درود آتشین به کارگران کارخانه واگن پارس

بیش از هزاروصد نفر از کارگران شرکت واگن پارس اراک۱ برای چندمین بار در نیمه اول شهریورماه دست از کار کشیدند. این حرکت‌های اعتراضی که در طی آن تولید کارخانه متوقف شد، از روز ۴ مردادماه ۱۴۰۳ با تجمع اعتراضی‌ای مسالمت‌آمیز در محوطه کارخانه آغاز گشت. اعتراض‌ها در پی از ورود چند نفر از کارگران ... درود آتشین به کارگران کارخانه واگن پارس

ادامه

ایران, پیام, حقوق بشر, خاورمیانه, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فساد, مبارزه طبقاتی, معیشت

تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به‌ عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان

جوانان «چوار» به استخدام غیربومی‌ها و روند بیکاری کارگران بومی شاغل در صنایع نفت و گاز شهرستان اعتراض دارند. به گزارش خبرنگار ایلنا، برخی جوانان بومی در شهرستان چوار در استان ایلام می‌گویند علیرغم وجود چندین پالایشگاه و پتروشیمی و شهرک‌های صنعتی در این منطقه، ما اکثراً بیکار هستیم و بعضی کارگرانی که در این ... تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به‌ عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان

ادامه

ایران, حقوق بشر, خبر, عدالت اجتماعی, کارگران, مبارزه طبقاتی, معیشت

حذف پیمانکاران از اتلاف ثروت‌های ملی جلوگیری می‌کند/ مافیای آن‌ها، برنده میدان!

رئیس انجمن صنفی پالایشگاه چهارم پارس جنوبی گفت: حذف پیمانکاران به هیچ وجه بار مالی ندارد؛ این ایراد اصلاً وارد نیست. به گزارش خبرنگار ایلنا، «طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت» برای بار سوم به سد ایرادات نهادهای نظارتی برخورد کرد؛ اینبار هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، طرح را مغایر با سیاست‌ها کلی و ... حذف پیمانکاران از اتلاف ثروت‌های ملی جلوگیری می‌کند/ مافیای آن‌ها، برنده میدان!

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, گزارش, مبارزه طبقاتی, معیشت

تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم

دوشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ این کارگران، خواستار پرداخت ۵ ماه حقوق معوقه و سایر مطالبات مرتبط خود هستند.  گذران زندگی با این حقوق‌ها، فلاکت است و معوقه شدن آن مرگ تدریجی است. پیمانکاران واسطه ای بین شهرداری و کارگران برای غارت دستمزد ناچیز آنان هستند. بخش مهمی از دسترنج کارگران نصیب پیمانکاران میشود. اغلب زدوبندهای ... تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, خبر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, مبارزه طبقاتی, معیشت

حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران آمار مصدومان و متوفیان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ را اعلام کرد. «مهدی فروزش» مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره آمار مصدومان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ گفت: در سال گذشته در مجموع ۳۰۳۸ نفر در استان تهران دچار حوادث ناشی ... حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است

ادامه

ایران, ایمنی, حقوق بشر, عدالت اجتماعی, کارگران

کارشناس ارشد ایمنی کار؛ ایمنی و جان کارگر فدای منفعت و سود می‌شود

یک کارشناس ارشد ایمنی و بهداشت کار گفت: کارفرمایی که سفت و سخت مسائل ایمنی را در نظر می‌گیرد، حادثه کمتری را در طول پروژه خواهد دید. اگر هم اتفاقی رخ بدهد، آثار زیان‌بار کمتری دارد و به کارگر آسیب کمتری وارد می‌شود و لااقل این آسیب‌ها جبران‌ناپذیر نیستند.

 

شهرام غریب (متخصص HSE و ایمنی کار) با اشاره به اینکه کارفرما به عنوان کسی که در یک طرف قرارداد کار یا پیمان قرار می‌گیرد، وظایف خاصی در قبال کارگران و پیمانکاران دارد، اظهار داشت: در حوزه مسائل ایمنی نظارت بر عملکرد مدیرانی که در مجموعه هستند، از وظایف کارفرما است. ایجاد یک فرهنگ ایمن در مجموعه مهم‌ترین قدم کارفرما است که شامل پیدا کردن نقاط قوت، ضعف و تهدیدهای حوزه ایمنی می‌شود.

