نابرابر بودنِ توزیعِ ثروت در ایران و ژرف شدنِ فاصلهٔ طبقاتی در آن

سال جدید در حالی آغاز شده ‌است که گزارش‌های اقتصادی اخیر به سطح بحرانی رسیدنِ نابرابریِ توزیع ثروت در ایران را نشان می‌دهند. بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، حدود پنج درصد از جمعیت کشور صاحب بیش از پنجاه درصد از ثروت ملی هستند، درحالی که اکثریت قریب‌به‌اتفاق مردم با داشتن درآمدهایی ناچیز با مشکل‌های اقتصادی‌ای روزافزون ... نابرابر بودنِ توزیعِ ثروت در ایران و ژرف شدنِ فاصلهٔ طبقاتی در آن

ادامه

اجتماعی, اختلاف طبقاتی, اقتصادی, ایران, طبقه کارگر, فقر, کار کودکان, کودکان, معیشت

سیاست‌های دولت به نفع یک درصدی هاست! کارگران و بازنشستگان در معرض سقوط بیشتر

سیاستگذاری‌های کلان در مسیر فقیرترسازی طبقه کارگر و دفاع از منافع ثروتمندان و صاحبان سرمایه قرار گرفته است؛ افزایش نرخ طلا و دلار، صاحبان سرمایه را ثروتمندتر می‌سازد و مزدبگیران با درآمد ثابت را فقیرتر. به گزارش خبرنگار ایلنا، تصمیم گیری در مورد دستمزد ۱۴۰۴ به هفته آخر سال موکول شده است؛ در شرایطی که ... سیاست‌های دولت به نفع یک درصدی هاست! کارگران و بازنشستگان در معرض سقوط بیشتر

ادامه

اختلاف طبقاتی, ایران, تحلیل, حقوق بشر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر

هدف از استخدام کارگران با قراردادهایی مختلف تشدیدِ استثمار و ایجاد تفرقه در جنبش کارگری است

ایجاد تفرقه و نفاق با هدفِ جلوگیری از هرگونه همبستگی و مقاومت کارگران با وضعیت شغلی‌ای مختلف از حربه‌های کارگزاران رژیم ولی فقیه به‌منظور استثمار وحشیانهٔ طبقه کارگر کشور ما است. در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد کارگران با انواع قراردادهای موقت، حجمی، پیمانی، و یا حتا بدون قرارداد مکتوب کار می‌کنند و امنیت ... هدف از استخدام کارگران با قراردادهایی مختلف تشدیدِ استثمار و ایجاد تفرقه در جنبش کارگری است

ادامه

استثمار, امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, طبقه کارگر, مبارزه طبقاتی

نیاز حداقلی ۲۰۰ درصد افزایش مزد با سبد معیشت، ۳۵ میلیون و ۸۵۷ هزار تومانی

سبد معیشت بهمن‌ماه خانوارهای کارگری با در نظر گرفتن فرمول‌های مورد قبول شورایعالی کار و با اتکا به داده‌های رسمی مرکز آمار ایران، ۳۵ میلیون و ۸۵۷ هزار تومان است. این عدد تفاوت معناداری با رقم تصویب شده در کمیته دستمزد دارد! به گزارش خبرنگار ایلنا، مذاکرات دستمزد ۱۴۰۴ بیش از اندازه به تعویق افتاده ... نیاز حداقلی ۲۰۰ درصد افزایش مزد با سبد معیشت، ۳۵ میلیون و ۸۵۷ هزار تومانی

ادامه

اختلاف طبقاتی, تورم, حقوق بشر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, گزارش, معیشت

تا تغییرات ساختاری اتفاق نیفتد، مهاری برای تورم و نقطه توقفی برای سقوط مزد و حقوق، قابل تعریف نیست

