رئیسجمهوری مکزیک در واکنش به آغاز اقدامات ضدمهاجرتی دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا و در بیان اهمیت حضور مهاجران در این کشور اطمینان داد که ایالات متحده بدون مهاجران مکزیکی، «آنچه که هست، نبود». به گزارش روز یکشنبه ایرنا از خبرگزاری افه، «کلائودیا شینباوم» رئیسجمهوری مکزیک در جریان مراسمی که در ایالت «اوآکساکا» (Oaxaca) در ... رئیسجمهوری مکزیک: بدون مهاجران مکزیکی، آمریکا آنچه که هست، نبود
فایننشال تایمز از مشاجره ترامپ و نخست وزیر دانمارک در یک گفتگوی تلفنی خبر داد
یک رسانه انگلیسی فاش کرد دونالد ترامپ چند روز پیش یک گفتگوی تلفنی «خشمگینانه» را با نخست وزیر دانمارک بر سر تهدیدش برای تصرف جزیره گرینلند داشته است.
به گزارش ایسنا، روزنامه «فایننشال تایمز» انگلیس به نقل از مقامهای ارشد اروپایی گزارش داد «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا ۱۰ روز قبل یک گفتگوی تلفنی ۴۵ دقیقهای را با «مته فردریکسن»، نخست وزیر دانمارک داشته که به مشاجره منجر شده است.
بر اساس این گزارش ترامپ که در زمان انجام این گفتگوی تلفنی هنوز رئیس جمهور منتخب بود و تحلیف انجام نداده بود با لحنی خشمگینانه و تهاجمی تهدید به اعمال تعرفههای جدید علیه این متحد ایالات متحده در ائتلاف ناتو در صورت واگذار نکردن جزیره گرینلند کرده است.
«برایان هیوز»، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا هر چند درباره این گزارش اظهار نظر نکرده اما گفت دلیل تمرکز ترامپ بر کنترل گرینلند رقابت کلیتر آمریکا، چین و روسیه در حوزه قطب شمال است.
هیوز در بیانیهای تصریح کرد: «دونالد ترامپ صراحتا گفته است که ایمنی و امنیت گرینلند برای ایالات متحده مهم است در حالی که چین و روسیه در حال انجام سرمایهگذاریهای چشمگیر در سراسر منطقه قطب شمال هستند.»
این سخنگو اضافه کرد: «رئیس جمهور آمریکا نه فقط به محافظت از منافع آمریکا در منطقه قطب شمال بلکه همچنین به همکاری با گرینلند به منظور تضمین موفقیت دو جانبه هر دو کشور متعهد است.»
ترامپ تمایلش برای آنکه آمریکا جزیره گرینلند را در کنترل خود در آورد از زمان دولت اولش مطرح کرده بود و در پی دومین پیروزیاش در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، بار دیگر تهدیدات خود برای در اختیار گرفتن این جزیره و بیرون کشیدن آن از کنترل دانمارک را از سر گرفت. گرینلند هر چند جزیرهای خودمختار است اما بخشی از دانمارک محسوب میشود. ترامپ در سخنرانی خود به مناسبت مراسم تحلیفش در دوشنبه گذشته آمریکا را یک کشور در حال رشد که دارد اراضی خود را گسترش میدهد خواند. ترامپ در عین حال از ضرورت این که آمریکا کانال پاناما را نیز باز پس بگیرد و همچنین الحاق کانادا به ایالات متحده حرف زد.
طبق گزارش فایننشال تایمز، گفتگوی تلفنی جنجالی ترامپ و فردریکسن روز ۱۵ ژانویه انجام شده و ظاهرا در این گفتگو نخست وزیر دانمارک به صحبتهای چند وقت پیش رئیس پارلمان گرینلند اشاره داشته که گفته بود این جزیره فروشی نیست و تصمیم گیری درباره استقلال پیدا کردن گرینلند به عهده خود مردم گرینلند است.
او همچنین بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی دفترش در این گفتگو پیشنهاد اینکه دانمارک مسئولیت بیشتری را از بابت تامین در حوزه قطب شمال به عهده بگیرد را مطرح ساخته و تاکید کرده شرکتهای دانمارکی به رشد اقتصادی و اشتغالزایی در ایالات متحده کمک میکنند و اتحادیه اروپا و ایالات متحده دارای نفع مشترکی در تقویت تجارت بین خود هستند.
تیم دونالد ترامپ اما جزئیاتی از این گفتگوی تلفنی منتشر نکردهاند. ترامپ در هفتم ژانویه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت توسل جستن به اعمال زور نظامی یا اقتصادی برای آنکه کنترل جزیره گرینلند را به دست بگیرد رد نمیکند.
رئیس جمهور آمریکا ساعاتی بعد از آن با ادای سوگند، دور جدید ریاست جمهوری خود را آغاز کرد بار دیگر بر تمایلش به منظور در کنترل گرفتن جزیره گرینلند تاکید کرده و گفت: «مطمئن هستم دانمارک با آن کنار خواهد آمد.»