 

وی با اشاره به سه فاکتور مهم در بروز حوادث تصریح کرد: یک فاکتور عامل حادثه است که شامل جریان ناخواسته رویدادی است که نمی‌توان اثر آن را به کل پاک کرد اما می‌توان با رعایت ایمنی از مشکلات پسینی آن کاست. عامل دوم میزبان حادثه است که شامل انسان و تجهیزات و اموال است. و فاکتور سوم محیط حادثه است که اگر موارد اصولی ایمنی در آن رعایت نشود، حفاظ ناکافی در برابر حادثه قرار می‌گیرد.

 

این متخصص HSE و ایمنی کار خاطرنشان کرد: کارفرمایی که سفت و سخت مسائل ایمنی را در نظر می‌گیرد، حادثه کمتری را در طول پروژه خواهد دید. اگر هم رخ بدهد، آثار زیان‌بار کمتری دارد و به کارگر آسیب کمتری وارد می‌شود و لااقل این آسیب‌ها جبران‌ناپذیر نیستند.

 

وی با اشاره به ایمنی کارگران برق‌کار بیان کرد: کارفرما موظف است که برای کارگران برق‌کار و فشار قوی کمربند تهیه کند اما کارفرمایی که کمربند حرفه‌ای‌تری برای کارگرش تهیه کند، کارگر اگر هم سقوط کند دچار نقص جدی خاصی نخواهد شد.

 

غریب با بیان اینکه تفکر منفعت‌محوری و سودآوری، توجیه کارفرمایان برای عمل نکردن به مسائل ایمنی است، اظهار داشت: کارفرما متوجه نیست که تبعات مالی بعد از حادثه کار برای کارفرما خیلی بیش از پرداخت پول مستقیم به کارگر است.

 

او ادامه داد: هزینه‌های اداری، غذای کارگر، بیمارستانی، هزینه‌های روحی-روانی، هزینه قطع تولید، تاثیراتی که بر دیگر کارگران گذاشته می‌شود، مدنظر کارفرما نیست. یک کارفرمای حرفه‌ای فقط خرج بیمارستان کارکران را نمی‌بیند و آثار تبعات حادثه کار بر زندگی کارگر را هم در نظر دارد.

 

ایمنی را فدای سودمحوری و تولیدمحوری می‌کنند

 

این متخصص HSE و ایمنی کار با اشاره به اینکه وقتی یک نفر فوت می‌کند، بیش از پنجاه نفر درگیر موضوع می‌شوند، گفت: این افراد به صورت پنهان با موضوع درگیر می‌شوند.

 

او با بیان اینکه هزینه‌ حوادث به دو صورت واقعی و به صورت بالفعل و پنهان بروز می‌کند، گفت: هزینه‌های واقعی می‌تواند مستقیم یا غیرمستقیم باشد تا زمانی که یک حادثه از مرحله اولیه به یک فاجعه تبدیل می‌شود، فاصله وجود دارد که به لحاظ هزینه برای کارفرما متفاوت است.

 

این متخصص HSE و ایمنی کار با اشاره به اینکه حادثه به قیمت جان و از بین رفتن سلامت کارگران تمام می‌شود، گفت: با این‌حال اعتبار کارفرما نیز خدشه‌دار می‌شود، و آن پیمانکار یا کارفرما را تحت عنوان غیرحرفه‌ای می‌شناسند.

 

غریب وظیفه کارفرما در قبال کارگران و در جهت ایمنی کار را استقرار سیستم و رعایت اصول ایمنی، استخدام نیروی متخصص و توانمند، آموزش اصولی به کارگر و ایجاد راهکار برای شناخت موارد خطرناک دانسته و گفت: کارفرما باید ایمنی را در رأس امور قرار دهد و باید مقابل مدیران میانی که برای تولید محوری ایمنی را فدا می‌کنند، بایستد اما متأسفانه چنین چیزی را نمی‌بینیم بلکه خودشان هم در ایجاد چنین فضایی نقش دارند.

