برگزاری رایزنی‌های امنیتی استراتژیک چین و روسیه

وانگ یی، عضو دفتر سیاسی و مدیر دفتر امور خارجی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین و سرگئی شویگو دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه ۱۲ نوامبر در پکن ریاست نوزدهمین دور رایزنی‌های امنیتی استراتژیک چین و روسیه را برعهده داشتند و ضمن تبادل نظر جامع و عمیق در مورد موضوعات مهم امنیتی استراتژیک مورد توجه مشترک ... برگزاری رایزنی‌های امنیتی استراتژیک چین و روسیه

ادامه

امنیتی, بریکس, تحلیل, جهان, چین, خبر, روسیه, شرق آسیا, مشارکت راهبردی

فارن افرز: انتخاب دوباره «ترامپ»، پایان برتری نابجای آمریکا را سرعت می‌بخشد

نشریه فارن افرز در مطلبی پیروزی «دونالد ترامپ» را در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا همراه با تغییراتی نسبت به دوره نخست دانست و تشریح کرد: سیاست خارجی وی پایان برتری نابجای آمریکا را سرعت می‌بخشد. به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از این نشریه آمریکایی، پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ۵ نوامبر (۱۵ آبان) ... فارن افرز: انتخاب دوباره «ترامپ»، پایان برتری نابجای آمریکا را سرعت می‌بخشد

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, اروپا, اسراییل, اوکراین, بریکس, پناهجویی, تحلیل, جهان, خاورمیانه, روسیه, فلسطین, کره شمالی, کلمبیا

«بلاروس» عضو رسمی گروه «بریکس» شد

طبق اعلامیه منتشر شده وزارت امور خارجه بلاروس، عضویت این کشور به عنوان شریک در کشورهای گروه بریکس پذیرفته شده است. به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، سرویس مطبوعاتی وزارت امور خارجه بلاروس طی بیانیه‌ای گزارش کرد که عضویت این کشور در گروه بریکس به طور رسمی به عنوان یک کشور ... «بلاروس» عضو رسمی گروه «بریکس» شد

ادامه

آفریقای جنوبی, اتیوپی, امارات, ایران, برزیل, بریکس, بلاروس, جهان, چین, خبر, روسیه, عربستان سعودی, مصر, هندوستان

«ترامپ» بازگشته اما آمریکا دیگر خاورمیانه را ندارد!

داغ‌ترین خبر این هفته بدون شک پیروزی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در انتخابات ۵ نوامبر است. وقتی صحبت از تأثیر این موضوع بر ایران می‌شود، مردم به طور طبیعی به «فشار حداکثری» چندگانه علیه ایران در دوره اول ریاست جمهوری او فکر می‌کنند، بسیاری از مردم نگران چشم انداز توسعه ایران در چهار ... «ترامپ» بازگشته اما آمریکا دیگر خاورمیانه را ندارد!

ادامه

آمریکا, اسراییل, اقتصادی, اوکراین, ایران, بریکس, تاریخ, تحریم, تحلیل, جهان, چین, خاورمیانه, روسیه, عربستان سعودی, فلسطین, لبنان

کوالالامپور: «سیاست آینده مشترک» مهمترین مشوق مالزی برای عضویت در بریکس است

نخست وزیر مالزی، «سیاست آینده مشترک» را مهم‌ترین مشوق کشورش برای عضویت در بریکس دانست و گفت: اصل سیاست آینده مشترک مورد استقبال کشورهای آسیایی، آفریقایی، آمریکای لاتین و جنوب جهانی قرار گرفته است. به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از خبرگزاری برناما، انور ابراهیم در آیین افتتاحیه هفتمین نمایشگاه بین‌المللی واردات چین (CIIE) اظهار داشت: ... کوالالامپور: «سیاست آینده مشترک» مهمترین مشوق مالزی برای عضویت در بریکس است

ادامه

آ. سه. آن, آسیا, آفریقا, آمریکای لاتین, اقتصادی, بریکس, جهان, چین, شانگ‌های, صلح, فساد, مالزی

زمان، نشان خواهد داد که تاثیر «بریکس» برجهان چه خواهد بود!

پانزدهمین اجلاس سران بریکس از ۲۲ تا ۲۴ اوت ۲۰۲۳ (۳۱ مرداد تا ۲ شهریور) در مرکز همایش های ”سندتون“ شهر ژوهانسبورگ، پایتخت آفریقای جنوبی برگزار شد.

در این نشست، که اداره آن به عهدهٔ سیریل رامافوسا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی و رئیس نوبتی بریکس بود، رهبران کشورهای شرکت‌کننده دربارهٔ راه‌های بهبود مبادله بین کشورهای عضو گفت‌وگو کردند و بر هدف خود برای ایجاد نظم نوین اقتصادی و تجاری تأکید کردند.

