این نخستین بار است چنین موضوعی در میان کارشناسان و نخبگان چین مطرح می شود رسانه های این کشور نیز از قول منابع مطلع در دولت چین نوشته اند که پکن برای اینکه بتواند برابر آمریکا ایستادگی کند این موضوع را در دست بررسی قرار داده است.
این منابع افزوده اند که دولت چین برای ورود به این پیمان در حال رایزنی است و با نظرداشت اینکه ‘دونالد ترامپ’ رییس جمهوری آمریکا از آن خارج شده است بعید نیست که برخی از کشورهای این توافقنامه حاضر به پذیرش چین باشند.
توافقنامه مشارکتی ‘ترانس پاسیفیک’ که به ‘تی پی پی’ (TPP) شهرت یافته است و ۱۱ کشور را در بر می گیرد پیشتر از سوی آمریکا رد شد واشنگتن اعلام کرد بعد از خروج از این پیمان، بجای توافقات چند جانبه از این دست، می خواهد با کشورهای عضو پیمان توافقات دوجانبه امضا کند.
کارشناسان می گویند پس از شروع جنگ تجاری دو کشور از ماه مارس(اسفند) به این طرف مقام های دولت چین رایزنی های بیشتری درباره ورود به این توافقنامه داشته اند و نسبت به آن جدی تر شده اند.
گزارش ادامه می دهد که آمریکا در تلاش است تا چین را در عرصه اقتصادی و تجاری منزوی کند اما اگر چین بتواند به این توافق ملحق شود آن زمان می تواند با کشورهایی نظیر مکزیک، ژاپن، استرالیا، کانادا و مالزی روابط تجاری گسترده تری داشته باشد و مجاری تازه ای برای تنفس اقتصادی پیدا کند.
با این حال آمریکا بتازگی پیمان نفتا را لغوکرده است و به جای آن با کانادا و مکزیک توافق تازه ای امضا کرد که بر اساس این معاهده جدید سه جانبه، این کشورها نمی توانند بدون رضایت واشنگتن با کشورهایی که دارای ‘اقتصاد بازار’ کامل نیستند توافقات تجارت آزاد داشته باشند.
کارشناسان معتقدند به طور مسلم هدف آمریکا از گنجاندن این بند، مهار و کنترل چین است و این می تواند راه پکن را برای الحاق به ‘ترانس پاسیفیک’ مسدود و یا دستکم بسیار دشوار کند.
پیمان ترانس پاسیفیک قبل از این ‘تی پی پی’ نامیده می شد اما وقتی آمریکا از آن خارج شد ، ژاپن و ۱۰ کشور دیگر آن را اصلاح کردند و نام آن نیز به ‘سی پی تی پی پی’ (CPTPP) تغییر کرد.
برخی کارشناسان می گویند اقدام رئیس جمهوری آمریکا برای خروج این کشور از پیمان ترانس پاسیفیک یا پیمان مشارکت دو سوی اقیانوس آرام موسوم به «تی پی پی» می تواند بیشترین سودمندی را برای پکن به همراه داشته باشد موضوعی که چین نیز اکنون روی ان دست گذاشته است.
چین با ۲۷ کشور دارای توافقات تجارت آزاد است با کره و ژاپن نیز در این زمینه در حال مذاکره است و توافقنامه مشارکتی اقتصادی جامع منطقه ای موسوم به ‘آر سی یی پی’ را نیز دنبال می کند و احتمال می رود تا پایان سال جاری میلادی رسما از سوی ۱۶ کشور مرتبط امضا شود.