 

این متخصص HSE و ایمنی کار با تأکید بر اینکه دیده می‌شود رابطه خیلی مناسبی بین مدیران اجرایی و میانی و مدیران ایمنی وجود ندارد، گفت: تا زمانی که مسئول ایمنی و بهداشت در یک کارخانه برش نداشته باشد، حادثه اجتناب‌ناپذیر است.

 

مسئولان ایمنی در کارخانه‌ها غیرمتخصص هستند

 

وی با اشاره به اینکه قانون کار و تامین اجتماعی کارفرما را مکلف به انجام تعهداتی از باب ایمنی در مقابل کارگر کرده است، تصریح کرد: طبق ماده ۹۵ قانون کار مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار برعهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده (۱۸۵) این قانون خواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد، حادثه‌ای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازات‌های مندرج در این قانون مسئول است.

 

غریب با تأکید بر اینکه قانون مجازات شدیدی برای کارفرمای متخلف قائل می‌شود، تصریح کرد: زمانی حقوق کارگر پایمال می‌شود که آگاهی از قانون نداشته باشند. در عین حال نبود امنیت شغلی کارگران نیز دلیل دیگری در خصوص عدم رعایت تعهدات ایمنی از سوی کارفرماست که کارگر را وادار به سکوت می‌کند.

 

او ادامه داد: ما در حوزه قوانین مشکلی نداریم. بیشتر مشکل مربوط به این است کارفرما و مسئولان نظارتی کار خود را به درستی انجام نمی‌دهند. باید بازبینی مجدد در نظارت بر مسائل ایمنی داشته باشیم.

 

پیمانکاران غیرحرفه‌ای برای پروژه‌ها انتخاب می‌شوند

 

این متخصص HSE و ایمنی کار رایج‌ترین خطای کارفرمایان را انتخاب پیمانکاران غیرحرفه‌ای دانسته و گفت: بعضاً به خاطر مسائل ایمنی یا روابط و رانت این پیمانکاران انتخاب می‌شوند. تفکر نظارت محور و تیمی در مسائل ایمنی خیلی موثر است. کارفرمایان باید فرهنگ‌سازی را جدی بگیرند. یک زمانی شعار می‌دادند، اول ایمنی بعداً کار، الان شعار «همیشه کار ایمن» باید جایگزین شود. یعنی در حین کار مرتباً نظارت بر ایمنی و بهداشت مورد توجه قرار بگیرد.

 

وی با اشاره به هرم برت تصریح کرد: طبق این هرم گفته می‌شود که حادثه فاجعه‌آمیز هیچگاه به صورت یکباره اتفاق نمی‌افتد. از هر ۳۰۰ حادثه ۳۰ تای آن تبدیل به حادثه؛ ۱۰ تا باعث حادثه شدید و نهایتاً یکی از آنها کشنده یا ناتوان‌کننده خواهد بود. بنابراین به محض اینکه یک حادثه جزئی رخ داد باید برای آن چاره‌اندیشی کرد.

 

وی در پایان تاکید کرد: متاسفانه شاهد هستیم که کسانی را به عنوان مسئول ایمنی کارخانجات می‌گمارند که از ایمنی سر درنمی‌آورند و فن بیان و قدرت انتقال مفاهیم به کارکران را ندارند. کارفرما باید فرد دقیق و‌ توانمندی برای این بخش انتخاب کند. متاسفانه تفکر رانتی یکی از عوامل این موضوع است.

ایلنا

به‌دلیل مشکلات ناشی ازخصوصی‌سازی کارگران ابنیه فنی لرستان با سفر به تهران، مقابل اداره راه‌آهن تجمع کردند

کارگران ابنیه فنی ناحیه لرستان در اعتراض به تاخیر در پرداخت مطالبات مزدی و بیمه‌ای خود به تهران سفر کرده و در مقابل ساختمان راه‌آهن حضور یافتند.

ادامه

ایران, حقوق بشر, خبر, کارگری