ما نیاز به حداقل ۴۰۰ درصد افزایش روی پایه مزد ۷ میلیون تومانی داریم؛ برای یک زندگی خیلی ساده، کف پایه مزد باید ۲۷ و یا ۲۸ میلیون تومان باشد تا کارگران با مزایای مزدی و طرح طبقه‌بندی و پاداش بتوانند حقوق‌شان را به خط فقر برسانند. به گزارش خبرنگار ایلنا، « در هفت سال ... تا تغییرات ساختاری اتفاق نیفتد، مهاری برای تورم و نقطه توقفی برای سقوط مزد و حقوق، قابل تعریف نیست

ادامه

اختلاف طبقاتی, اقتصادی, ایران, تورم, حقوق بشر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فقر, فلاکت, معیشت

رژیم ولایی و نتایج اجرای سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول؛ ۴۰ میلیون زیر خط فقر و۲۰ میلیون زیر خط فقر مطلق

یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: تعاونی‌ها کمک می‌کنند تا شرکتهای خُرد و تولیدکنندگان روستایی در برابر شرکتهای بزرگ توان مقاومت داشته باشند. بنابراین تعاونی‌ها ایجاد می‌شوند تا از حداقل سود دفاع کنند و اجازه ندهند شرکتهای کوچک و تولیدکنندگان خُرد ورشکست شوند.

 

به گزارش خبرنگار ایلنا، اصل ۴۴ قانون اساسی ایران، اقتصاد را متکی بر سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی می‌داند. تعاونی‌ها در آغاز انقلاب و در دوران جنگ نقش موثری در اقتصاد بازی کردند، اما بعد از گذرِ سالهای جنگ نقش بخش تعاون در اقتصاد کمرنگ‌تر شد. براساس ابلاغیه‌ی سیاستهای کلی نظام در سال ۸۴ سهم بخش تعاون در اقتصاد تا پایان برنامه پنجم می‌بایست ۲۵درصد باشد، اما … تقریبا در هیچ دوره‌ای تعاونی‌ها نتوانستند نقش موثری در اقتصاد ایران ایفا کنند.

 

ابراهیم رزاقی (استاد بازنشسته دانشگاه) در پاسخ به این سوال که چرا بخش تعاون در کشور به حاشیه رفته و برخلاف تاکید دولت‌ها بر گسترش نقش تعاون در اقتصاد، موفقیتی حاصل نشده است، گفت: در اصل ۴۴ قانون اساسی از سه بخش اقتصاد دولتی، تعاونی و خصوصی نام برده شده اما متاسفانه در ایران بعد از اینکه سیاستهای تعدیل ساختاری پیاده شد، به تدریج دو بخش اصلی به محاق رفت و بخش خصوصی مورد توجه بیشتری قرار گرفت. ضمن اینکه در قانون اساسی دو بخش دولتی و تعاونی بخش‌های اصلیِ اقتصاد هستند اما بخش خصوصی مکمل این دو بخش عنوان شده است.

 

رزاقی گفت: مدافعان بخش خصوصی همواره بر فسادِ بالای بخش دولتی و تعاونی تاکید می‌کنند اما اینها بهانه است و در هر بخشی اگر نظارت کافی و موثر وجود نداشته باشد شاهد فساد خواهیم بود و فساد در هر سه بخش اتفاق افتاده است.

 

این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: فعالیت بخش تعاونی تا یک زمانی در کشور خوب بود و اتفاقا ما دوران جنگ را با فعالیتِ گسترده‌ی این بخش پشت سر گذاشتیم. اما از زمانی که سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول در ایران پیاده شد تعاونی‌های ما هم دچار مشکل شدند و الان تعاونی‌هایی که موجودند کارکرد اولیه را ندارند. در این تعاونی‌ها مدیران هر کاری بخواهند برای رسیدن به سود بیشتر انجام می‌دهند.

 

رزاقی در مورد سرنوشت تعاونی‌ها در ایران گفت: این تعاونی‌ها یا ورشکست شده‌اند و یا مدیران، صرف نظر از سهامدارانِ آن، برای خود تشکیلات و سرمایه‌های بسیار کلان به جیب زده‌اند بدون اینکه وظایف اصلیِ خود را به خوبی انجام دهند. بنابراین باید بر فعالیت تعاونی‌ها نظارتِ اساسی صورت بگیرد نه اینکه بخش تعاونی را به بهانه‌ی فساد به طور کلی کنار گذاشت.

