در پی اعلام دولت انگلیس مبنی بر کاهش قابلتوجه کمکها به یمن، این تصمیم در حالی است که فعالان حقوق بشری دریافتهاند که انگلیس پس از لغو منع صادرات سلاح به عربستان مجوز فروش بالغ بر ۱.۴ میلیارد پوند تسلیحاتی را به عربستان سعودی صادر کرده است
به گزارش ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه تایمز، دولت انگلیس پس از آنکه تائید کرد کمک های خود را به یمن در سال ۲۰۲۱میلادی به رغم قحطی و مرگ میلیونها انسان در آنجا کاهش می دهد، مورد سرزنش قرار گرفت.
«جیمز کلورلی» (James Cleverly) وزیر خاورمیانه دولت انگلیس در یک نشست کشورهای اهداکننده که به صورت آنلاین برگزار می شد گفت که انگلیس دستکم ۸۷ میلیون پوند (۱۲۱.۲ میلیون دلار) در طول سال مالی آینده به یمن کمک می کند که این میزان در مقایسه با ۱۶۰ میلیون پوندی که سال گذشته در همان اجلاس متعهد شده بود، ۷۳ میلیون پوند کاهش داشته است.
در پی اعلام این تصمیم، «جرمی هانت» وزیر امور خارجه پیشین انگلیس که در سال ۲۰۱۹ از عدن دیدار کرد، گفت که از این تصمیم بسیار ناامید شده است. وی زمانبندی اعلام شده را هم غیرمسئولانه خواند و گفت: «این اقدام در حالی است که هفته گذشته سازمان ملل هشدار داد یمن با بدترین قحطی دهه های گذشته در جهان روبرو است».
سازمان ملل متحد در این نشست با حضور بیش از ۱۰۰ دولت و اهدا کننده اعلام کرد که به دنبال سه میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار است تا مانع بروز قحطی در این کشور عربی شود. در پی اعلام این شرایط، عربستان به عنوان آغازگر جنگ علیه یمن اعلام کرد که ۴۳۰ میلیون دلار، امارات به عنوان متحد عربستان ۲۳۰ میلیون دلار و آمریکا حامی این دو کشور در جنگ یمن ۱۹۱ میلیون دلار کمک خواهند کرد.
همزمان گروه های امداد اعلام کرده اند که در صورت ادامه قطع بودجه، باید منتظر فاجعه ای در مقیاس بزرگتر بود. گفته می شود ۶ میلیون نفر در یمن که نیمی از آنها کودک هستند، همزمان با همه گیری ویروس کرونا از دسترسی به آب سالم محروم هستند.
تصمیم کاهش کمک به یمن از سوی انگلیس در حالی اعلام می شود که «اندرو میچل» وزیر پیشین توسعه بینالمللی گفته بود در صورت قطع کمک ها، نزدیک به چهار میلیون یمنی همچنان به شکلی غیرانسانی با قحطی و مرگ روبرو هستند.
هانت هم تاکید کرد که بعید میداند هیچ اتفاق دیگری به اندازه قطع کمک ها به یمن بتواند تا این اندازه به قیمت جان انسان ها تمام شود. وی افزود: «تنها گذاشتن یک کشور فراموش شده و مردمش با ارزش های ما مغایرت دارد، اقتدار اخلاقی ما را تضعیف می کند و از نفوذ ما می کاهد. ما باید مقیاس حمایت خود را در برابر چنین رنج هایی افزایش دهیم».
میچل هم با اشاره به اینکه انگلیس در ماه فوریه(بهمن) رئیس شورای امنیت سازمان ملل بوده، موضوع کاهش کمک ها به یمن را نگران کننده خواند و گفت: «انگلیس در اوضاع یمن نقش دارد زیرا بخشی از ائتلاف جنگ در یمن به رهبری عربستان بوده است». وی افزود: ما نمیتوانیم دستان خود را از این فاجعه انسانی بشوییم.
همزمان رادیو عمومی ملی آمریکا (NPR) ضمن تقبیح اقدام دولت انگلیس نوشت: نزدیک به دو سوم یمنیها برای زنده ماندن به کمک های غذایی اتکا دارند.