دستور کار بحث‌های نشست اخیر گروه کشورهای بریکس در ژوهانسبورگ از جمله شامل‌ سازمان‌دهی مستقل، توسعه راه‌های مبادلات مالی- بانکی مستقل، تلاش در راه کاهش وابستگی به دلار، افزایش تعداد کشورهای عضو، و ضرورت تعامل با سازمان ملل متحد بود.

این نشست پنج اولویت کلیدی در عرصهٔ اقتصادی را برای سال ۲۰۲۳ مورد توجه قرار داد: پرداختن به مسئلهٔ تغییرات زیان‌بار آب‌وهوایی، اصلاح آموزش و توسعه مهارت‌ها، استفاده از اهرم آفریقا، منطقه آزاد تجارت قاره‌یی، ترویج بهبود اوضاع اقتصادی در دورهٔ پس از همه‌گیری کرونا، و تقویت همکاری جهانی.

بریکس (BRICS)، نام این گروه‌بندی چندملیتی، در واقع از حروف اول نام پنج کشور تشکیل‌دهندهٔ اصلی آن ساخته شده است. بریکس سابقه‌ای بیش از دو دهه دارد، اما در نشست اخیر، پیوستن شش عضو دیگر به آن تصویب شد که رخدادی مهم است.

جیم اونیل، اقتصاددان انگلیسی، عبارت “بریکس” را نخستین بار در مقاله‌ای در نشریهٔ اقتصادی گلدمن ساکس در سال ۲۰۰۱ به کار برد. در آن مقاله، با عنوان “جهان به بریکس‌های اقتصادی بهتری نیاز دارد”، چشم‌انداز چهار اقتصاد در حال ظهور- برزیل، روسیه، هند، و چین- بررسی شد. چندی نگذشت که “بریکس” به واژه‌ای رایج در نوشته‌های و اظهارات روزنامه‌نگاران، کارشناسان، و سیاستمداران جهان تبدیل شد. در واقع، “بریکس” بیانگر ویژگی اصلی فعالیت‌هایی برای توسعهٔ قطبی تازه در ژئوپلیتیک جهان با تمرکز بر منافع و مصالح کشورهای «جنوب جهانی» شد.

پانزدهمین گردهمایی کشورهای عضو گروه بریکس (و کشورهای مهمان) در ژوهانسبورگ در هفتهٔ گذشته به‌دقت و از زوایای متفاوت مورد توجه رسانه‌های جهان قرار گرفت. بسیاری از رسانه‌ها نیز بر این واقعیت از پیش روشن تمرکز کردند که ولادیمیر پوتین در آن همایش شرکت حضوری نداشت. شرکت نکردن پوتین در این همایش از مدت‌ها قبل با دولت آفریقای جنوبی هماهنگ شده بود، زیرا به دلیل صدور حکم بین‌المللی بازداشت پوتین، حضور رئیس‌جمهور روسیه در ژوهانسبورگ می‌توانست کنفرانس از مرکز توجه خارج کند و حتی فشار بیشتری به آفریقای جنوبی وارد شود.

با این همه، برخی از رسانه‌ها به نتایج احتمالی همایش گروه بریکس به این موضوع پرداختند که برگزاری این نشست چه اثری بر توافق‌های تجاری و گروه‌بندی‌های بین‌المللی دیگر مانند گروه۷ و گروه۲۰ ممکن است داشته باشد. آیا کشورهای عضو بریکس یک بلوک تجاری تشکیل خواهند داد؟ قدرت اقتصادی‌شان را چگونه تقویت خواهند کرد؟ آیا ایجاد این گروه قدرت چین را در سطح بین‌المللی گسترش خواهد داد؟ و اینکه چه کشورهایی ممکن است به این گروه بپیوندند؟

یکی از تصمیم‌های این نشست تصویب پیوستن ۶ کشور ایران، مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، آرژانتین، و اتیوپی به جمع گروه بریکس بود، در حالی که اندونزی، اقتصادی نوظهور با جمعیتی چشمگیر در آسیا، در این فهرست غایب بود. اینکه معیار انتخاب آن شش کشور جدید چه بوده است، هنوز مشخص نیست. آیا حضور سه کشور ایران و عربستان سعودی و امارات متحده عربی نشان‌دهنده طرحی برای ایجاد یک بازوی قدرتمند تولید‌کنندهٔ انرژی است؟ با در نظر گرفتن حضور روسیه صاحب منابع وسیع نفت و انرژی فسیلی در بریکس و احتمال زیادِ گنجاندن قطر در دعوت‌شدگان دور آتی، افزودن این سه کشور می‌تواند به معنای تلاش برای تسلط این گروه بر مهم‌ترین منابع نفت و گاز جهان باشد.

