
مطابق معمول روز جهانی پاک که برای قدردانی از زحمات پاکبانان نامگذاری شده است، بدون هیچ دستاوردی ملموس برای این بخش از زحمتکشان میهن ما سپری شد.
شغل پاکبانان را بخشی از شغلهای سخت و زیانآور باید بهحساب آورد، بهاین معنا که: کار با زبالههای شیمیایی و آلوده به انواع میکروبها، امکان ابتلا به بیماریهای ریوی و عفونی، کار در گرمای سوزان تابستان یا سرمای زمستان با دستمزدی پایین و با قراردادهایی اکثراً موقت و پیمانکاری، افزون بودن حوادث کاری و ناایمن بودن برخی نقاط بهویژه نقاط پررفتوآمد و معبرهای اصلی، از جمله نمونههایی از کار سخت و توانفرسا و پرخطر پاکبانان زحمتکش میهن ما است. دستمزد بیشتر پاکبانان دستمزد حداقلی تعیین شده از طرف شورای عالی کار است که افزایش ناچیز آن در سال جاری در بهبودی زندگی کارگران هیچ تأثیری نداشته است و از آنجا که این دستمزد ناچیز به گرد پای تورم لگامگسیخته نمیرسد و اساساً بسیار پایینتر از سطح تورم اعلام شده از سوی دستگاههای رژیم است، پاکبانان بهاجبار و برای جبرانی اندک در تأمین هزینههای بالای زندگی به شغل دوم روی میآورند. مثلاً، یکی از پاکبانان شیفت شب ارومیه با بیان اینکه تا اذان صبح مشغول رفتگری است و تا ظهر در منزل استراحت میکند گفت: “بعدازظهر با چرخ دستی اقدام به جمعآوری و فروش ضایعات میکنم و ساعت ۱۲ شب دوباره سر شیفت شب میروم و تا صبح کار میکنم.”
بخش عمده دستمزد پاکبانان به مزایایی دریافتی مانند اضافهکاری و تعطیلکاری وابسته است و اگر این اضافهکاری و تعطیلکاری به حداقل دستمزد اضافه نشود، درآمد آنان بسیار پایینتر خواهد بود و درنتیجه، حداقل دستمزد تعیین شده کفاف معاش خانواده را نخواهد داد.
کارگران شهرداری برازجان در فروردینماه سال جاری در اعتراض به افزایش نیافتن دستمزد و کاهش سقف اضافهکاری، همزمان با روز پاکبان دست از کار کشیده و زبالهها را جمع نکردند. حضور طفیلی پیمانکاران و تحمیل قراردادهای موقت، معضلهایی بیشمار از جمله تأخیر در پرداخت دستمزد و مزایا، کاهش ایمنی و امنیت شغلی را برای پاکبانان بههمراه داشته است. حذف پیمانکاران و بستن قراردادهای مستقیم و دائم با شهرداری، افزایش دستمزد برابر با تورم واقعاً موجود، تضمین و تأمین امنیت شغلی و حق مسلم تشکل یافتن در سندیکاهای مستقل کارگری از جمله خواستههای برحق پاکبانان زحمتکش میهن ما است که از این خواستههای برحق باید حمایت و پشتیبانی کرد.
توضیح: پاکبانی به مجموعهٔ فعالیتهای مرتبط با جمعآوری، تفکیک در مبدأ، ذخیره سازی، جمعآوری و حملونقل، پردازش، تصفیه، و دفع پسماندهای تولیدشدهٔ مدیریت پسماند میگویند.
ضمیمه کارگری «نامهٔ مردم» شمارۀ ۹۸، ۲۶ خرداد ۱۴۰۴