گروه کارشناسان مشترک چین و سازمان بهداشت جهانی پس از تحقیق برای ردیابی ویروس کرونای جدید در شهر وو هان، ۲۱ بهمن به وقت محلی با برگزاری کنفرانس مطبوعاتی در آن شهر، نتایج تحقیقات منشاء یابی بیماری کرونا در چین را به عموم گزارش داد.
لازم به ذکر است تحقیقات منشاء یابی ویروس کرونای جدید سازمان بهداشت جهانی یک تحقیقات جهانیست که تحقیقات آنها در چین فقط بخشی از این تحقیقات است.
به گزارش رادیو بینالمللی چین؛ در اواخر سال ۲۰۱۹، بیماری کرونای جدید به طور ناگهانی در وو هان آغاز به سرایت کرد. چین در واکنشی سریع و به موقع به آن با اجرای اقدامات مؤثر پیشگیری و مهار، همه گیری را مهار کرد و در این کار نتایج قابل توجهی به دست آورد. با این حال، همه گیری کرونا در جهان هنوز ادامه دارد.
چین همواره از سازمان بهداشت جهانی برای منشاء یابی ویروس کرونا جدید حمایت کرده است. در این راستا، طبق دستور کاری که در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۰ مورد توافق چین و سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت، سازمان هیئتی از کارشناسان را ۱۴ ژانویه ۲۰۲۱ به وو هان اعزام کرد تا با کارشناسان چینی گروه مشترکی برای انجام تحقیقات درباره منشاء یابی ویروس تشکیل دهند.
این گروه مشترک باز هم به سه کارگروه کاری تقسیم شد تا در سه زمینه همه گیری شناسی، ردیابی مولکولی و حیوانات و محیط زیست، تحقیقات خود را در چین انجام دهند.
کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و چین تعداد زیادی از داده ها و مدارک مربوط به همه گیری کرونا را مورد بررسی قرار داده و از نه مکان مد نظر از جمله بیمارستان «جین یین تان»، بازار غذاهای دریایی «هوا نان» و موسسه ویروس شناسی وو هان متعلق به فرهنسگتان علوم چین بازدید و با پزشکان و پرستاران، محققان آزمایشگاه، متخصصان، پرسنل مدیریت و مغازه داران بازار، کارمندان مجتمع مسکونی، مبتلایان بهبود یافته، خانواده پزشکان و پرستاران قربانی و برخی اهالی شهر صحبت و تبادل نظر کرده اند.
نتایج تحقیقات کارشناسان سازمان بهداشت جهانی در سفر به چین که در نشست خبری فوق اعلام شد، به شرح زیر است:
در خفاشها و پانگولینها ویروسهای کرونای بسیار مشابه توالی ژن ویروس کرونای جدید (کووید-۱۹) یافت شد اما این شباهت به حدی کافی نیست که آنها را به عنوان اجداد مستقیم کرونای جدید (کووید-۱۹) بدانیم؛ حیواناتی مانند راسو و گربه نیز بسیار حساس به ویروس کرونا هستند و این احتمال داده می شود که خفاش، پانگولین یا راسوسانان و گربه سانان و برخی گونه های دیگر ممکن است میزبان بالقوه طبیعی کرونای جدید (کووید-۱۹) باشند.
در آزمایشها از محیط بازار غذاهای دریایی «هوا نان» که تعطیل شده است، آلودگی محیط بازار به ویژه غرفه های محصولات آبزی پروری به کرونای جدید تشخیص داده شده است؛ این احتمال وجود دارد که ویروس کرونای جدید (کووید-۱۹) از طرقی مانند افراد آلوده، غذاهای منجمد یا گوشت حیوانات وارد وو هان شده باشد، اما هنوز راه آن دقیقاً معلوم نیست؛ آزمایش روی محصولات حیوانی در این بازار مثبت نبود؛ در آزمایش روی نمونه ها از خفاش، دام، طیور و حیوانات وحشی استان هو بی و دیگر نقاط چین ردپای ویروس کرونای جدید پیدا نشد؛ چرخه و سرایت ویروس در میان دام و طیور خانگی و حیوانات وحشی پیش و بعد از شیوع بیماری در وو هان پیدا نشد.
در دسامبر ۲۰۱۹، بیماری کرونای جدید در میان جمعیت وو هان سرایت یافت اما بیشتر مبتلایان در نیمه دوم ماه به ویروس آلوده شدند؛ بازار غذاهای دریایی «هوا نان» یکی از نقاطیست که موارد بیشتری داشت و مورد توجه بیشتری قرار گرفت اما تحلیلها بر موارد اولیه در شهر وو هان نشان میدهد در حالی که مواردی در بازار غذاهای دریایی «هوا نان» ظاهر شد، موارد دیگری نیز در جاهای دیگر رخ داده بود.
گروه مشترک کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و چین طرق احتمالی انتقال ویروس را بر حسب پنج رده «بسیار نامحتمل»، «نامحتمل»، «محتمل»، «نسبتا محتمل» و «بسیار محتمل» طبقه بندی کرده است که طبق این روال، کارشناسان انتقال ویروس کرونای جدید از میزبان طبیعی به انسان از طریق میزبان واسطه را «نسبتا محتمل»، انتقال مستقیم از میزبان طبیعی به انسان یا انتقال از طریق غذاهای منجمد را «محتمل» عنوان کرده است.
لازم به ذکر است کارشناسان انتقال ویروس کرونای جدید از طریق آزمایشگاه را «بسیار نامحتمل» اعلام کردهاند.
کارشناسان در این نشست خبری همچنین پیشنهادهایی درباره مراحل بعدی تحقیقات جهانی برای منشاء یابی ویروس کرونای جدید مطرح کردند.