براساس گزارش سازمان ملل نزدیک به ۵۰ هزار یمنی در حال حاضر با مرگ در اثر گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند و در سالجاری ۱۶ میلیون نفر گرسنه میمانند.
این درگیری باعث ایجاد زنجیره ای از پیامدها، از جمله آوارگی داخلی، فروپاشی اقتصادی، تخریب نظام های بهداشتی و شیوع بیماری های متعدد شده است.
یک مقام آژانس پناهندگان در سازمان ملل به تازگی در گزارشی نوشت که شیوع کووید-۱۹ نگرانی اصلی در این کشور نیست و مشکل اساسی در این کشور کمک رسانی است که علاوه بر آنکه جنگ این مسیر را دشوار کرده اکنون کشورهای ثروتمندی همچون انگلیس از کاهش میزان کمک های اهدایی خود خبر دادهاند.
تداوم فروش سلاح انگلیس به عربستان و همدستی در جنگ یمن
فعالان حقوق بشری دریافتهاند که انگلیس پس از لغو منع صادرات سلاح به عربستان مجوز فروش بالغ بر ۱.۴ میلیارد پوند تسلیحاتی را به عربستان سعودی صادر کرده است که میتواند در جنگ یمن مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش ایرنا به نقل از گاردین، کنشگران، دولت لندن را متهم میکنند که منافع مالی ناشی از فروش تسلیحات به رژیم سعودی را به جان مردم یمن ترجیح میدهد. آنها دریافتهاند که در فاصله زمانی جولای تا سپتامبر ۲۰۲۰ انگلیس مجوز فروش ۱.۳۹ میلیارد پوند سلاح به عربستان را صادر شده که بخش عمده آن را موشک و بمب تشکیل میدهد.
پویش انگلیسی توقف تجارت سلاح میگوید که تداوم همکاریهای تسلیحاتی لندن و ریاض نشان دهنده عمق ارتباط این مساله با ۶ سال جنگ ویرانگر در یمن است که بر اثر آن تاکنون هزاران نفر جان باختهاند. «سارا والدرون» یک سخنگوی این پویش انگلیسی بیان داشت که آمارهای منتشر شده حاکی از اراده دولت لندن برای حفظ همکاریهای تسلیحاتی با ریاض به هر قیمتی است. وی هشدار داد که اگر دولت لندن دست از این همکاری برندارد به جنگافروزی در یمن متهم میشود.
انگلیس از زمان آغاز جنگ یمن که علاوه بر آمار بالای تلفات، دهها هزار زخمی و ویرانی در این کشور مسلمان بهجای گذاشته، مجوز فروش حدود پنج میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی را صادر کرده و در آموزش نیروهای سعودی نقش جدی داشته است.
عربستان و امارات از ششم فروردین سال ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن بهعنوان فقیرترین کشور عربی آغاز کردند تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادهخواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشانند.
جنگ علیه یمن همچنین میلیونها یمنی را با بحران شدید گرسنگی و قحطی روبه رو کرده است، بهگونهای که سازمان ملل متحد در گزارشی، قحطی در این کشور را بزرگترین فاجعه انسانی نامید.
تاکنون شماری از نمایندگان مجلس انگلیس خواستار توقف همکاریهای تسلیحاتی لندن و ریاض شدهاند. «علی طاهر» نماینده منطقه بیرمنگام با صدور بیانیهای توقف فروش سلاح به عربستان سعودی را اولین گام مهم برای تاثیرگذاری در راستای پایان دادن به درگیریها در یمن دانست.
همچنین رهبر سابق حزب کارگر که در نهادهای حقوق بشری و ضد جنگ فعالیت پر رنگی دارد، پویش جهانی دیگری را برای توقف جنگ در یمن راه اندازی کرد.
جرمی کوربین در توئیتی نوشت: شرایط در یمن در حال حاضر به گونهای است که وخیمترین فاجعه انسانی در جهان را تجربه میکند و بمبهای ساخت انگلیس مسؤول کشته شدن هزاران نفر است.