اعضای گروه بریکس کشورهایی گوناگون با دیدگاه‌های سیاسی و اقتصادی بسیار متفاوت‌اند. برخی خواهان روابط نزدیک‌تر با غرب‌اند و برخی دیگر می‌خواهند مستقل باشند. برخی نیز می‌خواهند نفوذ این گروه در جهان را گسترش دهند. در پیامی که وانگ ونتائو، وزیر بازرگانی چین، به یکی از نشست‌های تجاری همایش ژوهانسبورگ داد،‌ ارائه شد، از قول شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، گفته شد: “در حال حاضر، تغییراتی که در جهان و در زمان ما رخ می‌دهد به گونه‌ای است که در تاریخ سابقه نداشته است و در حال قرار دادن جامعهٔ بشری در مقطعی حساس است. سیر تاریخ با انتخاب‌هایی که ما می‌کنیم شکل خواهد گرفت.” جالب است که شی جین‌پینگ در همان روز با میزبان نشست، سیریل رامافوسا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی، دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

در همایش اخیر بریکس، لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیس‌جمهور برزیل، به موضوع تفاوت نظر و دیدگاه‌ها در بریکس پرداخت و گفت: “ما نمی‌خواهیم با گروه۷ و گروه۲۰ یا آمریکا رودررویی داشته باشیم. ما فقط می‌خواهیم که خودمان سازمان‌دهی کنیم.”

دستور کار همایش ژوهانسبورگ همچنین شامل مسئلهٔ وابستگی به دلار آمریکا در تجارت جهانی بود. پوتین در پیام از پیش ضبط‌شده‌اش “فرایند برگشت‌ناپذیر دلارزدایی از پیوندهای اقتصادی‌مان” را توصیف کرد که به گفتهٔ وی “در حال شتاب گرفتن است.”

نمایندگان آفریقای جنوبی در ارتباط با همین موضوع مطرح کردند که هیچ صحبتی از ایجاد ارز مشترک نیست که پیش از آن، لولا دا سیلوا آن را به‌مثابه جایگزینی برای وابستگی به دلار مطرح کرده بود. چگونگی گسترش اعضای بریکس و تعیین معیارهایی برای دادن جواز ورود به کشورهای دیگر برای پیوستن به این گروه نیز در دستور کار نشست قرار داشت.

گزارش‌ها حاکی از آن است که دولت هند در مورد گسترش اعضای گروه محتاط بود و در انگیزه‌های چین در این مورد تردید داشت، ولی گفت که پیش‌داوری نمی‌کند و حاضر است در این باره بحث و گفت‌وگو کند. لولا دا سیلوا نمی‌خواست نفوذ کنونی گروه را کم‌رنگ کند، اما گفت که خواهان پیوستن آرژانتین است که یکی از شش کشوری است که قرار است در آغاز سال آیندهٔ‌ میلادی (اول ژانویه) رسماً به این گروه بپیوندند. روسیه مشتاق گسترش اعضای گروه است. رامافوسا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی، نیز در دیدار با شی حمایتش را از توسعه این گروه ابراز کرد.

چین با ادامهٔ اجرای خط‌مشی “کمربند و جاده” مشغول گسترش نفوذش است. به‌علاوه، چین خواهان پیوستن به “پیمان تجاری اقیانوس آرام” یا مشارکت ترانس‌پاسیفیک (CPTPP) است که بریتانیا نیز اخیراً به آن پیوسته است. یادآوری می‌شود که پیمان یا توافق جامع و مترقی برای مشارکت ترانس‌پاسیفیک توافقی تجاری بین یازده کشور است: استرالیا، برونئی، کانادا، شیلی، ژاپن، مالزی، مکزیک، نیوزیلند، پرو، سنگاپور، و ویتنام.

وعده گروه بریکس برای همبستگی با کشورهای در حال توسعه، و اینکه می‌تواند جایگزین کشورهای غربی شود، بی‌تردید مورد پسند بسیاری از کشورها قرار خواهد گرفت. در گزارش‌های مختلف در مورد تعداد درخواست‌های عضویت در این گروه، شمار درخواست‌کنندگان بین ۱۵ تا ۴۰ کشور ذکر شده است. جیم اونیل، اقتصاددان انگلیسی، پیش‌بینی می‌کند که فهرست این درخواست‌کنندگان ممکن است شامل کشورهایی باشد که بالقوه می‌توانند بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان بشوند. گروه بعدی ممکن است شامل مصر، نیجریه، ترکیه، مکزیک، پاکستان، بنگلادش، ویتنام، اندونزی، کره جنوبی، و فیلیپین باشد، یا اینکه شامل مکزیک، اندونزی، نیجریه، و ترکیه باشد که انواع متفاوتی از اقتصادهای نوظهورند.

