آمریکا پیشنویس قطعنامه پیشنهادی ۱۰ کشور که خواستار آتشبس فوری، بیقید و شرط و دائم در غزه بودند را وتو کرد.
به گزارش ایسنا، «باربارا وودوارد» نماینده انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل، بهعنوان رئیس دورهای این شورا نشست ویژه شورای امنیت برای بررسی شرایط بحرانی در غزه را شامگاه چهارشنبه آغاز کرد.
در این نشست پیشنویس قطعنامه پیشنهادی از سوی الجزایر، اکوادور، ژاپن، موزامبیک، مالت، کره جنوبی، سیریالئون، اسلونی، سوئیس و گویان پیرامون آتشبس فوری، بیقید و شرط و دائم در غزه بررسی خواهد شد.
پیشتر، خبرگزاری رویترز گزارش کرد که آمریکا قطعنامه پیشنهادی را وتو خواهد کرد.
ایالات متحده آمریکا در بیش از یک سالی که از جنگ غزه میگذرد چندین قطعنامه شورای امنیت را به بهانههای مختلف در حمایت از اسراییل وتو کرده و از اتمام جنگ جلوگیری کرده است.
«دنی دانون» نماینده اسراییل در سازمان ملل نیز در این نشست حضور دارد.
در این جلسه نماینده آمریکا پیشنویس قطعنامه پیشنهادی ۱۰ کشور که خواستار آتشبس فوری، بیقید و شرط و دائم در غزه بودند را وتو کرد.
این چهارمین بار است که آمریکا اقدام به وتوی پیشنویس قطعنامه آتشبس در غزه میکند.
** نماینده گویان: شورای امنیت باید به وظیفه خود عمل کند
نماینده گویان در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «خانم رئیس، پیشنویس قطعنامه پیش روی ما از شورای امنیت میخواهد تا به وظیفه خود عمل و صلح در جهان را برقرار و حفظ کرده و دستور آتشبس فوری، دائمی و بدون شرط در غزه را صادر و خواستار آزادی اسرا شود.»
او افزود: «این پیشنویس، همه نکات مهم مناقشه را در بر دارد و روی چهار قطعنامه پیشین شورا پیرامون این جنگ تأکید دارد. در راستای این پیشنویس پیشنهادی، باید همه دستورات قطعنامه ۲۷۳۵ که پیشتر صادر شد، اجرا شوند.»
نماینده گویان تصریح کرد: «براساس پیشنویس ارائه شده، روی دسترسی کامل شهروندان غزه به اقلام اساسی و مخالفت با گرسنگی عمدی فلسطینیان تأکید شده است. باید کمکهای انسانی به همه فلسطینیان در غزه ارسال شود. پیشنویس قطعنامه، آنروا را به عنوان ستون فقرات بهبودی شرایط انسانی در غزه به رسمیت میشناسد و از این سازمان میخواهد تا آزادانه به وظایف خود عمل کند.»
او افزود: «این پیشنویس پس از مذاکرات گسترده و شفاف نگاشته شده است.»
در ادامه نشست شورای امنیت، قطعنامه پیشنهادی آتشبس در غزه، به رأی گذاشته شد.
در نهایت این قطعنامه با ۱۴ رأی مثبت و یک رای منفی، به تصویب نرسید.
«رابرت وود» معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی را وتو کرد. همانطور که پیشتر ذکر شد، آمریکا چندین قطعنامه شورای امنیت را به بهانههای مختلف در حمایت از اسراییل وتو کرده و از اتمام جنگ وتو کرده است.
** نماینده چین: چند فلسطینی دیگر باید برای بیدار شدن آمریکا کشته شوند؟
«فو کونگ»، نماینده دائم چین در سازمان ملل در نشست شورای امنیت تصریح کرد: «چین بهخاطر نتیجه رأیگیری امروز بسیار متأسف است. ۱۴ عضو شورای امنیت از این پیشنویس حمایت کردند. آمریکا با سواستفاده از وتو، امید شهروندان غزه برای بقا را از بین برده است.»
او افزود: «آمریکا با استفاده مکرر خود از وتو، شهروندان غزه را به سوی ناامیدی سوق میدهد. تاریخ ما را قضاوت خواهد کرد. بحران غزه نمیتواند از قضاوت تاریخ در امان باشد. در آینده، بسیاری تحولات کنونی را باور نخواهند کرد.»
کونگ تصریح کرد: «در زمان استفاده آمریکا از اولین وتوی خود پیرامون جنگ غزه در ۱۸ اکتبر سال گذشته، حدود ۳ هزار غیرنظامی در غزه کشته شده بودند. تا زمان دومین وتوی آمریکا، ۱۷ هزار غیرنظامی توسط حملات اسرائیل کشته شده بودند. با هر وتو، شمار کشتهشدگان در غزه افزایش یافت.»
