان جنبش کارگری اطلاعات روشن و دقیق در دسترس قرار ندارد.

 

 

مطابق اسناد و پژوهش‌های موجود، اوهان یاریجانیان در خانواده‌ای زحمتکش بدنیا آمد و از همان دوران نوجوانی در تلاش برای معاش به‌کار در کارگاه‌های مختلف برق و مکانیک پرداخت. کار دشوار در سنین نوجوانی خیلی زود او را با واقعیت جامعه طبقاتی آشنا ساخت. طعم فقر و استثمار را با پوست و گوشت خود چشید. او که استعداد درخشانی از خود در فراگیری حرفه‌اش (برق، سیم‌کشی و مکانیک) نشان می‌داد، خیلی زود به‌یک کارگر ماهر و حرفه‌ای، به‌یک استادکار تمام عیار در حرفهُ برق بدل شد.

 

 

هم‌زمان با تحول‌های سیاسی – اجتماعی ابتدای دهه ۲۰ خورشیدی با ایمانی راسخ و آگاهی طبقاتی درخور یک کارگر ماهر صنعتی به ‌صف‌های حزب پرافتخار طبقه کارگر ایران – حزب توده ایران پیوست. دانش سیاسی و آگاهی‌های اجتماعی و سندیکایی خودرا در مکتب حزب توده‌ها فراگرفت و صیقل داد. او از نخستین فعالان اتحادیه کارگران ماهر که شامل کارگران مکانیک، سیم‌کش و برق‌کار، در سال‌های ابتدای دهه ۲۰ خورشیدی بود.

 

 

رفیق اوهان یاریجانیان در سال ۱۳۲۴ – ۱۳۲۵ به عضویت هیات مدیره و کمیتهُ اجراییِ اتحادیه کارگران ماهر درآمد. این سندیکا یکی از فعال‌ترین تشکل‌های سندیکایی در چارچوب شورای متحد مرکزی بود. اتحادیه‌های کارگران ماهر در سازمان‌دهی تجمع‌ها و اعتراضات و به‌طور کلی مبارزات سندیکایی طبقه کارگر ایران به رهبری شورای متحدهٌ مرکزی نقش بسیار جدی و پٌررنگ داشته‌اند.

 

 

رفیق کارگر اوهان یاریجانیان به‌عنوان یک کارگر توده‌ای و مبارز باتجربه سندیکایی در برخی از حرکت‌ها و اعتصاب‌های کارگری دهه ۲۰ و اوایل دهه ۳۰ خورشیدی از چهره‌های شاخص و سازمان‌گرانِ مجرب به‌شمار می‌آمد. او به‌حق از زمره مبارزان پرشور جنبش سندیکایی در دوران شکوفایی آن است.

 

 

یکی از مبارزات به‌یاد ماندنی این کارگر قهرمان توده‌ای مربوط به اعتصاب کارگران برق شهر رشت است. کارگران کارخانه برق رشت در شرایط دشوار زندگی می‌کردند، این وضعیت سبب گسترش نارضایتیِ این کارگران بود. اتحادیه‌های کارگران ماهر که اعضای شورای متحدهٌ مرکزی بودند، دست به‌کار شدند تا به‌عنوان تشکل سندیکایی به ‌یاری کارگران برق شهر رشت بشتابند. در ۹ مهرماه سال ۱۳۲۵ یک اعتصاب متشکل دو روزه توسط کارگران کارخانه برق شهر رشت برپا شد. یکی از سازمان‌گران اصلی اعتصاب که از سوی شورای متحدهٌ مرکزی مسئولیت هماهنگی اعتصاب را برعهده داشت، رفیق توده‌ای اوهان یاریجانیان بود. این اعتصاب که با همبستگی کارگران دیگر شهرها همراه شد، منجر به تامین و تضمین برخی خواست‌های کارگران و افزایش مزایای شغلی آنان گردید.

 

 

پس از آن، در جریان توطئه غیرقانونی اعلام‌ کردنِ حزب توده ایران و یورش به مطبوعات مترقی در ۱۵ بهمن ماه ۱۳۲۷، رفیق اوهان یاریجانیان که از کادرهای شناخته‌شده حزب و فعالان سندیکایی به‌شمار می‌آمد، مورد پیگرد قرارگرفت و مدتی متواری شد.

