علی خدایی، نماینده کارگری شورای عالی کار ایران، روز یکشنبه در یک برنامه تلویزیونی درباره حداقل دستمزد کارگران برای سال آینده گفت: رقم ۶ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان در جلسه شورای عالی کار مطرح خواهد شد. او جلسات شورای عالی کار در این زمینه را «سخت و پیچیده» خواند و اعلام کرد این جلسات از سهشنبه آینده آغاز خواهد شد.
به گفته این فعال کارگری، دستمزد امسال کارگران ۳۷ درصد هزینههای خانوار را پوشش میدهد و شرکای اجتماعی، طرف دولتی و نمایندههای کارفرمایان باید همکاریهای لازم را داشته باشند که قدرت خرید از دست رفته کارگران به آنها برگردد.
او ادامه داد: «براساس قانون کار مرجع تعیینکننده دستمزد کارگران شورای عالی کار است و شورای عالی کار متشکل از نمایندههای کارگری، کارفرمایی و دولت است. این شورا باید براساس دو مؤلفه دستمزد کارگران را تعیین کند که مؤلفه اول توجه به نرخ تورم است و مؤلفه دوم قانون آمره محسوب میشود و براساس آن مزد تعیین شده بدون ویژگیهای جسمی و نوع کار محوله باید حداقل هزینههای زندگی را تأمین کند و این هزینهها که حداقل هزینههای خانواده برای زندگی است، سبد معیشت نام دارد.»
خدایی افزود: «برآورد گروه کارگری از سبد معیشت حدود ۹ میلیون تومان بود که در جلسه کمیته دستمزد شورای عالی کار براساس آمارهای رسمی عدد ۶ میلیون و ۸۹۵ تومان به عنوان حداقلهای زندگی خانوار ۳.۳ نفری مشخص شد که این عدد برای حداقلهای زندگی در شهر تهران پایین است و در مراکز کلانشهرها این رقم پاسخگو نیاز خانوارها نیست.»

به گفته خدایی، در استان تهران برآورد هزینهها رقمی بیش از ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را نشان میدهد و در استان قم این عدد حدود ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است. بنابراین نرخ مسکن بر روی این عدد در شهرها تأثیرگذار است و بیش از ۲.۵ میلیون تومان هزینه خوراک هست که در سراسر کشور هزینه برابر دارد.
وی فزود: در حال حاضر مزد کارگران برای خانواده ۳.۳ نفری کمتر از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است و وضعیت فعلی برای کشور هشداردهنده است. دستمزد کارگران با دو فرزند ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و کارگران بدون فرزند ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است.
این فعال کارگری ضمن اشاره به مخالفت کارفرمایان با رقم پیشنهادی گفت: در سال گذشته رقم سبد معیشت ۴ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان بود که اختلاف هزینهها از سال گذشته تا به امروز بیش از ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است.
خدایی تاکید کرد: «آمارهای موجود درخصوص خانوادههای کارگری هشداردهنده است و این خانوادهها بودجهای برای هزینه تفریحات، سرگرمی، آموزش و بهداشت ندارند. سرانه مصرف شیر در کشور ما در سال ۱۳۸۳ حدود ۲۱۰ کیلوگرم به ازای هر نفر در سال بود و این عدد به کمتر از ۸۰ کیلوگرم در سال رسیده است و در سال ۱۳۸۷ که شاهد هدفمندی یارانهها بودیم و در سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۶ که خیزش نرخ ارز را داشتیم، کاهش سرانه مصرف شیر بیشتر بود.
نکته اول آسیب این کاهش سرانه مصرف شیر است که وزارت بهداشت هشدارهای لازم را ارائه کرده است و آسیب دوم به چرخه تولید شیر در کشور وارد خواهد شد که قسمتی از تولید و اشتغال ما به واسطه کاهش سرانه مصرف شیر از بین رفت.»
خدایی گفت: تورم ایجاد شده در کشور هیچ رابطه معناداری با افزایش دستمزد کارگران ندارد و افرادی که مدعی افزایش تورم به واسطه افزایش دستمزد کارگران هستند، باید به آمارها دقیقتر نگاه کنند.