یک نماینده پارلمان اروپا اینستکس را یک تراژدی دانسته و تاکید کرد که اروپا برای نشان دادن علاقهاش به توسعه مناسبات اقتصادی با تهران باید اقدامات بیشتری انجام دهد و در روابط با ایران منتظر نماند ببیند رئیس جمهور جدید آمریکا چه میکند.
به گزارش تسنیم، “راینهارد بوتیکوفر”، رئیس سابق سبزها در آلمان و اروپا و عضو فعلی کمیسیون سیاست خارجی پارلمان اروپا در گفتگو با “تاگس سایتونگ”، آلمان در پاسخ به این پرسش که آیا “جو بایدن”، دوباره به توافق هستهای با ایران که ترامپ از آن خارج شده است باز می گردد گفت: بایدن در مبارزات انتخاباتی خود گفته است در صورتی که ایران نشان دهد دوباره کاملا به برجام پایبند است میخواهد به این توافق بازگردد؛ با این همه وی این بازگشت را تنها نقطه آغازی برای مذاکرات بعدی دانسته است. بایدن با بازگشت ساده به برجام موافقت نمیکند.
وی افزود: به نظر من اصلا هنوز مشخص نیست که آیا بایدن میتواند در این راستا در مسیری حرکت کند. وی درباره این موضوع در سنا و نه تنها از طرف جمهوریخواهان با مقاومت قابل توجهی روبرو است. بنابراین بسیار محتاط عمل خواهد کرد.
این نماینده پارلمان اروپا در این باره که این اتحادیه در این شرایط چه کاری میتواند انجام دهد نیز گفت: اتحادیه اروپا، آلمان، انگلیس و فرانسه تمام مدت نقش فعالی را در برجام داشتند. بدون اروپا این توافق هستهای هرگز شکل نمیگرفت. اخیرا هم اروپا در شورای امنیت سازمان ملل موضع بسیار روشنی در برابر استراتژی تقابل آقای ترامپ با برجام اتخاذ کرد.
وی با این همه اظهار داشت که در دو سال اخیر اروپا نشان داد که بدون همکاری آمریکا نمیتواند برجام را نجات دهد.
بوتیکوفر درباره سیستم مالی اینستکس هم گفت: این پروژه متاسفانه یک تراژدی است. تا به حال از طریق این مکانیسم تنها یک معامله انجام شده است. اگر ما اروپاییان میخواهیم به ایران این پیام را ارسال کنیم که به صورت جدی به توسعه روابط اقتصادی با ایران علاقمند هستیم باید کارهای بیشتری در این راستا انجام دهیم.
وی در عین حال مذاکرات درباره همه مسائل مورد مناقشه با ایران در قالب برجام را رد کرد و گفت: ما اروپاییها باید ابتکار عمل را در دست گیریم و تنها منتظر نمانیم ببینیم که بایدن چه میکند. وی در این راستا همچنین بر لزوم برگزاری یک کنفرانس منطقهای برای صلح و پایداری با حضور ایران تاکید کرده و مدعی شد که در چنین چارچوبی یک برجام جدید هم میتواند شکل گیرد.
توافق هستهای موسوم به برجام که در سال ۲۰۱۵ بین ایران و کشورهای موسوم به ۱+۵ (شامل ۵ عضو دائم شورای امنیت + آلمان) منعقد شد، از اواسط سال ۲۰۱۸ بهدلیل اقدامات یکجانبه آمریکا و بدعهدی طرفهای اروپایی در وضعیت بدی قرار گرفته است.
پس از آنکه دولت آمریکا با اعلام خروج از برجام در اردیبهشتماه ۹۷ تحریمهای یکجانبه خود علیه ایران را بازگرداند و حتی اقدام به وضع تحریمهای سنگینتر از گذشته کرد، طرفهای اروپایی برجام وعده دادند که با اتخاذ اقداماتی، پیامدهای منفی خروج آمریکا از برجام را جبران خواهند کرد. اما تا به حال در این راستا هیچ اقدامی نکردهاند.