 

 

با تغییر و تحول‌های سیاسی در سال‌های پایانی دهه ۲۰ پس از مدتی و بار دیگر در تهران و شهرهای دیگر رفیق یاریجانیان به ایفای وظایف و مسئولیت‌های خود با اراده‌ای آهنین مشغول شد. به‌عنوان نمونه او از سازمان‌گران اعتصاب کارگران کارخانه برق همدان در سال ۱۳۲۸ بود.

 

 

در روزهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ شهریور ماه سال ۱۳۲۸ تمام کارگران کارخانه برق همدان به علت رفتار توهین‌آمیز و شکایت کارفرما دست به اعتصاب یکپارچه زدند. این اعتصاب توسط سندیکاهای وابسته به شورای متحده مرکزی رهبری می‌شد که رفیق یاریجانیان یکی از اعضای اصلی و فعال آن به‌شمار می‌آمد. به‌علاوه او از سوی کارگران و اتحادیه‌های کارگران ماهر عضو کمیسیون حل اختلاف میان کارفرما و کارگران کارخانه برق همدان بود و در جلسات این کمیسیون به عنوان نمایندهٌ کارگران شرکت می‌کرد.

 

 

همچنین در سال ۱۳۲۹ با تشدید فعالیت جنبش کارگری، سندیکاهای کارگری خواستار تشکیل هیاتی برای نظارت بر صندوق تعاون کارگران شدند. کمیسیونی در این رابطه، در اثر مبارزه جانانهٌ زحمتکشان به تاریخ دوم مهرماه ۱۳۲۹ در جلسهٌ شورای عالی کار تشکیل شد. نقش رفیق یاریجانیان همراه با رفقا ولی‌الله مظاهری و تقی باقری در تشکیل هیات نظارت بر صندوق تعاون کارگران در آن مقطع زمانی فراموش نشدنی است.

 

 

فعالیت خستگی ناپذیر از رفیق یاریجانیان چهره‌ای قابل اعتماد برای کارگران ساخته‌ بود. او در تجدید انتشار و بازانتشار روزنامه ظفر ارگان شورای متحده مرکزی در سال ۱۳۲۹ نقش بسیار فعالی داشت.

 

 

با کودتای آمریکایی – انگلیسی ۲۸ مرداد، رفیق یاریجانیان که از مبارزان شناخته‌شده و کادرهای بسیار فعال حزب توده ایران، توسط رٌکن دوم شهربانی دستگیر شد. “در سال ۱۳۳۲ مامورین پلیس مخفی شهربانی و رکن دو او را دستگیر و در شهربانی زیر شکنجه وحشیانه به شهادت رساندند. جانیانِ رژیم حتی جنازه‌اش را هم به خانواده‌اش تحویل ندادند.” با شهادت رفیق اوهان یاریجانیان حزب توده ایران یکی از کادرهای توانا و جنبش سندیکایی یکی از مبارزان باتجربه خودرا از دست داد. نام و راه این کارگر قهرمان با افتخار در صفحات تاریخ پرغرور توده‌های کار و زحمت ثبت و حک شده‌است.

به یاد جک لندن، تصویرگر واقعیت‌های اجتماعی آمریکا

آثارش به ده‌ها زبان ترجمه شده و بسیاری از جوانان جهان، و از آن جمله جوانان ایرانی با آثار او و به ویژه با رمان‌های “آوای وحش” و “سپید دندان” آشنا هستند. از درگذشت این نویسنده نام‌آشنا یکصد سال می‌گذرد. جک لندن تنها ۴۰ سال عمر کرد. حاصل این عمر نه چندان طولانی، ده‌ها داستان ... به یاد جک لندن، تصویرگر واقعیت‌های اجتماعی آمریکا

ادامه

یادنامه

چهارمین سالگرد جاودانگی ستار بهشتی را گرامی بداریم!

جان باخته راه آزادی ستار بهشتی و همچنین کارگری قهرمان که وبلاگ نویس بود به دلیل راه اندازی یک شبکه اجتماعی در سال ۹۱ دستگیر و توسط وزارت اطلاعات در زیر شکنجه جان سپرد.   روز پنجشنبه ۶آبان ۹۵، چهارمین سالگرد جان باخته راه آزادی ستار بهشتی است برگزاری این مراسم از ساعت ۱۵ الی ... چهارمین سالگرد جاودانگی ستار بهشتی را گرامی بداریم!

ادامه

یادنامه