
۷۶ سال پیش آمریکا برای نخستین بار از بمب اتم علیه بشریت استفاده کرده و طی دو بمباران اتمی دو شهر ژاپنی هیروشیما و ناگازاکی دست کم ۲۱۰ هزار نفر را به خاک و خون کشید.
شهر هیروشیمای ژاپن روز جمعه ۱۵ مرداد، هفتادو ششمین سالگرد بمباران اتمی این کشور توسط آمریکا را برگزار کرد.
روز ششم آگوشت ۱۹۴۵، آمریکا نخستین بمب اتمی جهان را بر هیروشیما پرتاب کرد و ضمن نابودی این شهر، ۱۴۰ هزار نفر کشته شدند. این کشور تنها سه روز بعد، بمب دوم را بر روی شهر ناگازاکی پرتاب کرد که طی آن ۷۰ هزار نفر دیگر به خاک و خون کشیده شدند.
آمریکاییها به دستور هَری ترومن، رئیسجمهور وقتِ آمریکا، نخستین بمب اتمی جهان را که «پسر کوچولو» نام گذاشته بودند، از یک هواپیمای بمبافکن B-29 در روز ۶ اوت ۱۹۴۵، در اواخر جنگ جهانی دوّم، بر روی شهر هیروشیما انداختند.
بمب اتمی که در شهر هیروشیما منفجر شد معادل ۱۵ هزار تن تیانتی بوده است. دمای زمین در لحظه انفجار بمب به ۴ هزار درجه رسید و باران رادیواکتیوی بر روی دو شهر هیروشیما و ناگازاکی فرود آمد.
نجات یافتگان از بمباران اتمی این دو شهر نیز سرانجام خوشایندی نداشتند و اغلب با سرطان های تیروئید، سینه و دیگر انواع سرطانها مواجه شدند.
بمباران اتمی دو شهر ژاپن، نخستین- و تا امروز، آخرین- مورد استفاده از بمب اتمی یا هستهیی بوده است و تا کنون فقط امپریالیسم آمریکا بوده است که از چنین سلاحی علیه ملّتی دیگر استفاده کرده است. بمباران اتمی شهرهای ژاپن که به بهانهٔ واهیِ واداشتن ژاپن به تسلیم در جنگ صورت گرفت، آغاز مرحلهٔ نوینی از تجاوزگری امپریالیسم آمریکا با توسّل به سلاحهای کشتار جمعی هستهیی بود که امروزه نابودی حیات بر روی کرهٔ زمین را تهدید میکند.
اکنون کاملاً روشن شده است که بمباران اتمی شهرهای ژاپن توسط ارتش آمریکا، صرفاً به قصد قدرتنمایی اتمی امپریالیسم آمریکا در مقابل اتحاد شوروی سوسیالیستی و ابراز سلطهٔ آمریکای هستهیی بر جهان بود. آمریکا که با کمترین خسارت و با برترین موقعیت اقتصادی از جنگ جهانی دوّم بیرون آمد و پیشگام اردوگاه امپریالیسم در دوران پس از جنگ جهانی دوّم شد، با بمباران اتمی شهرهای ژاپن قصد داشت که خود را رقیب اصلی و برتر در عرصهٔ جهانی، و بهویژه در برابر کشورهای سوسیالیستی نشان دهد. “جنگ سرد” با اتحاد شوروی و دیگر کشورهای اردوگاه سوسیالیستی آن زمان، و مسابقهٔ تسلیحاتی زیانبار در سطح جهان، از همین دوره آغاز شد.
پس از فروریزی کشورهای اردوگاه سوسیالیستی در اروپا نیز امپریالیسم آمریکا به همین روند ادامه داد. امروزه قلدری امپریالیسم آمریکا به اتکای دلار و قدرت نظامیاش، و نیز “جنگ سرد” تازهٔ آن، این بار بهویژه علیه چین، به بارزترین و شدیدترین نحو ادامه دارد.
هر سال در روز ۶ اوت معمولاً مراسمی در «پارک صلح یادبود هیروشیما» در نزدیکی محل اصابت بمب برگزاری میشود که در آن بازماندگان سالخوردهٔ بمباران، خویشاوندان و دوستان آنها، نمایندگان دولت ژاپن و نمایندگان و فعالان صلح از کشورهای دیگر جهان شرکت میکنند. شهر هیروشیما و مراسم سالانهٔ آن در تقبیح بمباران اتمی و یادبود کشتهشدگان آن، همیشه یکی از مراکز اصلی همایشهای جهانی صلح و جنبش ضد سلاحهای هستهیی بوده است.
مردم جهان و نیروهای ترقیخواه و صلحجوی جهان در سراسر ۷۶ سال گذشته از مبارزه در راه توقف مسابقهٔ تسلیحاتی، خلعسلاح عمومی- بهویژه سلاحهای کشتار جمعی و هستهیی، برچیدن پایگاههای نظامی خارجی، توقف مداخلهٔ نظامی و غیرنظامی دولتها در امور داخلی کشورهای دیگر، و بهطور کلی مبارزه با تجاوزگری قدرتهای امپریالیستی و ارتجاعی دست برنداشتهاند. محافل سرمایهداری حاکم بر آمریکا که امروزه با بحران ساختاری عمیق امپریالیسم و جوشش اعتراضی مردم در آن کشور روبرو هستند، در موقعیتی قرار دارند که برای نجات نظام سلطهٔ خود ممکن است دست به هر جنایتی علیه مردم خود و جهان بزنند. ظهور و رشد شیوههای فاشیستی حکومت در آمریکا نگرانی از وقوع چنین فاجعهای را بیشتر میکند. جلوی وقوع این فاجعه را باید گرفت.