یک کارشناس آمریکایی حوزه سیاست خارجی که با فردریکسن دیدار داشته اظهار کرد این نخست وزیر دانمارک یک سیاستمدار جدی و امنیت محور است که قبلا از دولت جو بایدن به خاطر ارسال کُند تسلیحات به اوکراین انتقاد کرده و او را میتوان «جان بولتون اروپا» (مشاور امنیت ملی اسبق جنگ طلب ایالات متحده) دانست. بولتون هر چند در دولت اول ترامپ به عنوان مشاور امنیت ملی خدمت کرد اما بعد از ترک آن دولت اختلاف شدیدی با ترامپ پیدا کرد. ترامپ او را یک احمق و جنگ طلب خوانده و اخیرا نیز دستور به لغو برنامه حفاظت فیزیکی جان بولتون داد.
کارشناس مذکور گفت که فردریکسن احتمالا به دلیل تحریک شدن از طرف ترامپ در این گفتگوی تلفنی مجبور به سخت گیری شده است.
او اظهار کرد: «به نظر نمیرسد فردریکسن از آن دست کسانی باشد که تسلیم شود. نه اینکه غیرمنطقی باشد اما زیر بار توهین نمیرود.»
به نوشته فایننشال تایمز تاکید ترامپ در این گفتگو بر تهدیدش برای تصرف جزیره گرینلند دولت دانمارک را در وحشت فرو برده است.
هر چند که هنوز هیچ یک از رهبران آمریکا و دانمارک اظهار نظر مستقیمی درباره این گفتگو نداشتهاند، یک مقام مطلع گفت: «این هولناک بود. ترامپ بسیار سرسخت بود. حرفهای او یک سرخوردگی بود که سخت میشد آن را جدی گرفت اما فکر میکنم جدی و بسیار خطرناک بودند.»
یک مقام دیگر نیز تصریح کرد: «تمایل ترامپ کاملا واضح است. آنها این جزیره را میخواهند، دانمارکیها حالا در وضعیت بحرانی قرار دارند.»
یک مقام دانمارکی سابق نیز اظهار کرد: «این یک گفتگوی بسیار تند بود. ترامپ بر اتخاذ تدابیری ویژه علیه دانمارک از جمله اخذ تعرفههای تجاری هدفمند تاکید کرد.»
اولین تماس وزیران خارجه آمریکا و چین با محوریت مناسبات آتی
وزیر امور خارجه چین در جریان گفتوگو با وزیر امور خارجه جدید آمریکا، به این سیاستمدار ضد چین تاکید کرد که جهت و رویکرد روابط آمریکا و چین توسط رهبران آنها تعیین شده است و او امیدوار است مارکو روبیو نقش سازندهای برای رفاه مردم دو کشور ایفا کند. به گزارش ایسنا، وزارت خارجه چین ... اولین تماس وزیران خارجه آمریکا و چین با محوریت مناسبات آتی
مردم کوبا همچنان مبارزهجویانه، علیه محاصره و جنگافروزی ترکیبی ایالات متحده راهپیمایی میکنند
صدها هزار نفر از مردم کوبا در تاریخ ۳۰ آذرماه ۱۴۰۳ در امتداد جاده ساحلی معروف مالیکون در شهر هاوانا که تنگه فلوریدا در آن سوی آب قرار دارد، راهپیمایی کردند. رئیسجمهور میگل دیاز کانل و رئیسجمهور پیشین رائول کاسترو پیشاپیش راهپیمایان در این راهپیمایی اعتراضی بزرگ علیه تلاشهای تشدید شده ایالات متحده برای فقیر ... مردم کوبا همچنان مبارزهجویانه، علیه محاصره و جنگافروزی ترکیبی ایالات متحده راهپیمایی میکنند
افشاگری گاردین از افزایش همکاری مایکروسافت با اسرائیل
روزنامه انگلیسی گاردین با انجام تحقیقاتی فاش کرد که رژیم اسرائیل مایکروسافت را مامور رسیدگی به پروندههای حساس در جنگ غزه کرده بود. به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از الجزیزه؛ روزنامه انگلیسی گاردین با انتشار تحقیقاتی تایید کرد که شرکت آمریکایی مایکروسافت روابط خود را با ارتش اشغالگر اسرائیل برای ارائه پشتیبانی فنی در ... افشاگری گاردین از افزایش همکاری مایکروسافت با اسرائیل
دبیرکل ناتو: قدرت و توانایی نیروی دریایی چین از آمریکا عبور کرده است
دبیرکل ناتو در نشست مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد که قدرت و توانایی نیروی دریایی چین از نیروی دریایی آمریکا عبور کرده است. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی، «مارک روته» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در جلسه پرسش و پاسخ در مجمع جهانی اقتصاد (داووس) اعلام کرد که توان و قدرت ... دبیرکل ناتو: قدرت و توانایی نیروی دریایی چین از آمریکا عبور کرده است