حزب حاکم کمونیست ویتنام در سال گذشته میلادی در یکی از نادرترین فعالیت های خود رای به حذف ‘دینه لا تانگ’ ۵۶ ساله و یکی از ۱۹ عضو دفتر سیاسی حزب،قدرتمندترین بخش کشور ویتنام در دولت تک حزبی داد.
این افراد به اتهام سوء استفاده های مالی در شرکت ملی نفت و گاز (پتروویتنام) دستگیر و راهی دادگاه شدند.
براساس گزارش کمیته بازرسی حزب کمونیست ویتنام، لاتانگ که ۳۵ سال برای این حزب کار کرده متهم به اجرای پروژه های غیرقانونی متعددی بوده که ضرر و زیان مالی زیادی به ‘پتروویتنام’ وارد کرده است.
وی در کنار ۲۱ نفر دیگر عصر چهارشنبه در یکی از بزرگترین جلسات دادگاه ویتنام شرکت کرد.
وی درسخنانی در دادگاه خود رابیگناه دانست و در عین حال برای نخستین بار اتهاماتی را علیه نخست وزیر سابق این کشورمطرح ساخت.
‘دین لا تانگ’ با سابقه ترین مقام سیاسی این کشور است که طی دهههای گذشته مورد محاکمه قرار میگیرد.
وی در پی اقدامات گسترده دولت ویتنام با عنوان مبارزه با فساد در سال گذشته (۲۰۱۷) دستگیر شد.
رسانه های ویتنامی محاکمه این افراد را به عنوان مهمترین صحنه مبارزه با فساد در این کشور ارزیابی کرده اند.
عضو ارشد حزب کمونیست در پاسخ به اتهامات مطرح شده علیه خود گفت : این تصمیمات در پی پیروی از نخست وزیر دولت وقت گرفته شد.
جلسه دادگاه «تانگ» درحالی برگزار شد که تنها رسانههای دولتی این کشور اجازه حضور در دادگاه را داشتند.
گنگوین تان دانگ’ نخست وزیر سابق ویتنام هنوز به این اتهامات پاسخی نداده است.
پس از پیروزی «نگوین پو ترونگ» مقابل «نگوین تان دانگ» در یک فراز ونشیب سیاسی در سال ۲۰۱۶، موج دستگیریها با عنوان اقدامات علیه اختلاس وسوء استفاده مالی دراین کشور آغاز شد که در پی آن تعداد زیادی از مقامات بلند پایه ویتنامی دستگیر شده اند.
ناظران منطقه ای که تحولات این کشوررا رصد می کنند ، معتقدند: اقدامات دولت جدید به همان اندازه که به عنوان مبارزه با فساد انجام می شود، اهداف سیاسی نیز دارد.
دولت ویتنام در مهرماه سال جاری نیزاعلام کرد: براساس برنامه مقابله با فساد ۵۱ بانکدار و تاجر این کشورپس از بازداشت ، مورد محاکمه قرار گرفتند.
منتقدان دولت کمونیستی (سوسیالیستی) ویتنام فساد مالی گسترده در میان مسئولان عالی رتبه را یک رسوایی برای این کشور می دانند.
یکی از افراد این گروه، ‘ شوان سان’ مدیرسابق بانک ‘اوشن’ ویتنام که ریاست ‘پترو ویتنام’ بزرگترین شرکت نفتی این کشور را نیز در پرونده کاری خود داشت،به دلیل اختلاس، سوء استفاده ازقدرت و سوء مدیریت اقتصادی از سوی دادگاهی در این کشور به مرگ محکوم شد.
‘ ون ثام’ رئیس سابق این بانک نیز که زمانی یکی از ثروتمندترین افراد ویتنام محسوب می شد ،در این دادگاه با اتهامات مشابه و همچنین نقض قوانین وام های اعتباری بانک ها، به حبس ابد محکوم شد.
علاوه براین اتهام پرداخت ۲۳ میلیون دلار وام غیرقانونی در سال ۲۰۱۲ توسط رئیس بانک اوشن در دادگاه به اثبات رسید.
طبق این حکم قضایی ، کسب ۳۵ میلیون دلار سهام شرکت پترو ویتنام در بانک اوشن از دیگر اتهامات وی بود.
ایرنا