او افزود: «در زمان وتوی آمریکا در ماه آوریل، حدود ۳۴ هزار غیرنظامی در غزه کشته شده بودند. امروز، آمریکا درحالی قطعنامه آتشبس را وتو میکند که حدود ۴۴ هزار غیرنظامی در غزه توسط اسرائیل کشته شدهاند.»
نماینده دائم چین در سازمان ملل تصریح کرد: «آمریکا همچنان در استفاده از وتوی خود، ذرهای تعلل نمیکند. هر فرد کشته شده در غزه، دردی ابدی برای خانواده آن فرد بهجا گذاشته است. در چنین شرایطی باید پرسید، آیا زندگی فلسطینیان ارزشی ندارد؟، ۴۴ هزار نفر کشته شدهاند و آمریکا همچنان با قربانیان همراهی نمیکند.»
او افزود: «چند فلسطینی دیگر باید کشته شوند تا آمریکا از خواب تصنعی خود بیدار شود؟ در آینده، بسیاری شرایط کنونی را درک نخواهند کرد. شورای امنیت براساس منشور سازمان ملل موظف است تا صلح و پایدارانی جهانی را حفظ کند، پافشاری آمریکا در سال گذشته برای فلج کردن شورای امنیت درک ناپذیر است.»
کونگ تصریح کرد: «آمریکا مدعی است که درحال انجام اقدامات دیپلماتیک است. واشنگتن همواره مدعی شده که پیشرفتهایی در مذاکرات صورت گرفته و نتیجه آن بهزودی مشخص خواهد شد اما عدم دستاورد این تلاشهای دیپلماتیک ادعایی، تعجب برانگیز است.»
او افزود: «اسرائیل آشکارا همه قوانین بینالمللی و خطوط قرمز را زیر پا گذاشته است. همزمان با فراگیری قحطی در غزه، آمریکا به حمایت خود از اسرائیل ادامه میدهد. این نشان دهنده سیاست دوگانه در اعمال قوانین بینالمللی و حقوق بشر است. سقوط یک جبهه تا این حد تعجب برانگیز است. خشم مردم از شرایط کنونی تعجب برانگیز نیست.»
کونگ تصریح کرد: «خشم مردم از این مسئله نشأت میگیرد که ادامه یافتن ارسال تسلیحات از سوی آمریکا به اسرائیل، اصلیترین دلیل ادامه یافتن جنگ جاری و کشتار و خرابیهای کنونی است. نماینده آمریکا خواستار آزادی اسرا شد. همه اسرا باید آزاد شوند. اما آتشبس دائمی و فوری نباید به آزادی اسرا بستگی داشته باشد.»
او افزود: «واقعیت این است که عملیات نظامی اسرائیل در غزه با هدف آزادی اسرا صورت نمیگیرد و بسیار گستردهتر از این مسئله است. معرفی آزادی اسرا بهعنوان شرط دستیابی به آتشبس، چراغ سبز دادن به ادامه یافتن جنگ و کشتار خواهد بود. وتوی آمریکا، قوانین بینالمللی و وجه شورای امنیت را به پایینترین سطح خود در تاریخ رسانه است.»
نماینده دائم چین در سازمان ملل افزود: «از آمریکا میخواهیم تا وظایف خود بهعنوان عضو دائمی شورای امنیت عمل کند.»
** فرانسه: متأسفیم که قطعنامه به تصویب نرسید
«نیکلاس دی ریوری» نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت تصریح کرد: «متأسفیم که قطعنامه پیشنهادی به تصویب نرسید. شرایط انسانی در غزه بحرانی است و روزانه درحال بدتر شدن است. قوانین بینالمللی درحال پایمال شدن است.»
او افزود: «تنها راهکار کنونی، آتشبس دائمی و فوری در غزه است. باید کمکهای انسانی به غزه که دچار قحطی شده است. همه اسرا نیز باید آزاد شوند. قطعنامه پیشنهادی بهطور آشکار خواستار آزادی همه اسرا شده بود.»
نماینده آمریکا پیشتر علت وتوی خود را «عدم قرار گرفتن آزادی اسرا در قطعنامه پیشنهادی» معرفی کرده بود.
نماینده فرانسه در سازمان ملل تصریح کرد: «باید در راستای راهکار ۲ کشوری حرکت کنیم.»
** روسیه: به قیمت جان فلسطینیان، آمریکا بهدنبال اهداف خود است
«واسیلی نبنزیا»، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت گفت: «روسیه از پیشنویس قطعنامه حمایت کرد و از دیگر حامیان این قطعنامه قدردانی میکنیم.»
