سفرهای استانی قالیباف با عنوان مبهم «نظارت میدانی بر حوزههای انتخابیه نمایندگان مجلس» این سوال را در ذهن فعالان سیاسی ایجاد کرده که آیا این سفرها، آغاز تبلیغات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است که در حال انجام است.
اقتصاد۲۴ – در این گزارش بررسی شده که کارایی سفرهای استانی برای قالیباف چیست.
برای کسانی که اخبار سیاست را حرفهایتر دنبال میکنند، سفر قالیباف به استان خوزستان خبری جدی است و به سادگی از کنار نمیگذرند. برای آنها نخستین سوال این است که چرا نماینده اول مردم تهران در مجلس یازدهم چرا باید بازدیدهای خود را از استان خوزستان شروع کند؟ نخستین احتمال ممکن این است که قالیباف از موقعیت مجلس برای تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری استفاده میکند. برای اینکه بدانیم این احتمال چقدر جدی است، باید به گذشته برگردیم.
از میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری که فهرست آنها شاید به صد نفر هم برسد، محمدباقر قالیباف و محسن رضایی رکورددار نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری هستند و البته قالیباف در این زمینه با حضور در انتخابات مجلس، از رکورد رضایی گذر کرد و به ریاست مجلس رسید.
قالیباف برای ریاست مجلس مسیر پرحاشیهای را پیمود. اصولگرایان برای حمایت از او شرط نامزد نشدن در ۱۴۰۰ را گذاشتند و قالیباف به صراحت این شرط را نپذیرفت و با کادرهایی که سالها ایجاد کرده بود، لابیهایش را آغاز کرد و توانست ریاست مجلس را به دست بیاورد. آن زمان در اوج شیوع کرونا، حتی به چند استان هم سفر کرد. او مثل سفرهای انتخاباتی، میدانست تهران نشستن چاره کار نیست و برای پیروزی نیاز به لابیهای قوی دارد؛ پوتینهایش را پوشید و لشکر خود را جمع کرد و نمایندگانی مثل میرسلیم و نادران را به سادگی کنار زد.
حالا قالیباف برای گام دوم سفرهای خود آماده میشود. نخستین هدف سفر او خوزستان است. جایی که در انتخابات ۹۲، رای بسیار کمی به دست آورده بود. رای اصلی خوزستان بین محسن رضایی و روحانی تقسیم شده بود و قالیباف مشهدی که خود را سردار نجات خوزستان معرفی میکرد، در این دیار توفیقی به دست نیاورد، اما حالا بنا دارد در خوزستان، شهر به شهر برود تا در قامت رئیس مجاس، با مردم در ارتباط باشد.
نکته جالب آنکه تلویزیون ایران برنامه ۲۰:۳۰ را به او اختصاص داد و سفر او را به صورت ویژه پوشش داد تا به این ترتیب تبلیغات سفر هم به کاملترین شکل انجام شود. البته پیش از آن سایت رسمی مجلس شورای اسلامی، به خاطر سفر قالیباف صفحه اول خود را تغییر داده بود و بنری با عنوان عجیب «نظارت میدانی رییس مجلس بر حوزههای انتخابیه نمایندگان استان خوزستان» را روی سایت گذاشته بود.
عنوان این رپرتاژ رایگان سایت خانه ملت هم بسیار عجیب بود. یعنی اساسا معلوم نیست بر اساس کدام قانون یا کدام اختیارات، ریاست مجلس میتواند بر حوزههای انتخابیه سایر نمایندگان نظارت میدانی انجام دهد؟
بسیاری گمان میکنند احمدی نژاد مبدع سفرهای استانی بوده است. اما قبل از او هم رئیسان جمهور به استانهای دور و نزدیک سفر میکردند. اما آنچه سفرهای احمدی نژا را مشهور کرد، اصرار او به سفر به همه شهرها بوده است. در این سفرها هم تصمیمات متعددی درباره شهرهای مختلف اتخاذ میشد و هم نامههای مردمی جمعآوری میشد که گفته میشد در سفرهای استانی، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نامه از مردم جمعآوری شده بود. حالا قالیباف هم پا در همان مسیر گذاشته. مثلا در سال ۹۸، لاریجانی به عنوان رئیس مجلس دو بار به خوزستان سفر کرد. یک بار فروردین بعد از سیل خوزستان و یک بار بهمن ماه در دهه فجر. اما هیچ کدام این سر و صدا را نداشتند.
اما حالا قالیباف قصد دارد به سبک احمدی نژاد همه شهرهای استان سفر کند و از لحظه به لحظه سفر او عکس و فیلم و خبر. رئیس مجلس شورای اسلامی در روز اول سفر خود به خوزستان از شهرستان آبادان، خرمشهر، شادگان و ماهشهر دیدن میکند. در روز دوم سفر به امیدیه، بهبهان، رامهرمز، ایذه و مسجدسلیمان و روز سوم به شوشتر، اندیمشک، احمد فداله و شوش سفر میکند و در روز چهارم سفر خود به خوزستان در اهواز و سوسنگرد حضور مییابد. تا لحظه تنظیم این گزارش، از چند ساعت اول سفر قالیباف به خوزستان دو برابر سفر لاریجانی به خوزستان در سایت خانه ملت، خبر روی خروجی رفته است. حتی زیارت شهدای شلمچه و آبادان به صورت مجزا!