مردم پاناما در اعتراض به اظهارات اخیر رئیسجمهور آمریکا به خیابانها آمدند و پرچم آمریکا را آتش زدند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی، در ادامه تنش بین واشنگتن و پاناماسیتی، مردم پاناما در اعتراض به ادعاهای اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا درباره تصاحب کانال پاناما به خیابانها آمدند و پرچم آمریکا را آتش زدند.
ساعاتی پیش دولت پاناما اعلام کرد که به دلیل «تهدیدهای نگرانکننده» دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای تصاحب کانال پاناما با ارسال نامهای به آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد از واشنگتن به سازمان ملل شکایت کرده است.
در نامه پاناما به دبیر کل سازمان ملل به این ماده از منشور سازمان ملل اشاره شده که هر عضوی از سازمان ملل را از «تهدید یا استفاده از زور» علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی عضو دیگر منع می کند.
خوزه رائول مولینو، رئیس جمهور پاناما اوایل دی ماه در پاسخ به تهدید دونالد ترامپ درباره پس گرفتن کنترل کانال پاناما از این کشور در صورت تداوم اخذ عوارض سنگین از کشتیهای آمریکایی، گفت که این کانال بخشی از تاریخ مبارزه پاناما بوده و برگشت ناپذیر است.
ترامپ پیشتر در پیامی در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشال» نوشته بود که «با کشتیهای نیروی دریایی و تجاری ما خیلی ناعادلانه و نسنجیده رفتار شده است. عوارضی که پاناما اعمال کرده، مضحک است. این «تلکه کردن محض» کشور ما باید فوراً متوقف شود.»
وی با انتقاد از معاهده ۱۹۷۷ کانال پاناما که به امضای جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت آمریکا رسید و کنترل این کانال را در سال ۱۹۹۹ به پاناما واگذار کرد، افزود: مدیریت موضوع صرفاً به پاناما مربوط است نه چین و نه هیچ کشور دیگر. ما هرگز اجازه نخواهیم داد که این کانال به دست افراد نادرست بیفتد!
ترامپ همچنین اضافه کرد که اگر پاناما قادر به تضمین عملکرد امن و موثر این کانال نیست، آمریکا خواستار بازگشت «کامل و بیچون و چرای آن خواهد شد.»
مولینو در واکنش به تهدید ترامپ در نطقی ویدئویی تاکید کرد که حاکمیت و استقلال پاناما «قابل مذاکره نیست» و در ادامه نیز بر اهمیت کانال پاناما به عنوان بخشی از «تاریخ مبارزه و فتوحات بازگشتناپذیر» این کشور تاکید کرد.
وی گفت: هر متر مربع از کانال پاناما و نواحی مجاور آن به پاناما تعلق دارد و همچنان نیز همینگونه باقی خواهد ماند.
مولینو با رد ادعاهای ترامپ گفت که نرخ عوارض کانال به طور علنی و شفاف و براساس شرایط بازار، رقابت بینالمللی و هزینههای عملیاتی و الزامات تعمیر و نگهداری تعیین شده است. وی تاکید کرد که از زمان انتقال کانال از آمریکا به پاناما در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۹ ذیل توافقی که در سال ۱۹۷۷ به امضا رسید، هیچ اعتراض و گلایهای درباره کنترل پاناما مطرح نبوده است.