ویروس کرونا، سلامت کارگران و مسئولیت وزارت کار
با شیوع ویروس کرونا همانگونه که انتظار میرفت سلامت کارگران و زحمتکشان و امنیت شغلی آنها به یک چالش جدی بدل شده است. رژیم ولایت فقیه ناتوان از مدیریت و مقابله با شیوع این ویروس کشنده، تا کنون به اقدامهایی کم اثر، سطحی و بیشتر تبلیغاتی بسنده کرده است. در این میان سلامت و زندگی میلیونها کارگر و خانوادههای آنها در معرض تهدید جدی قرار گرفته است.
به عنوان نمونه چندی پیش نماینده قم در مجلس در سخنان خود از جمله یادآور شده بود: “در حال حاضر پرستاران لباس مناسب قرنطینه ندارند و با ترس و دلهره به بیماران رسیدگی می کنند”. خبر های ضد و نقیض و عدم اقدامات ضرور مانند ایجاد یک بیمارستان تخصصی و با امکانات و تجهیزات لازم برای مقابله با این ویروس کشنده، نگرانی مردم بویژه زحمتکشان را تشدید کرده است. همچنین با انتشار خبر افزایش قربانیان ویروس کرونا، رانندگان اتوبوس با نگرانی از شیوع کرونا سخن به میان آوردند. رانندگان زحمتکش از جمله اعلام کردند:” باید امکانات ایمنی در اختیارمان قرار دهند. شهرداریهای شهرهای مختلف ازجمله تهران باید ماسک، دستکش و ضدعفونیکننده در اختیار رانندگان – چه در بخش عمومی و چه در بخش خصوصی- قرار دهند؛ این مساله، مهمترین مطالبهی رانندگان است”.
این مطالبه بر حق و بسیار جدی است، زیرا بسیاری از کارگران و زحمتکشان مجبورند برای امرار معاش خود و خانواده هایشان از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند و هر آن در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. همچنین کارگران پارس جنوبی، خواستار برقراری امکانات پیشگیرانه در عسلویه و کنگان شدند و گفتند: عسلویه به عنوان کلونی کارگری در معرض خطر است. برخی از کارگران شرکتهای سامسونگ الکترونیکس و هیوندای موتور به عنوان یک اقدام احتیاطی در خانه ماندند تا از شیوع بیشتر ویروس کرونا جلوگیری کنند. بنابر گزارش درج شده به تاریخ ششم اسفند ماه در ایلنا: “نگرانی کارگران صنایع، نساجی و خودروسازی جدی است… وضعیت کارگران غیررسمی به مراتب نگرانکننده است؛ کارگران کارگاههای کوچک زیر ده نفر، فروشگاهها، مشاغل زیرپلهای، مشاغل خانگی و غیررسمی، در معرض بیشترین خطر قرار دارند،”
کاهش قدرت خرید و سقوط سطح زندگی طبقه کارگر و زحمتکشان فکری و یدی میهن ما طی سالیان اخیر سبب عدم دسترسی کامل و به موقع آنها به امکانات پزشکی، درمانی و بهداشتی شده است. از این رو اکنون با توجه به ویروس همه گیر کرونا، خواستهٔ کارگران و زحمتکشان دسترسی به امکانات پیشگیری و درمان برای حفظ سلامت و نیز تضمین امنیت شغلی آنهاست. حزب ما حفظ سلامتی زحمتکشان و خانوادههای آنها را در مقابله با شیوع ویروس کرونا وظیفه مهم و فوری قلمداد کرده و مسئولیت تامین سلامت عمومی خانوارهای کارگری را بر عهده حکومت جمهوری اسلامی بویژه وزارت کار و دیگر دوایر مرتبط با آن میداند. حزب توده ایران خواهان تامین سلامت و امنیت شغلی طبقه کارگر در وضعیت خطیر کنونی است. ما خواهان اقدامهای فوری به شرح زیر هستیم؛
۱ ـ کلیهٔ امکانات و وسایل پیشگیری و درمان باید هرچه سریعتر و بطور رایگان در اختیار کارگران و زحمتکشان قرار بگیرد
۲ ـ در زمان تعطیلی موقت واحدهای صنعتی، خدماتی، تولیدی، کارگاها و دوایر خصوصی و دولتی و مدارس به دلیل شیوع ویروس کرونا باید دستمزد کارگران، کارمندان و فرهنگیان بطور کامل پرداخت و این پرداخت از سوی وزارت کار، وزارت آموزش و پرورش و دیگر دوایر تضمین شود
۳ ـ باید از اخراج کارگران در کارخانهها و کارگاهها به بهانهٔ شیوع ویروس کرونا به هر شکل و بدون استثنا جلوگیری گردد
۴ ـ دستمزد و درآمد کارگران بخشهای خدماتی و حمل و نقل درون شهری و برون شهری، رانندگان اتوبوس، لکوموتیورانان راهآهن و مترو، مهمانداران قطارها و هواپیماها در دوره تعطیلی و توقف فعالیتها به دلیل شیوع ویروس کرونا باید تامین و تضمین شود
۵ ـ پرستاران و کارکنان بخش بهداشت بهعنوان مدافعان خط مقدم مقابله با ویروس کرونا و حفظ سلامتی مردم، در دوره خدمت برای مهار ویروس باید علاوه بر دستمزد و مزایای شرایط عادی، از مزایای فوقالعاده نظیر پرداخت اضافه کاری دوبله، افزایش زمان مرخصی با حقوق، پرداخت مبلغ تشویقی علاوه بر مزد و اضافه کاری و نظایر آن بهرمند شوند. پرداخت این مزایای فوقالعاده طی مدت زمان شیوع کرونا میباید قانونا تضمین گردد.
۶ ـ با اقدامی فوری کودکان کار و خانوادههای آنها تحت حمایت کامل سیستم پیشگیری و درمان رایگان در مقابله با ویروس کرونا قرار بگیرند و بعنوان کودک سلامتی آنها تضمین شود. با اقدام ضربتی کار کودکان بویژه در زمان شیوع ویروس ممنوع و خوراک و مسکن آنها در کنار خانوادههایشان تامین گردد.
۷ ـ امنیت شغلی طبقه کارگر و همه زحمتکشان فکری و یدی باید تحت هر شرایطی تامین شود
حزب تودهٔ ایران
۷ اسفند ۹۸
نامه مردم