در این مراحل اولیه، تصوّر اینکه چنین گروه متنوعی از کشورها (و متقاضیان) چگونه می‌توانند دربارهٔ موضوع‌های متفاوت- هرچه باشد- به توافق برسند، دشوار است. اما این بدان معنی نیست که چنین نخواهد شد.

آیا آمریکا در برابر این تحول محتمل واکنشی نشان خواهد داد؟ جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به رسانه‌های آمریکایی گفت که به نظر او، گروه بریکس رقیب ژئوپلیتیک آمریکا نخواهد شد. آینده درستی یا نادرستی این پیش‌بینی را نشان خواهد داد.

در تهیهٔ این گزارش از مقالهٔ تونی بِرک (از رهبران چپ و ترقی‌خواه جنبش سندیکایی بریتانیا) در نشریهٔ مورنینگ استار استفاده شده است.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۱۸۹، ۶ شهریور ۱۴۰۲

مسکو: دلارزدایی، واقعیت جهان امروز

سخنگوی وزارت خارجه روسیه با تاکید بر اینکه دلار ابزاری برای هژمونی و استعمار آمریکا است، اعلام کرد که دلارزدایی به واقعیت جهانی تبدیل شده است. به گزارش خبرگزاری فارس، «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در مصاحبه با یک رسانه ترکیه‌ای اعلام کرد که «دلارزدایی» فقط خواسته مسکو نیست و به یک واقعیت جهانی ... مسکو: دلارزدایی، واقعیت جهان امروز

ادامه

آفریقای جنوبی, آمریکا, استعمار, اقتصادی, اورآسیا, برزیل, بریکس, تحریم, ترکیه, چین, روسیه, شرق اروپا, گزارش, هندوستان

اولیانوف: در بریکس رئیس وجود ندارد و همه برابرند

نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در مقایسه گروه بریکس با سازمان‌ها و نمونه‌های غربی گفت در بریکس رئیس داخلی یا خارجی وجود ندارد و همه اعضای این گروه با هم برابر هستند. به گزارش خبرگزاری فارس، «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین اتریش در پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» ... اولیانوف: در بریکس رئیس وجود ندارد و همه برابرند

ادامه

آرژانتین, آفریقای جنوبی, آمریکا, اتحادیه اروپا, اتیوپی, اروپا, ایران, برزیل, بریکس, چین, روسیه, عربستان سعودی, غرب, گزارش, مصر, ناتو

پیش‌بینی گاردین از فروپاشی سلطه دلار

روزنامه گاردین با اشاره به چالشی که ارزهای رقیب دلار برای پول آمریکایی ایجاد کرده اند، نوشت: چشم انداز ژئوپلتیکی جهان در حال تغییر است و سلطه دلار در جهان چند قطبی، برای همیشه دوام نخواهد داشت. به گزارش روز دوشنبه ایرنا، لری الیوت کارشناس اقتصادی گاردین نوشت: هفته گذشته دو گردهمایی بزرگ بین‌المللی برگزار ... پیش‌بینی گاردین از فروپاشی سلطه دلار

ادامه

آرژانتین, آفریقای جنوبی, آلمان, آمریکا, اتحادیه اروپا, اتیوپی, اقتصادی, امارات, انگلستان, ایران, بانک جهانی, برزیل, بریکس, جهان, چین, روسیه, ژئوپلیتیک, ژاپن, سازمان تجارت جهانی, صندوق بین‌المللی پول, فرانسه, کانادا, گزارش, مصر, هندوستان

تحلیل بلومبرگ از نشست بریکس؛ متحدان آمریکا در مدار چین و روسیه

پایگاه خبری بلومبرگ با اشاره به پیوستن عربستان سعودی، مصر و امارات به گروه بریکس آن را نزدیک شدن متحدان واشنگتن به مدار روسیه و چین خواند. به گزارش خبرگزاری فارس، به دنبال تصمیم گروه بریکس برای اضافه کردن ۵ عضو جدید شامل عربستان سعودی، مصر، امارات عربی متحده، ایران و اتیوپی به این گروه، ... تحلیل بلومبرگ از نشست بریکس؛ متحدان آمریکا در مدار چین و روسیه

ادامه

آرژانتین, آفریقای جنوبی, آمریکا, اتیوپی, امارات, ایران, برزیل, بریکس, جهان, روسیه, ژئوپلیتیک, غرب, مصر, مقاله, هندوستان