سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به اظهارات دیروز پنجشنبه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درباره بلندی های جولان گفت: تغییر موقعیت حقوقی بلندیهای جولان بدون تصمیم شورای امنیت نقض تصمیمات سازمان ملل متحد است.
به گزارش ایرنا، ماریا زاخارووا روز جمعه در گفت وگو با رادیو «کامرسانت.اف.ام» با بیان این مطلب افزود: موضع روسیه در این باره اصولی است و از قطعنامه ۴۹۷ شورای امنیت مورخه سال ۱۹۸۱ در این باره حمایت میکند و نظر روسیه در خصوص ماهیت تصمیمهای غیرقانونی اسرائیل برای تصاحب بلندیهای جولان (به عنوان قانون در سال ۱۹۸۱) تغییری نکرده است.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا دیروز در توئیتی اعلام کرد: پس از ۵۲ سال زمان آن رسیده است که ایالات متحده به طور کامل حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت بشناسد.
وی این منطقه را دارای اهمیت و ضرورت راهبردی و امنیتی برای اسرائیل دانست و مدعی شد که این اقدام در حمایت از «ثبات منطقه» است.
پیشتر رسانه های اسرائیلی از زمینه چینی دولت آمریکا برای حمایت از ضمیمه بلندیهای جولان به سرزمینهای اشغالی خبر داده بودند.
به نوشته این رسانهها، این اقدام قرار است همزمان با سفر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل به آمریکا برای شرکت در کنفرانس سالانه «کمیته روابط عمومی آمریکا- اسرائیل (آیپک)» صورت بگیرد.
اتحادیه اروپا: حاکمیت اسرائیل بر جولان را به رسمیت نمیشناسیم
اتحادیه اروپا که در دوران زمامداری «دونالد ترامپ» در موارد متعدد، مواضعی بر خلاف آمریکا اتخاذ کرده است، در رویدادی تازه اعلام کرد که حاکمیت اسرائیل را بر بلندیهای جولان به رسمیت نمیشناسد.
به گزارش شبکه خبری «روسیا الیوم»، مایا کوسیانچیچ» سخنگوی «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سه شنبه شب گفت: موضع ما در قبال این که بلندی های جولان به کجا تعلق دارد تغییر نکرده است.
کوسیانچیچ افزود: براساس حقوق بینالملل، اتحادیه اروپا حاکمیت اسرائیل بر سرزمینهایی که در سال ۱۹۶۷ اشغال کرده است، از جمله بلندی های جولان را به رسمیت نمیشناسد و آن را بخشی از خاک اسرائیل نمیداند.
پیش از این نیز ترکیه و روسیه اعلام کردند که حاکمیت اسرائیلیها بر جولان اشغالی را به رسمیت نخواهند شناخت.
ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که اینک زمان آن فرا رسیده است که واشنگتن به طور کامل حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت بشناسد.
کنست (پارلمان) این رژیم در سال ۱۹۸۱ میلادی این منطقه را جزو مناطق اسرائیل اعلام کرد، هرچند بر اساس قوانین بینالمللی، جولان به سوریه تعلق دارد.
اظهارات مقام های اروپایی در واقع حکایت از عمیق تر شدن شکاف میان اروپا و آمریکا در خصوص مسائل مختلف دارد.
این نخستین باری نیست که اروپا موضعی مستقل از آمریکا در خصوص یک موضوع اتخاذ می کند.
در بارزترین موضوع گیری در این خصوص میتوان به مساله خروج واشنگتن از برجام و تعهد اروپاییها به توافق هستهای با ایران اشاره کرد.
مورد دیگر اختلاف شدید آمریکا و اروپا در انتقال سفارت از تل آویو به بیتالمقدس نمایان شد، جایی که اروپاییها سفارت شان را تغییر ندادند، در حالی که واشنگتن ۲۴ اردیهبشت ماه ۹۷ به صورت رسمی سفارتش را به بیتالمقدس منتقل کرد.
موضوع قطع کمک های آمریکا به آژانس امداد و اقدام سازمان ملل متحد به آوارگان فلسطینی (آنروا) از دیگر موارد اختلافی میان ایالات متحده و اروپا است.
در حالی که دولت ترامپ ماه اوت ۲۰۱۸ (مرداد/ شهریور ۹۷) اعلام کرد که کمکهای خود به آنروا را قطع میکند، اتحادیه اروپا ۴۰ میلیون دلار بودجه اضافی برای کمک به فلسطینیها به این آژانس اختصاص داد.