تارنمای نشریه لوبلاگ در یادداشتی نوشت: در حالیکه ‘دونالد ترامپ’ خاورمیانه را مکانی بسیار خطرناک می داند، باید یادآوری کرد، این عربستان با کمک بی سر و صدای آمریکا بود که خاورمیانه را به این روز انداخته است.
ایرنا به نقل از ‘امیل نخله’ از اعضای اندیشکده شورای روابط خارجی و افسر ارشد پیشین سیا در یادداشتی با عنوان’ چگونه سعودی ها به کمک آمریکا خاورمیانه را تبدیل به مکانی خطرناک کردهاند’ افزود: به گفته رئیس جمهوری آمریکا، خاورمیانه، مانند سایر نقاط جهان، مکانی بسیار خطرناک است. اما باید گفت عربستان با کمک بی سر و صدای آمریکا است که این کار را انجام داده اند.
در ادامه یادداشت این عضو اندیشکده شورای روابط خارجی آمده است: سخنان بسیار عجیب ترامپ در مورد شاهزاده ‘محمد بن سلمان’ و نقش وی در قتل’جمال خاشقچی’ روزنامه نگار اهل عربستان، چندین مسئله جدی را مطرح می کند که ترامپ عمدا دست داشتن وی در این جنایت را رد کرده و یا واقعا از این موضوع اطلاعی ندارد.
فراتر از حقایق و منطق نصف و نیمه ای که ترامپ در دفاع از بن سلمان ارائه داد، او در حقیقت با این کار منافع بلند مدت آمریکا در منطقه را تضعیف کرده و زندگی شهروندان آمریکایی، غیرنظامیان، دیپلمات ها و ارتش را در خاورمیانه در معرض خطر قرار میدهد.
غم انگیز است که رئیس جمهوری ایالات متحده، به عنوان نخستین دریافت کننده اطلاعات کشور خود، قضاوت سیا در مورد دست داشتن بن سلمان در قتل خاشقچی را رد کرده و همه واقعیت ها را دور انداخته است. به عبارتی ترامپ با بیعتنایی به تحقیقات سیا، اعتبار این جامعه اطلاعاتی را زیر سوال برده است.
در زیر چند نمونه آورده شده که نشان میدهد چگونه سعودی ها، با کمک آمریکا، منطقه را به یک مکان بسیار خطرناک تبدیل کردهاند.
تفسیر بنیادگرایانه از اسلام که توسط ‘محمد ابن عبدالوهاب’ از حدود نیم قرن پیش شروع شده و به صدور دیدگاه خود از اسلام میپردازد، سبب به وجود آمدن افراد وگروههایی همچون’اسامه بن لادن’، القاعده، الشباب، داعش و دیگر گروههای تروریستی منطقهای شد. بسیاری از جهادگران این گروه از عربستان و دیگر کشورهای امیرنشین خلیج فارس آمدهاند و توسط افراد و سازمان های این کشورها تامین میشوند.
برای مثال ‘سازمان بینالمللی امداد اسلامی’، ‘مجمع جهانی جوانان مسلمان’، ‘الحرمین’ و دیگر گروهها، دیدگاه بنیادگرایانهای از اسلام ارائه داده و در سراسر آسیا، آفریقا، آسیای مرکزی، بالکان و دیگر نقاط جهان به فعالیت مشغول هستند. آنها صاحب دکترین افراطی هستند که از سوی دیگر مسلمانان، مسیحیان و یهودیان غیرقابل تحمل است.
اما بسیاری از سعودیها از دکترین وهابی حمایت میکنند و در واقع سعودیها همراه با دیگر همراهان خود از بحرین، کویت و امارات به القاعده و سازمان تروریستی پیرو مانند داعش پیوسته اند. فراموش نکنیم پانزده نفر از هواپیماربایان ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، اهل عربستان بودند و مقامات آمریکایی پس از حادثه ۱۱ سپتامبر در مورد نیاز به مبارزه با تروریسم جلسات متعددی با همتایان خود در عربستان برگزار کردند. در واقع سالهاست ایالات متحده از صدور روایتی افراطی از اسلام از سوی عربستان آگاه است،اما سیاستگذاران ایالات متحده قبل و بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر، عربستان سعودی را به دلیل رشد بنیادگرایی پاسخگو نمیدانند.
در سوی دیگر میدان، جنگ یمن که با رهبری عربستان تبدیل به یک فاجعه تمام عیار انسانی شده، میلیونها یمنی، از جمله زنان و کودکان بسیاری را در معرض خطر مرگ ناشی از قحطی و بیماریهای مرتبط قرار داده است. برخلاف آنچه ترامپ در بیانیه خود مبنی بر مبریکردن بنسلمان گفت، عربستان سعودی مسئول فاجعه انسانی یمن است. جت های عربستان با بمباران اهداف غیرنظامی در یمن، از جمله مدارس و بیمارستانها و با پشتیبانی تاکتیکی و اطلاعاتی آمریکا در این کشور فاجعه بزرگ به راه انداختهاند.
محاصره قطر به عنوان یکی از اعضاء شورای همکاری خلیج فارس توسط عربستان و دیگر متحدانش از دیگر اقدامات بیثبات کننده عربستان است که نباید نایده گرفته شود. بن سلمان و ‘محمد بن زاید’ همتای وی در ابوظبی، قطر را متهم به حمایت از تروریسم کردهاند که در بهترین حالت این اتهام تنها یک ادعای دروغین است. از سوی دیگر ترامپ هم با حماقت تمام در کنار بنسلمان برای محاصره قطر ایستاده است و این در حالیست که یکی از بزرگترین پایگاههای منطقهای آمریکا در قطر واقع شده است. محاصره قطر باعث افزایش تنش در خلیج فارس شده و خطر جنگ در خاورمیانه را افزایش داده است. همچنین این امر قطر را به سمت ایران و ترکیه، دو کشور غیر عربی سوق داده که بن سلمان قادر به شکست آنها نیست.
در عین حال، ترامپ، بن سلمان و ‘بنیامین نتانیاهو’ نخست وزیر متعلق به جناح راست اسرائیل که از همان ابتدا با برنامه هستهای ایران مخالف بود، در نهایت سبب خروج آمریکا از برجام شدند؛ توافقی که بر اساس آن ایران غنی سازی اورانیوم را متوقف کرد و تعداد سانتریفیوژها را کاهش داد. جامعه بینالمللی هم از طریق بازرسیهای دقیق اطمینان حاصل کرد ایران به این توافق پایبند میماند.
ناگفته نماند در حالیکه بنسلمان از مخالفان سرسخت توافق هستهای با ایران بود، حال به دنبال گسترش برنامه هستهای خود است. لذا اگر او مجاز به محقق ساختن رویای هستهای خود شود، دوران خطرناکی از گسترش سلاحهای هستهای منطقه را به کام خود فرو میبرد و درگیریهای آینده منطقهای را مرگبارتر میکند.
سیاست ایالات متحده در عراق و سوریه در دهه گذشته نیز به طور قابل توجهی به تبدیل خاورمیانه به مکانی خطرناک کمک کرده است.حمله ایالات متحده به عراق بدون توجه به تأثیرات درازمدت چنین جنگی و سیاست ‘باراک اوباما’ رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده و ترامپ در سوریه، سبب ایجاد خلا بزرگی در این دو کشور شد که به سرعت توسط داعش پر شد.