 

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: بخش خصوصی بر حداکثر سود تاکید می‌کند اما بخش تعاونی بر سود تاکید دارد؛ سودی که بتواند تولید راه بیندازد و در وضعیتی قرار بگیرد که تکثیر شود. این آن چیزی است که در قانون اساسی مورد نظر بود. اما بخش خصوصی بر حداکثر سود تاکید دارد و باید به این موضوع توجه کنیم که همه نمی‌توانند به حداکثر سود برسند.

 

رزاقی به اصل دو و سه قانون اساسی اشاره کرد و گفت: از طریق تعاونی‌ها می‌توان کاری کرد که خوراک و پوشاک و مسکن برای اعضای جامعه فراهم شود اما به شرطی که تعاونی‌ها درست عمل کنند.

 

وی افزود: ما در حال حاضر تعاونی‌هایی در ایران داریم که سودهای بسیار کلانی به جیب می‌زنند اما به هیچ کدام از وظایفِ اصلیِ خود عمل نمی‌کنند.

 

امروز تعاونی حداکثر سود را برای تعداد اندکی از مدیران فراهم می‌کنند. رزاقی با بیان این جمله ادامه داد: حداکثر سود در ایران با واردات ایجاد می‌شود و کار به جایی رسیده که در طول این سال‌ها دولت از واردات حمایت کرده است. این یعنی تعاونی‌هایی که باید به سمت تولید می‌رفتند و برای اعضای خود سود – نه حداکثر سود برای عده‌ای خاص – ایجاد می‌کردند از مسیر خود منحرف شدند.

 

رزاقی گفت: اگر قانون اساسی در کشور پیاده می‌شد و هر کدام از بخش‌هایی که در قانون اساسی آمده وظایف خود را به درستی انجام می‌دادند، امروز به جایی نمی‌رسیدیم که ۲۰ میلیون زیر خط فقر مطلق و ۴۰ میلیون زیر خط فقر نسبی قرار بگیرند. متاسفانه بعد از اجرای سیاستهای صندوق بین‌المللی پول، فقر به شدت افزایش پیدا کرد و هر روز وضعمان بدتر از قبل شد. این سیاست‌ها تنها به نفع عده‌ای خاص بود، برای همین اقتصاد دولتی و یا تعاونی که به دنبال سود برای همه‌ی اعضای جامعه بود کم کم جایگاه خود را از دست داد.

 

این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: در دوره‌های مختلف و از جمله در دوره آقای رئیسی برای رفع فقر تصمیماتی گرفته شد. آقای رئیسی ماهی ۳۰.۴۰۰ هزار تومان یارانه تعیین کرده تا به ۷۰ میلیون نفر یارانه بدهند اما این تصمیم معجزه نمی‌کند و با این اقدامات نمی‌شود فقر را از بین برد.

 

رزاقی در پاسخ به این سوال که تعاونی‌ها چطور می‌توانند وضعیت را بهتر کنند، گفت: امروز حتی در کشورهای سرمایه‌داری که به دنبال حداکثر سود هستند نیز تعاونی‌ها فعالیت می‌کنند. در واقع تعاونی‌ها کمک می‌کنند تا شرکتهای خُرد و تولیدکنندگان روستایی در برابر شرکتهای بزرگ توان مقاومت داشته باشند. بنابراین تعاونی‌ها ایجاد می‌شوند تا از حداقل سود دفاع کنند و اجازه ندهند شرکتهای کوچک و تولیدکنندگان خُرد ورشکست شوند. شرکتهای تعاونی، مثل تعاونی صنایع دستی و کشاورزی، می‌توانند آنچه نیاز دارند را به جای اینکه وارد کنند خود تولید کنند.

