اسکار بهترین فیلم خارجی به فیلم “فروشنده” اصغر فرهادی رسید. انوشه انصاری به نمایندگی از او جایزه را دریافت کرد و پیام او را خواند.
اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان به فیلم فروشنده، اثر اصغر فرهادی رسید. این دومین باری است که آقای فرهادی اسکار بهترین فیلم خارجی را به دست آورده، با این تفاوت که این بار او در اعتراض به سیاستهای بیگانهستیزانه دولت نوظهور آمریکا و منع ورود شهروندان ایران و شش کشور عمدتا مسلمان دیگر به این کشور، در این مراسم غایب بود.
انوشه انصاری و فیروز نادری، دو ایرانی سرشناس در حوزه فضا، به نیابت از آقای فرهادی در این مراسم شرکت کردند. انوشه انصاری پس از دریافت جایزه، پیام اصغر فرهادی را خواند: «غیبت من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگری است که با این حکم غیرانسانی از ورود به آمریکا منع شدهاند.» پیام آقای فرهادی با استقبال چشمگیر مخاطبان همراه بود.
اصغر فرهادی پیشتر با فیلمهای “گذشته” و “درباره الی” و “جدایی نادر از سیمین” هم به عنوان نماینده ایران به اسکار معرفی شده بود و در سال ۹۰ با فیلم “جدایی نادر از سیمین” اولین اسکار تاریخ سینمای ایران را به ارمغان آورد.
فرهادی ساعاتی پیش از برگزاری مراسم اسکار، در پیامی ویدئویی از تهران خطاب به ساکنان لندن که به ابتکار صادق خان، شهردار لندن، برای تماشای فیلم فروشنده به میدان ترافالگار این شهر رفته بودند، گفت بینهایت خوشحال است که واکنشها به حکم ترامپ، جنبشی پویا به راهانداخته است. در این پیام آمده است: «امیدوارم این همبستگی ادامه و گسترش یابد چون درون آن قدرتی برای مقابله با فاشیسم نهفته است که میتواند در برابر افراطگرایی به پیروزی برسد و در همهجای جهان به قدرتهای سیاسی نه بگوید.»
اصغر فرهادی همچنین گفت: «ما همه شهروندان جهانیم و من همه تلاشم را به کار میبندم تا از این اتحاد پدیدآمده حراست کنم و گسترشش دهم.»
واکنشها به موفقیت اصغر فرهادی در کسب دومین جایزه اسکار
فرهادی در پیام خود از جمله گفته است: «افتخار بزرگیست که برای دومین بار این جایزه با ارزش را دریافت میکنم. از اعضای آکادمی، گروهم در ایران، تهیهکنندهام “الکساندر مالهگی” و پخشکنندگانم “کوهن مدیا” و “آمازون” تشکر میکنم. همچنین سپاسگزارم از همبستگی دیگر کاندیداهای بهترین فیلم خارجی. متاسفم که امشب در کنار شما نیستم، من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگر که با قانون غیرانسانی منع ورود مهاجران مورد بیاحترامی واقع شدند به آمریکا نیامدم».
در بخش دیگری از پیام فرهادی آمده: «تقسیمبندی جهان به ما و دشمنان ما توسط سیاستمداران افراطی، باعث ترس میشود، ترسی که توجیهیست دروغین برای خشونتها و جنگها. جنگهایی که مانع بزرگی بودهاند برای رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شدهاند.»
به گفتهی اصغر فرهادی: «سینماگران میتوانند با چرخش دوربینهایشان به مشترکات انسانی، کلیشههایی که از ملیتها و ادیان مختلف ساخته شده است را بشکنند و زمینههمدردی و به دنبال آن همبستگی مردمان جهان را فراهم کنند. همدردی چیزیست که ما امروز بیشتر از هر زمان به آن نیازمندیم.»
یادی از عباس کیارستمی
در جریان برگزاری هشتاد و نهمین دورهی جوایز سینمایی اسکار، در ویدیویی که دربارهی یادبودها منتشر شد، از عباس کیارستمی کارگردان پرآوازه و فقید ایرانی نیز تصویری دیده شد.
عباس کیارستمی مدت کوتاهی پیش از درگذشت در تیرماه سال گذشته، برای عضویت در شاخهی کارگردانی آکادمی اسکار دعوت شده بود.
اصغر فرهادی حالا در کنار نامهای بزرگی نظیر فدریکو فلینی، اینگمار برگمن و ویتوریو دسیکا، یکی از چهار کارگردانی است که بیش از یک بار اسکار بهترین فیلم خارجی را به دست آورده است.
هشتاد و نهمین مراسم اسکار، بزرگترین شب هالیوود، عصر یکشنبه (۸ اسفند، ۲۶ فوریه) در لسآنجلس برگزار شد. همانطور که انتظار میرفت بازتاب گذار عجیب سیاسی در آمریکا در این مراسم پررنگ بود و هالیوود تلاش کرد تا همبستگی خود را علیه آنچه «سیاستهای تفرقهافکنانه» دونالد ترامپ خوانده شد، نشان دهد.
جیمی کیمل، کمدین معروف آمریکایی اجرای مراسم اسکار ۲۰۱۷ را بر عهده داشت. او در آغاز مراسم گفت: «این مراسم دارد همزمان در آمریکا و ۲۲۵ کشور جهان که حالا از آمریکا متنفرند پخش میشود.»
جیمی کیمل حمله دونالد ترامپ به رسانهها و متهم کردن آنها به انتشار اخبار جعلی را هم بارها به طنز کشید و با گذشت دو ساعت از آغاز مراسم، گفت نگران است که چرا رئیسجمهور آمریکا تا این لحظه توییتی در مذمت اسکار نکرده است.
لالالند همانطور که پیشبینی میشد برنده بزرگ اسکار ۲۰۱۷ بود؛ فیلمی موزیکال در ستایش هالیوود که در ۱۴ بخش نامزد شده بود و در نهایت توانست شش اسکار را از آن خود کند، از جمله برای بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر زن، بهترین تصویربرداری و بهترین موسیقی اریجینال.