«امپریالیسم نو»، تسلحیات مرگبار و جنگ طلبی

کشورهای “شمال جهانی” در انبوهی از سیستم‌های تسلیحاتی‌ای غرق شده‌اند که توانایی چند بار نابودی جهان را دارند. این کشورها نه تنها ارتش‌های مرگبار و خطرناکی دارند، بلکه بزرگ‌ترین صادرکننده تسلیحات به سایر نقاط جهان نیز هستند و به درگیری‌هایی دامن می‌زنند که با دیپلماسی حل‌وفصل‌شدنی‌اند. هرچه زرادخانه تسلیحات آن‌ها بزرگ‌تر باشد، اعتماد به‌نفسِ این ... «امپریالیسم نو»، تسلحیات مرگبار و جنگ طلبی

ادامه

آلمان, آمریکا, اروپا, افغانستان, اقتصادی, امپریالیسم, چین, روسیه, ژاپن, شرق, شرق آسیا, عراق, فرانسه, فقر, کره جنوبی, گروه ۷, مقاله, ناتو

بیانیه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌ حومه به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر

در حالی روز جهانی کارگر امسال را گرامی می‌داریم که سه عضو سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌حومه، رضا شهابی، داود رضوی و حسن سعیدی، و صدها کارگر و‌ معلم و ‌مدافعین حقوق کارگران و‌ زحمتکشان با احکام ناعادلانه در حبس و تحت تعقیب به سر می‌برند. واقعیت این است که در آستانه روز ... بیانیه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌ حومه به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر

ادامه

استثمار, امنیت شغلی, ایران, ایمنی, بازنشستگان, بیانیه, جوانان, حقوق بشر, خصوصی‌سازی, زنان, سرمایه‌داری, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر, معلمان, معیشت, میلیتاریسم, همبستگی

تعیین حداقل دستمزد کارگران؛ از خط فقر تا تشدید استثمار

در روز یکشنبه ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۲ در حالی که فقط یک روز برای ادامه نشست‌های شورای عالی کار در سال گذشته باقی مانده بود، بدون در نظر گرفتن هزینه سبد معیشت واقعی به‌عنوان یک ملاک اصلی تعیین کننده مخارج زندگی کارگران، حداقل دستمزد سال ۱۴۰۳ (برای کارگری با یک فرزند) در شورای عالی کار با ... تعیین حداقل دستمزد کارگران؛ از خط فقر تا تشدید استثمار

ادامه

استثمار, ایران, بازنشستگان, حقوق بشر, سرمایه‌داری, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر, مبارزه طبقاتی, معیشت, مقاله

گرامی باد اول ماه مه ۲۰۲۴ روز مبارزه و جشن طبقه کارگر

همچون دیگر نقاط جهان، ما نیز در گوتنبرگ روز اول ماه مه را گرامی می‌داریم. از سال ۱۸۹۰ میلادی، کارگران همواره این روز را با خواست ۸ ساعت کار در روز، جشن گرفته‌اند. در دو سال اخیر، مردم سوئد شاهد آن بودند که چطور افزایش ده ساله‌ی دستمزد واقعی آن‌ها دود شده و به هوا ... گرامی باد اول ماه مه ۲۰۲۴ روز مبارزه و جشن طبقه کارگر

ادامه

آمریکا, ارتجاع, امپریالیسم, جهان, خاورمیانه, روسیه, سوئد, سوسیالیسم, شیلی, صلح, صهیونیسم, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, عراق, فقر, فلسطین, ناتو

خطر جنگ‌های گسترده و رژیم ولایت فقیه

با توجه به بحران‌های فراگیر اقتصادی-اجتماعی و زیست‌محیطی، رشد فاشیسم در جهان، و با در نظر گرفتن آنچه در اوکراین و غزه و سودان می‌گذرد، به‌ویژه با توجه به اقدام تروریستی دولت فاشیستی اسرائیل در حمله به ساختمان‌های متعلق به سفارت جمهوری اسلامی ایران در خاک سوریه و سپس پرتاب صدها پهپاد و موشک توسط ... خطر جنگ‌های گسترده و رژیم ولایت فقیه

ادامه

آمریکا, اتحاد شوروی, استثمار, اسراییل, اسلام سیاسی, امپریالیسم, انترناسیونالیسم, انگلیس, اوکراین, ایران, بریکس, پاکستان, جهان, حقوق بشر, خاورمیانه, زنان, سرمایه‌داری, سودان, سوریه, سیاسی, صلح, عدالت اجتماعی, فاشیسم, فقر, فلسطین, کمونیسم, لنین, محیط زیست, مقاله, منافع ملی, نئونازیسم, نسل‌کشی

خط فقر تهران در عرض دوسال تقریبا دوبرابر شده است

مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران را منتشر کرده است. بر اساس این گزارش خط فقر، نرخ تورم، بیکاری و ضریب جینی همه در هشت سال گذشته سیر صعودی داشته‌اند.

 

خط فقر متوسط کشوری در ایران از ماهیانه ۵۰۰ هزار تومان برای یک خانواده چهارنفره در سال ۱۳۹۰ به دو میلیون تومان در سال ۹۸ رسیده است. خط فقر در تهران نیز از یک میلیون تومان در سال ۹۰ به چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.

 

در سال ۹۶ خط فقر متوسط کشوری اندکی کمتر از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و خط فقر شهر تهران دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده است این بدان معناست که در عرض دو سال خط فقر در تهران تقریبا دوبرابر شده است.

 

این آمار در تازه‌‌ترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر شده است. بر اساس این گزارش نرخ فقر کشوری از کمی بیشتر از ۱۵ درصد  در سال ۹۰ به ۱۸،۴ درصد در سال ۹۷ رسیده است. این بالاترین نرخ فقر کشوری از سال ۹۰ تا ۹۷ است.

