اجلاس سالیانه سازمان ملل با گفت و گوی رییس جمهور آمریکا و ایران البته نه به صورت مستقیم بلکه از پشت تریبون صحن سازمان ملل همراه بود. روحانی در بخشی از سخنرانی خود ترامپ را خطاب قرار داد و گفت برای گفت و گو نیازی به عکس دونفره نیست و از پشت همین تریبون هم می توان حرف زد.
بعد از تبلیغات و جنگ رسانه ای آمریکایی ها برای زمینه سازی دیدار احتمالی روحانی و ترامپ که در واقع انداختن توپ در زمین ایران بود ترامپ در توییتی گفت فعلا قرار نیست دیداری رخ بدهد. او در این توییت از احتمال دیدار با روحانی در آینده خبر داده و او را فردی دوست داشتنی خوانده است. این در حالی است که ترامپ تنها چند ساعت پس از این توییت از پشت تریبون مجمع عمومی سازمان ملل از سران ایران به عنوان مدافع آشوب نام برد. سی ان ان در تحلیل این سخنان ترامپ او را شخصیتی پر از تضاد و تناقض دانست.
روحانی در سخنرانی خود تلاش کرد دست بالا را داشته باشد. او چندین بار قانون شکنی ترامپ را به حاضرین یادآوری کرد. بارها و بارها کلمه قانون را در مقابل آمریکا به کار برد و در یک سخنرانی مستدل و حساب شده توپ را در زمین آمریکا انداخت. الزام گفت و گو با رعایت منزلت، برابری و قواعد حقوق بین الملل را به همتای آمریکایی خود یادآوری کرد و ضمن محکوم کردن تهدید و زورگویی سیاست ایران که نه به جنگ و تحریم است را بر زبان آورد. سپس به رییس جمهور آمریکا گفت به میز مذاکره ای که آن را برهم زدید بازگردید.
ترامپ در سخنرانی خود بارها و بارها از واژه تروریسم استفاده کرد و گفت ایالات متحده نمیتواند اجازه دهد که یک کشور حامی تروریسم به اقدامت خود برای ناامن کردن جهان ادامه دهد.او مدعی شد برجام پول زیادی را به خزانه کشورسرازیر کرده که ایران آن را صرف نظامی گری، تروریسم وایجاد ناامنی در دیگر کشورها می کند. روحانی در پاسخ به این ادعاها اظهار کرد که حضور مشاورین نظامی ما در سوریه، به در خواست دولت سوریه انجام شده و منطبق بر حقوق بینالملل، و برای مبارزه با تروریسم است. او همچنین با طرح یک سوال پرسید چرا هیچیک از کشورهای تامین کننده مالی گروههای تروریستی ضد مردم ایران که سابقه تامین مالی و تسلیحاتی داعش و النصره و القاعده را نیز دارند نه تنها مورد مواخذه قرار نمیگیرند بلکه تشویق و تسلیح هم میشوند؟ حسن روحانی همچنین با انتقاد از تحریم های یک جانبه آن را نوعی تروریسم اقتصادی برشمرد و از آن به عنوان ناقض حق توسعه نام برد.
برخی معتقدند دونالد ترامپ دوست دارد زودتر از اینها با ایران وارد مذاکره مستقیم شود اما حضور افرادی چون پمپئو، بولتون و هیلی که به ضدایرانی بودن مشهور هستند این امر را به تعویق می اندازند. مساله ای که روحانی در دیدار با نخبگان و صاحب نظران سیاست خارجی آمریکا به آن اشاره کرد. او گفت سخنان رئیس جمهور آمریکا با وزیر خارجه و مشاور امنیتی او تفاوت دارد و این سوال به وجود میآید که ما باید کدام صدا را بشنویم و به کدام سخن پاسخ بدهیم. با این همه ترامپ و یارانش بر سر یک چیز با هم اشتراک نظر دارند و آن استراتژی فشار بر ایران است.
خبرنگار ساندی تلگراف با اشاره به این موضوع که کل سخنرانی ترامپ مصرف داخلی داشته و هدف آن تاثیرگذاری بر انتخابات میاندوره ای کنگره است گفت که اگر ترامپ در این انتخابات نتیجه خوبی بدست آورد، جمهوریخواهان ممکن است تا پایان این دوره و حتی دوره بعد او را تحمل کنند وگرنه شاید بر علیه او بشورند.