قضات دادگاه کیفری بینالملل روز جمعه با صدور حکمی اعلام کردند این دادگاه مستقر در لاهه صلاحیت قضایی برای رسیدگی به جرایم جنگی در اراضی فلسطینی را دارد؛ حکمی که راه را برای تحقیقات احتمالی باز میکند.
به گزارش ایسنا، به نقل از روسیا الیوم، قضات دادگاه گفتند که این تصمیم با استناد به صلاحیتهای مندرج در سند تاسیس دادگاه اتخاذ شده و شامل هیچ تلاشی برای تعیین وضعیت کشور یا مرزهای قانونی نمیشود.
فاتو بن سودا، دادستان دادگاه کیفری بینالملل در دسامبر ۲۰۱۹ گفت که “دلایل منطقی وجود دارد که نشان میدهد جنایات جنگی در کرانه باختری از جمله بیتالمقدس شرقی و نوار غزه انجام شده یا در حال انجام است.”
در پی این اظهارات از قضات دادگاه کیفری خواسته شد قبل از آغاز تحقیقات رسمی، حکم دهند که آیا این موضوع در صلاحیت قضایی دادگاه است یا خیر. قضات نیز در حکمی که روز جمعه منتشر شد پاسخ مثبت دادند.
آنها در این حکم گفتند: “مناطقی که از سال ۱۹۶۷ توسط اسرائیل اشغال شده است ، یعنی غزه و کرانه باختری، از جمله بیتالمقدس شرقی جزو اختیارات و صلاحیت های لاهه است.”
واکنش اسرائیل و آمریکا
حکم صادره از سوی قضات لاهه واکنش شدید اسرائیل و ایالات متحده را به دنبال داشت.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به شدت با تصمیم دادگاه بینالمللی کیفری برای آغاز تحقیقات در مورد جنایات جنگی این رژیم در سرزمینهای فلسطینی مخالفت کرد.
نتانیاهو همچنین به وزرای دولت خود دستور داد درمورد تصمیم دادگاه اظهارنظر علنی نکنند.
وزارت امور خارجه آمریکا هم اعلام کرد که واشنگتن به تصمیم دادگاه کیفری بینالملل معترض است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه در توئیتر نوشت: ایالات متحده به تصمیم دادگاه بینالمللی کیفری در مورد اوضاع فلسطین اعتراض دارد.
حکم دیوان لاهه پیروزی برای عدالت است
نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین از تصمیم دیوان کیفری بینالملل استقبال کرد و آن را پیروزی برای عدالت دانست.
به گزارش روسیا الیوم، محمد اشتیه، نخست وزیر فلسطین گفت که این حکم، به منزله پیروزی برای عدالت و انسانیت و ارزشهای حق، عدالت و آزادی و نیز انصاف به خرج دادن در قبال خون قربانیان و خانوادههایشان است که درد دوری عزیزانشان را در دل دارند. آخرین این افراد نیز شهید خالد نوفل از روستای رأس کرکر در غرب رام الله بود که بیگناه با گلوله شهرکنشینها جان باخت.
وی عنوان داشت که این حکم، این پیام را به عاملان جنایتها میرساند که جنایتهایشان با گذر زمان فراموش نخواهد شد و آنها از مجازات در امان نخواهند بود، این حکم پیروزی برای عدالت و همان دیوان کیفری است که تلاشهای اسرائیل برای مشروعیت بخشی به اقدامات خود را ناکام گذاشت.
اشتیه عنوان داشت: دولت فلسطین به مستندسازی از جنایتهای مداوم اسرائیل علیه مردم ما ادامه میدهد به ویژه جنایتهای کشتار و تخریب خانهها و سیطره بر اراضی، گسترش شهرکسازیها برای بلعیدن اراضی، همانطور که اخیراً در خربه حمصه و دیگر اراضی که با شهرکسازیها تهدید میشوند، رخ داد، این اقدامات قانون بین الملل و مصوبات مشروع بین المللی را نقض میکند و راهکار تشکیل دو کشور به ویژه قطعنامه شماره ۲۳۳۴ شورای امنیت را از بین میبرد.
نخست وزیر فلسطین از دیوان کیفری بینالمللی خواست تا اقدامات قضائی خود را در پروندههای ارائه شده به این دادگاه تسریع بخشیده که این پروندهها با محوریت جنایتهای این رژیم طی سه جنگش به غزه و نیز دو پرونده اسیران و شهرکسازیها است.