۲۳ کشور عضو اتحادیه اروپا روز دوشنبه با امضای یک یادداشت رسمی مشترک، اولین گام رسمی را در جهت اجرایی شدن طرح ‘همکاری ساختاری دائمی’ در زمینه دفاع (PESCO) برداشتند.
شورای اروپا در بیانیه ای رسمی ضمن اعلام این مطلب خاطرنشان کرد: کشورهای عضو اتحادیه اروپا که این یادداشت رسمی مشترک را امضا کردند (بر اساس حروف الفبای لاتین) کشورهای اتریش، بلژیک، بلغارستان، جمهوری چک، کراوسی، قبرس، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، هلند، لهستان، رومانی، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا و سوئد هستند و پیوستن سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا به این توافق در مراحل بعدی امکان پذیر است.
امکان همکاری های ساختاری دفاعی در حوزه های دفاعی، امنیتی و سیاست های دفاعی مطابق با پیمان لیسبون فراهم شده است که این ظرفیت تا کنون عملیاتی نشده بود. پیمان لیسبون امکان همکاری نزدیک تعدادی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا را در زمینه امنیت و دفاع پیش بینی کرده است. چهارچوب دائمی برای همکاری دفاعی به کشورهای عضو مشارکت کننده در این طرح امکان می دهد که بطور مشترک قابلیت های دفاعی خود را توسعه دهند و در پروژه های مشترک سرمایه گذاری کنند یا اینکه آمادگی عملیاتی و مشارکت نظامی از طریق نیروهای مسلح خود را افزایش دهند.
سند امضا شده توسط وزیران امور خارجه و دفاع ۲۳ کشور یاد شده سپس برای طی مراحل بعدی تقدیم فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی و همچنین شورای اروپا شد. موگرینی امروز پیش از آغاز نشست شورای امور خارجی اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد که فرایند اجرای دفاع مشترک اروپا با دریافت نامه های تایید کشورهای اروپایی امروز آغاز می شود که روز مهمی برای اروپا خواهد بود.
وی گفت: امروز روزی تاریخی برای دفاع اروپایی است، زیرا پس از سالها در نهایت شروط پیمان لیسبون در خصوص ایجاد همکاری ساختاری دفاعی دائمی بین کشورهای اروپایی امروز آغاز می شود که به ما اجازه می دهد برای اولین بار دفاع اروپایی را با پروژه های واقعی آغاز کنیم، به خصوص که کشورهای عضو پیش از این ۵۰ پروژه واقعی هم در زمینه توانایی ها و هم در زمینه همکاری ارائه کرده اند.
این معاهده دفاعی در ماه میلادی دسامبر نیز به تایید رهبران اروپایی میرسد تا نهایتا به قانون تبدیل شود.
به نقل از خبرگزاری رویترز، در تازهترین تلاش اروپا برای کاهش اتکا به ایالات متحده آمریکا، ۲۲ دولت، کلوبی رسمی تشکیل میدهند که باید نقش منسجمتری به اتحادیه اروپا در مقابله با بحرانهای بینالمللی بدهد. یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت: هیچگاه تا به این حد پیشرفت نداشتیم. تلاشهایی در راستای ایجاد همبستگی دفاعی در اتحادیه اروپا از دهه ۵۰ میلادی با شکست مواجه شده بود. ما اکنون در شرایط جدیدی هستیم.
لندن بخشی از این ابتکارعمل نیست اما مقامهای بریتانیایی میگویند به دنبال مشارکت به عنوان کشور سوم هستند. اروپاییها میگویند، در صورتی که شرایط استثنایی برای بریتانیا قائل شوند و این کشور بودجه و دانش مناسبی ارائه کند، ممکن است به آن اجازه حضور دهند.
ایسنا، ایرنا