 

وی ادامه داد: همانطور که گفتم با معیار سرمایه‌داری، امکانِ رسیدنِ همه به حداکثر سود وجود ندارد اما کشورهای سرمایه‌داری از طریق این تعاونی‌ها می‌توانند حداقل را به مردم برساند که از این طریق مانع گسترش فقر شوند.

 

آقای مسکنی، معاون تعاون وزیر کار، چندی پیش بیان کردند که بیش از ۵۰درصد از تعاونی‌های ایران در بخش تولیدی فعال هستند. آیا به صحتِ این آمار خوشبین هستید؟ رزاقی در پاسخ به این سوال گفت: به نظر من این آمار مشکوک است. باید ببینیم چه تعداد از تعاونی‌ها بر اثر فساد تعطیل شده‌اند. مهم‌تر اینکه باید دید چه اندازه از این تعاونی‌ها واقعی هستند و به اعضای خود نیز سود می‌دهند و اعضا از خرید جنس ارزان‌تر بهره‌مند می‌شوند. چون این مهم است؛ ممکن است تعاونی باشد اما جز عده‌ای از اعضای هیئت مدیره هیچ عضو دیگری از آن سود نبرد که نمی‌شود اسم این را تعاونی گذاشت.

 

وی ادامه داد: تعاونی‌هایی هستند که اعضای آن هیچ سودی نمی‌برند، شاید در حد سالی ۲۰۰ -.۳۰۰ هزار تومان سود کنند اما مدیران عامل آن سودهای کلان به جیب زده‌اند.

 

رزاقی در پایان تاکید کرد: در ایران اقتصاد دچار بیماری است. در این اقتصاد بیمار آن‌هایی که مسئول هستند خود بیشترین صدمات را به اقتصاد این مملکت وارد کرده‌اند. نظارت نیست که اگر نظارت بود چرا باید این همه کارخانه در طول این مدت از بین می‌رفت؟ مجازات موثر وجود ندارد، چراکه در طول این همه سال قدرت عظیمی بابت این دزدی‌ها ایجاد شده و افراد در بخش‌های مختلف نفوذ کرده‌اند.

تداوم افزایش قیمت‌ها با حکم جراحی اقتصادی

با سپری شدن نزدیک به دو ماه از آغاز ارائهٔ بسته سیاست‌های اقتصادی جدید دولت سیزدهم که از آن با عنوان “جراحی اقتصادی” نام برده می‌شود، امروز می‌بینیم که نتیجهٔ این “جراحی” اقتصادی“ ، چیزی جز کاهش توان خرید زحمتکشان و تهی‌دستان جامعه نبوده است.

ادامه

اختلاف طبقاتی, اعتراضات اجتماعی, اقتصادی, ایران, بازنشستگان, حقوق بشر, سیاسی, عدالت اجتماعی, فقر, کارگری, معلمان, مقاله, نئولیبرالیسم

در انفجار گاز در پالایشگاه سوم گاز پارس جنوبی ۴ کارگر کشته و مصدوم شدند

رئیس انجمن صنفی پالایشگاه سوم گاز پارس جنوبی عسلویه گفت: بعد از ایمنی باید امداد درست و سریعی به کارگرِ حادثه دیده برسانند. باید همه چیز طوری فراهم باشد که بعد از حادثه عکس العمل‌ها سریع باشد تا امکان بیشتری برای حفظ جان کارگر وجود داشته باشد.

ادامه

اختلاف طبقاتی, ایران, حقوق بشر, خبر, عدالت اجتماعی, کارگری

پس از آزاد سازی قیمت‌ها آزاد سازی مزد اولویت دولت رئیسی است

رژیم ولایی در بیش از یک دهه اخیر با هدف آزادسازی مزد کارگران و ارزان‌سازی بیشتر نیروی کار،  یورشی گسترده‌ به مزد و معیشت کارگران را سازمان داده است.

ادامه

اختلاف طبقاتی, ایران, بازنشستگان, حقوق بشر, عدالت اجتماعی, فساد, کارگری, مقاله