
نخست وزیر سنگال ضمن ابراز نگرانی درباره تضعیف هنجارهای بینالمللی و گرایش برخی کشورهای قدرتمند جهان برای اعمال یکجانبه اراده خودشان، خاطرنشان کرد که جهان امروز در حال حرکت به سمت یک نظم متوازنتر است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «عثمان سونو» در گفتوگو با «گروه رسانهای چین» (CMG) در همین ارتباط از افزایش تعرفههای تجاری آمریکا انتقاد کرد و گفت: برخی کشورهای خاص بطور تاریخی از طریق ایجاد مقررات تامین کننده منافع خودشان، نفوذ و قدرت خود را اعمال کردهاند. وی افزود: اما این کشورها در حال حاضر درصدد جدا شدن کامل از مقررات بینالمللی هستند چرا که جهان در حال حرکت به سمت یک نظم جدید و متوازنتر است.
نخست وزیر سنگال که اوایل تیر ماه (اواخر ماه ژوئن) برای شرکت در اجلاس تابستانی داووس به شهر «تیانجین» چین سفر کرده بود افزود: مفاهیمی مانند نظم، مقررات و جامعه بینالمللی بطور فزایندهای در حال از دست دادن اهمیت خود هستند زیرا برخی کشورهای خاص به علت قدرتی که دارند مقررات را به نفع خودشان تعریف و اعمال میکنند. اما امروز اوضاع در حال تحول با ایجاد یک توازن جدید است و آن کشورها خواستار جدا شدن از مقررات کنونی یا تحمیل مقررات متفاوتی هستند.
سونکو همچنین اهمیت ابتکارهایی از «جنوب جهانی» بخصوص در چهارچوب گروههایی مانند «بریکس» را به عنوان گامهای حیاتی به سمت ایجاد یک جهان متوازنتر و عادلانهتر مورد تاکید قرار دارد. وی خاطرنشان کرد: به گمان من، اقداماتی که امروز در سطح جنوب جهانی و بریکس انجام میشوند بسیار مهم هستند و چنین اقداماتی برای داشتن یک جهان متوازن و چندجانبه باید ادامه یابند و ما در قاره آفریقا باید از این اوضاع بهرهبرداری کنیم.
به گزارش ایرنا، پیش از این نیز اوایل اردیبهشت ماه امسال، «ویلیام روتو» رئیس جمهوری کنیا در جریان سفر رسمی پنج روزه به کشور چین، در سخنرانی در دانشگاه «پکن» خواستار تلاش فوری جهانیان به منظور تعریف و استقرار یک نظم جدید در جهان شده بود.
اجلاس سه روزه مجمع تابستانی داووس اوایل تیر ماه در شهر «تیانجین» در جنوب چین برگزار شد. بیش از یک هزار و ۷۰۰ تن از بیش از ۹۰ کشور جهان در این اجلاس شرکت داشتند. همزمان با برگزاری شانزدهمین اجلاس مجمع تابستانی «داووس» در شهر تیانجین چین، موضوع «گذار انرژی» و حرکت به سمت صنایع انرژی پاک، به عنوان یکی از موضوعات اصلی این اجلاس، مورد بحث و تبادل نظر گسترده شرکتکنندگان قرار گرفت. در این اجلاس، تلاشها و دستاوردهای چین در زمینه گذار انرژی و حرکت به سمت انرژیهای نو، با استقبال شرکتکنندگان مواجه شد. به باور حاضرین در این اجلاس، سامانههای انرژی کشورهای جهان با سرعتهای متفاوتی در حال تحول است و کشورهای عمده مصرفکننده و تولیدکننده انرژی از جمله چین، برزیل، آمریکا و نیجریه در ابعاد مختلف پیشرفتهایی داشتهاند.
دو اصطلاح «جنوب جهانی» و «شمال جهانی» بیانگر شیوهای برای تقسیمبندی کشورهای جهان بر اساس شرایط اجتماعی – اقتصادی و سیاسی هستند. کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد میگوید که کشورهای جنوب جهانی عمدتا در بر گیرنده آفریقا، آمریکای لاتین و حوزه کارائیب، آسیا (بجز اسرائیل، ژاپن و کره جنوبی) و اقیانوسیه (بجز استرالیا و نیوزیلند) است. کشورهای جنوب جهانی درآمد کمتر، فقر بیشتر و نرخ بالاتر رشد جمعیت دارند و با مشکلات بیشتری رو به رو هستند. از کشورهای جنوب جهانی با عنوان کشورهای در حال توسعه یا کمتر توسعه یافته نیز یاد میشود و در زمان جنگ سرد تا پیش از فروپاشی اتحاد شوروی از این کشورها بیشتر به عنوان «جهان سوم» یاد میشد.