“خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) اخیرا گزارش داد، ناوگانی متشکل از ۸۹ کشتی نفتکش روز شنبه نفت استخراج شده به صورت غیرقانونی را از سوریه به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق منتقل کردند؛ این جدیدترین اقدام طرف آمریکایی برای سرقت منابع از این کشور جنگزده محسوب میشود.”
به گزارش ایسنا، خبرگزاری «شینهوا» در گزارشی درباره سیاستها و اقدامات مخرب و غیرقانونی آمریکا طی مداخلاتش در خاورمیانه مینویسد: «این اتفاق دو روز پس از آن رخ داد که آمریکا کاروانی متشکل از ۱۴۴ نفتکش را برای سرقت نفت از سوریه روانه همین مسیر کرد. غارت بیرویه نفت تنها یکی از جنایات متعدد آمریکا در خاورمیانه است. توسعهیافتهترین کشور جهان برای حفظ هژمونی سیاسی و اقتصادی خود، بارها درگیریهایی را به راه انداخته، تحریمهای یکجانبهای را به شکلی بیملاحظه علیه این منطقه اعمال کرده و باعث بلایای انسانی شدید برای مردم خاورمیانه شده است.
دزدی علنی
در هشتم اوت جاری، وزارت نفت سوریه در بیانیهای اعلام کرد که میانگین تولید روزانه نفت سوریه در نیمه اول سال ۲۰۲۲، معادل ۸۰۳۰۰ بشکه بوده است، در حالی که نیروهای اشغالگر آمریکایی و “مزدوران” آنها به طور متوسط روزانه ۶۶۰۰۰ بشکه نفت از سوریه دزدی میکنند؛ رقمی که معادل بیش از ۸۳ درصد از مجموع تولید نفت سوریه است.
آمریکا در پی مداخله مستقیم نظامی خود در سوریه در سال ۲۰۱۴، نیروهای خود را در مناطق نفتخیز سوریه مانند استان حسکه در شمال شرقی و استان دیرالزور در شرق این کشور مستقر کرده است. طبق اعلام این وزارتخانه، بحران طولانی مدت در سوریه حدود ۱۰۵ میلیارد دلار خسارت مستقیم و غیرمستقیم به بخش نفت این کشور وارد کرده است.
بسام طعمه، وزیر نفت سوریه، پیشتر گفته بود که آمریکا و متحدانش مانند دزدان دریایی هستند که به ثروت نفتی کشورش طمع دارند.
محمد العمری، یک کارشناس سیاسی اهل سوریه هم گفت: غارت منابع نفت و گاز در سوریه یکی از زشتترین تصاویر از نقض حقوق بشر توسط آمریکاست.
ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا علاوه بر نفت، همچنین بارها به قاچاق و سوزاندن گندم سوریه پرداخته است. در ماه مه ۲۰۲۰، ارتش آمریکا از بالگردهای آپاچی برای پرتاب بمبهای آتشزا در منطقه الشدادی در جنوب استان الحسکه واقع در شمال شرقی سوریه استفاده کرد که باعث سوختن محصول گندم در آن حوزه و کشته شدن ۱۴ غیرنظامی سوری و به بار آمدن نزدیک به ۵۰ میلیون دلار خسارت شد.
سوریه که زمانی یک کشور صادرکننده موادغذایی بود، اکنون با کمبود شدید مواد غذایی مواجه است. بر اساس گزارش برنامه جهانی غذا، حدود ۱۲.۴ میلیون نفر، یا نزدیک به ۶۰ درصد از جمعیت سوریه، با ناامنی غذایی مواجه هستند.
جنایات تکاندهنده
مداخلات نظامی آمریکا باعث افزایش تعداد قربانیان و پناهجویان در سوریه شده است. بر اساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، سوریه در سال ۲۰۱۱ بیش از ۲۲ میلیون نفر جمعیت داشت، در حالی که سالها جنگ و درگیری به کشته شدن بیش از ۲۵۰۰۰۰ و آواره شدن نیمی از جمعیت آن منجر شده است.
بر اساس سوابق موجود، بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹، ۳۸۳۳ غیرنظامی در سوریه مستقیماً در اثر بمبارانهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا کشته شدند که نیمی از آنها زن و کودک بودند. طرف آمریکایی معمولاً تصمیم میگیرد چنین جنایاتی را مخفی نگه دارد.
در یک حمله هوایی در سال ۲۰۱۹ در نزدیکی شهر باغوز در استان دیرالزور در شرق سوریه، که یکی از بزرگترین جنایات آمریکا علیه غیرنظامیان در جنگ آمریکا با داعش را رقم زد، در مجموع ۸۰ نفر کشته شدند که ۶۴ نفر از آنها غیرنظامی شامل زنان و کودکان بودند.
با این حال، کشتار غیرنظامیان در این حمله، نخستین بار توسط نیویورک تایمز در نوامبر سال گذشته فاش شد و این موضوع اجرای تحقیقاتی درون سازمانی توسط پنتاگون را موجب شد؛ تحقیقاتی که به این نتیجه رسید که اکثر کشتهشدگان این حمله “شبهنظامیان داعش” بودند، بنابراین هیچ نیروی آمریکایی دخیل در آن نباید به سبب این حمله تنبیه انضباطی شود!
جان کربی، سخنگوی پنتاگون در دفاع از این نتیجهگیری گفت: بله، ما تعدادی غیرنظامی بیگناه شامل زنان و کودکان را کشتیم… این در بحبوحه نبرد، در مه جنگ اتفاق افتاد.
به گفته کارشناسان سوری، اقدام آمریکا در رد هرگونه تخلف، بار دیگر نشاندهنده، اگر نگوییم سهلگیری، بلکه نفاق در قبال جنایات جنگی شنیع سربازان آمریکایی در کشورهای دیگر است.
اسامه دانورا، کارشناس سیاسی سوری میگوید: گلولهباران خونین و جنایتکارانهای صورت گرفته است که منجر به مرگ صدها یا حتی هزاران غیرنظامی در نتیجه حملات هوایی شده است. البته آمریکاییها این تلفات را خسارات جانبی مینامند.
چنین “خسارات جانبی” تنها در سوریه اتفاق نمیافتند، بلکه در سایر کشورهای خاورمیانه نیز رخ میدهند.
در عراق، حدود ۲۰۹۰۰۰ غیرنظامی بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۱ به سبب جنگ آغاز شده توسط آمریکا در این کشور و درگیریهای خشونتآمیز مرتبط با آن کشته شدند و حدود ۹.۲ میلیون عراقی هم به پناهندگی روی آورده یا مجبور به ترک سرزمین مادری خود شدند.
آمریکا علاوه بر مداخلات نظامی، تحریمهای اقتصادی را نیز علیه کشورهای خاورمیانه اعمال کرده است. در سال ۲۰۱۹، آمریکا با استناد به قانون موسوم به “قانون حفاظت از غیرنظامیان سوریه” (قانون سزار)، تحریمها علیه سوریه را تشدید کرد. از سال ۱۹۷۹، آمریکا تحریمهای یکجانبه بلندمدتی را علیه کشورهایی از جمله ایران اعمال کرده است. قانون موسوم به قانون داموتو که در سال ۱۹۹۶ به جریان افتاد، شرکتهای خارجی را از سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران و لیبی منع میکند.
شهیر العبیدی، محقق سیاسی در دانشگاه الانبار در عراق گفت، آمریکا به هر کجا که میرود، به ویژه زمانی که در درگیریهای محلی دخالت میکند، معمولاً فرهنگ، اقتصاد، کشاورزی و صنعت محلی را نابود میکند.»