 

درآمد سرانه

 

این گزارش همچنین تصریح کرده که درآمد سرانه کشور از سال ۹۰ تا ۹۸، ۳۴ درصد کاهش و قدرت خرید هر ایرانی نسبت به سال ۹۰ حدود یک سوم کاهش داشته است.

 

در حالی که درآمد سرانه هر ایرانی در سال ۱۳۹۰، اندکی بیشتر از هفت میلیون تومان بوده، این درآمد در سال ۹۸ به چهار میلیون و ۸۰۰ هزار تومان سقوط کرده است.

 

سیر درآمد سرانه در این سال‌ها همواره نزولی بوده غیر از سال ۹۶ که درآمد سرانه نسبت به سال ۹۵ حدود یک میلیون تومان افزایش داشته است.

 

بر اساس این گزارش اگر از سال ۹۹ به بعد رشد اقتصادی ۸ درصدی تحقق یابد، شش سال زمان نیاز است تا به سطح درآمد سال ۱۳۹۰ بازگردیم.

 

رشد منفی اقتصادی

 

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود متوسط رشد اقتصادی ایران از سال ۱۳۹۱ تا ۹۸ را نزدیک به صفر اعلام کرده است. این نرخ همچنین در سال‌های اخیر بسیار نوسان داشته و مثلا از حدود منفی هشت درصد در سال ۹۱ به حدود ۱۳ درصد در سال ۹۵ رسیده و در سال ۹۸ مجددا به حدود منفی ۷ درصد سقوط کرده است.

 

پیش‌بینی نرخ رشد اقتصادی برای سال ۹۹، حدود منفی شش درصد و برای سال ۱۴۰۰ حدود سه درصد است.

 

نرخ تورم

 

مرکز پژوهش‌های مجلس متوسط نرخ تورم بلندمدت اقتصاد ایران را نزدیک به ۲۰ درصد اعلام کرده است. این در حالی است که متوسط نرخ تورم دنیا در سال ۲۰۱۸، ۲،۴ درصد بوده است. ایران پس از ونزوئلا، زیمبابوه و آرژانتین بالاترین نرخ تورم را دارد.

 

بر اساس این گزارش نرخ تورم نقطه به نقطه در سال ۹۸، کمی بیشتر از ۵۰ درصد بوده است. این بالاترین نرخ تورم از سال ۱۳۷۳ تا کنون است.

 

تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در سال ۹۸، ۸۵،۳ درصد بوده است.

 

در محاسبه تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص قیمت کالاها را در پایان هر ماه نسبت به ماه سال گذشته می‌سنجد. برای مثال، شاخص قیمت اردیبهشت ۹۹ (میانگین موزون قیمت سبد خانوار) به شاخص قیمت مدت مشابه سال قبل، یعنی شاخص قیمت در اردیبهشت ۹۸ مقایسه شود.

 

نرخ بیکاری

 

مرکز پژوهش‌های مجلس نرخ بیکاری را به تفکیک استان، جنسیت، جوانان و فارغ‌التحصیلان اعلام کرده است.

 

بر این اساس در میان استان‌ها کرمانشاه با ۱۸،۷ درصد بالاترین نرخ بیکاری را دارد. پس از آن استان چهار محال و بختیاری با ۱۷،۴ درصد و خوزستان با ۱۵،۷ درصد قرار دارند.

 

نرخ بیکاری در استان تهران ۱۲،۲ درصد است.

 

در اکثر استان‌ها نرخ بیکاری زنان بسیار بیشتر از مردان و گاه تا دو برابر آن است. تنها در استان‌های خراسان شمالی، زنجان و همدان نرخ بیکاری زنان اندکی کمتر از مردان است.

 

ضریب جینی

 

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس ایران، ضریب جینی از ۳۷ درصد در سال ۱۳۹۰ به ۴۰،۹ درصد در سال ۹۷ رسیده است. در این گزارش آمده است: «روند صعودی ضریب جینی و نسبت ده درصد ثروتمندترین به ده درصد فقیرترین جمعیت از سال ۱۳۹۲ نشان دهنده افزایش قابل توجه نابرابری و شکاف اجتماعی در نتیجه رشد اقتصادی منفی و تورم بالای اقتصاد طی این سال‌ها بوده است.»

 

شاخص جینی یا ضریب جینی شاخصی اقتصادی برای محاسبهٔ توزیع ثروت در میان مردم است. بالا بودن این ضریب در یک کشور معمولاً به عنوان شاخصی از بالا بودن اختلاف طبقاتی و نابرابری درآمدی در این کشور در نظر گرفته می‌شود.

فروش «کلیه» برای سرپناه، روزگار زلزله‌زدگان کرمانشاه پس از ۳ سال

با گذشت نزدیک به ۳ سال از زلزله سرپل ذهاب همچنان برخی از مردم زلزله‌زده در کانکس‌ها مشغول زندگی هستند و گرمای تابستان و سرمای زمستان را در بدترین شرایط ممکن سپری می‌کنند.

ادامه

اجتماعی, ایران, حقوق بشر, فقر, گزارش

به یاد «آسیه» پیرزن کپرنشینی که در مظلومیت جان سپرد

تعداد حاشیه‌نشینان در شهر کرمانشاه چشمگیر است، پژوهشگران آمار این افراد را ۳۳۳ هزار نفر برآورد کرده‌اند. آسیه پناهی پیرزن ۵۸ ساله‌ای که پس از مقابله با ماموران شهرداری به قصد ممانعت از تخریب کپری که در آن زندگی می‌کرد، جان خود را از دست داد نیز یکی از همین افراد بود.

ادامه

اجتماعی, ایران, حقوق بشر, فقر, گزارش