او تصریح کرد: «وتوی آمریکا و مخالفت این کشور با تلاش برای نجات جان فلسطینیان تعجب برانگیز است.البته نباید شوکه شویم. در ماههای اخیر، آمریکا همواره مانع اقدام شورای امنیت برای بررسی شرایط بحرانی غزه شده است. واشنگتن در سال گذشته، بهطور یک جانبه، از یک طرف درگیری و فقط در راستای اهداف خود به قیمت جان فلسطینیان حمایت کرده است.»
نبنزیا افزود: «امروز، شورای امنیت باید یکپارچه خواستار آتشبس و پایان دادن به بحران فلسطینیان میشد. آمریکا مدعی تلاشهای خود در راستای منفعت منطقه است. اما این کشور همواره با قطعنامههای مورد حمایت کشورهای منطقه مخالفت کرده است. ما میتوانستیم امروز خواستار آتشبس دائمی در غزه و آزادی اسرا شویم.»
او تصریح کرد: «مخالفت یکجانبه آمریکا برای پایان دادن به بزرگترین بحران انسانی در تاریخ بشر بیوجدانی است. ما به شعارها یا ریاکاری آمریکا نیازی نداریم. واشنگتن روزانه با نادیده گرفتن تمامیت ارضی کشورهای جامعه جهانی و تحمیل قوانین خود و مداخله در مسائل داخلی کشورها، ریاکاری خود را به رخ میکشد.»
نبنزیا افزود: «باید صدای فلسطینیان و افرادی که خواستار عدالت هستند باقی بمانیم. آمریکا نمیتواند مانع این مسئله شود.»
او در خطاب به نماینده آمریکا گفت: «شما مسئول کشتار هزاران غیرنظامی، آوارگی چندین میلیون نفر و اسارت غیرقانونی فلسطینیان و ادامه یافتن وضعیت کنونی هستید. شنیدن اظهارات نماینده آمریکا درباره علت وتوی قطعنامه امروز جالب بود. او مدعی شد که پیشنویس جاری، شامل درخواستی مبنی بر آزادی اسرا نمیشد که دروغ است. این قطعنامه، خواستار آزادی اسرا نیز شده بود.»
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل افزود: «شاید بهتر باشد نماینده آمریکا قبل از وتوی قطعنامه، آن را مطالعه کند. او همچنین مدعی عدم محکومیت حمله هفتم اکتبر در قطعنامه پیشنهادی شد که مجددا دروغ است. باید یادآوری کنم که آمریکا بود که در ۱۸ اکتبر سال گذشته، قطعنامه پیشنهادی برای آتشبس در غزه که محکومیت حمله هفتم اکتبر را شامل میشد را وتو کرد.»
او تصریح کرد: «آمریکا، خود را شریک کلیدی اسرائیل و کشورهای عربی جا زده است، اما همواره قطعنامه مورد حمایت کشورهای عربی را وتو کرده است. اگر این قطعنامه به تصویب میرسید، اسرائیل مجبور به توقف حملات خود علیه غزه، لبنان، کرانه باختری و سوریه میشد. اما مخالفت آمریکا با هرگونه تلاش برای نجات جان فلسطینیان، غیرانسانی است.»
نبنزیا افزود: «هرگونه تلاش برای معرفی وقایع هفتم اکتبر بهعنوان آغازگر این درگیری را محکوم میکنیم. علت این بحران بسیار عمیقتر است. علت این بحران به بیعدالتی تاریخی بازمیگردد، جایی که یک جبهه از حق برای تشکیل کشوری مستقل برخوردار بود و طرف مقابل از هرگونه حق برای داشتن کشوری مستقل محروم شده بود.»
او گفت: «ما به آمریکا اجازه نخواهیم داد تا شورای امنیت را دربرابر حملات و کشتار اسرائیل ساکت کند. باید به خاورمیانه صلح بیاوریم و هیچ کشوری حق ممانعت از این مسئله را ندارد.»
** انگلیس: شرایط بحرانی در غزه غیرقابل قبول است
نماینده انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «انگلیس از قطعنامه پیشنهادی حمایت کرد تا خواست خود برای توقف جنگ در غزه، زجر کشیدن فلسطینیان و آزادی اسرا را نشان دهد.»
او افزود: «شرایط بحرانی در غزه غیرقابل قبول است. سراسر غزه با قحطی روبرو است. با این وجود، کمکهای انسانی به غزه بسیار اندک است. اسرائیل باید برای حل این بحران اقدامات فوری انجام دهد. قوانین بینالمللی باید رعایت شود. انتظار میرود با فرا رسیدن زمستان شرایط انسانی در غزه بحرانیتر شود.»
وودوارد تصریح کرد: «به تلاشهای خود برای پایان دادن به این جنگ و آزادی اسرا ادامه خواهیم داد.»