شامگاه شنبه تعدادی از کارکنان پالایشگاه زرقان شیراز به دلیل نشتی گاز کشته و زخمی شدهاند. بر اثر این حادثه سه تن جان خود را از دست داده و ۱۳ تن نیز به بیمارستانهای شیراز و زرقان منتقل شدند.
به گزارش ایلنا، شامگاه شنبه ۱۰خرداد، چند تن از کارکنان پالایشگاه زرقان شیراز به دلیل نشت گاز سمی کشته و زخمی شدهاند. بر اثر این حادثه سه تن جان خود را از دست داده و ۱۳ تن نیز به بیمارستانهای شیراز و زرقان منتقل شدند.
به گفتهی سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور، تعدادی از افراد به صورت سرپایی در محل درمان شدند و باقی مصدومان بدحال به مراکز درمانی شیراز و زرقان انتقال یافتند که متاسفانه دو تن از آنها بلافاصله پس از انتقال به مراکز درمانی فوت کردهاند و یک نفر نیز ساعاتی پیش درگذشت.
پالایشگاه نفت خام زرقان در جاده شیراز به اصفهان قرار دارد و به گفته «حسین ظفری» پس از نشت گاز هیدروژن سولفید در یکی از مخازن این پالایشگاه، شش تیم اورژانس به محل حادثه اعزام شدند.
عدم رعایت مسائل فنی به دلیل سهل انگاری یا قصور
ابوالفضل اشرف منصوری (عضو شورای عالی حفاظت فنی وزارت کار و رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی مسئولان ایمنی) در این رابطه توضیح داد: ما در سالهای گذشته از این واحد بازدید به عمل آوردیم و شاهد آن بودیم که جانمایی بسیاری از وسایل و تجهیزات اشتباه بوده و نوعی بینظمی بر نظارت و پایش مجموعه پالایشگاه زرقان شیراز حاکم است. میزان ایرادات گرفته شده به این واحد از نگاه تیم بازرس به حدی بود که مسئولان شرکت از ورود بازرسان ایمنی به هیچ وجه خشنود نبودند.
وی افزود: باتوجه به مشاهدات و گمانهزنیها، نشت از مخازن در این واحد بیش از هرچیز میتواند ناشی ازعدم تغییر تجهیزاتی باشد که تاریخ استفاده از آنها گذشته است. مسئله استهلاک مخازن، تجهیزات، دیوارهها و لولهها و شیرها در پالایشگاهها میتواند فاجعه بیافریند و به خاطر کمبود امکانات و مشکلات اقتصادی، برخی شرکتها اراده کافی برای نوسازی تجهیزات و اورهال کردن به موقع تجهیزات و مخازن و. . را ندارند. ریکاوری دیوارهها، شیرآلات و دریچهها از ضرورتهای مدیریت یک واحد پتروشیمی و پالایشگاهی است که به نظر در این حوزه این واحد دچار مشکل بوده است.
اشرف منصوری با اشاره به خطرناک بودن اغلب گازهایی که در فرآیند تولید استفاده میشوند (مانند سولفید هیدروژن) اظهار کرد: ممکن است برخی بازرسیها و نظارتهای ایمنی نیز در این واحد ضعیف بوده باشد که نسبت به بهبود آن اقدام نشده است. ما در سالهای اخیر در شوراهای حفاظت فنی، تذکرات فراوان درباره حوادث این چنینی دادیم اما متاسفانه فقدان گوش شنوا در میان برخی مدیران شرکتها و مسئولان دولتی، به مرور این حوادث را عادی سازی کرده است.